VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Orașul bosniac unde există unele dintre cele mai frumoase...

VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Orașul bosniac unde există unele dintre cele mai frumoase poduri din Europa. Care este destinația perfectă pentru o vacanță la mare FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-888669559">

mostar103

Čapljina (Ceaplina) este un orășel din cantonul Herțegovina-Neretva al Federației Bosnia și Herțegovina, situat la 20 de kilometri de Marea Adriatică, chiar lângă granița cu Croația. Înainte să ajung acolo, am trecut prin faimosul oraș Mostar unde se găsește unul dintre cele mai frumoase poduri din lume, Stari Most.

A fost construit la mijlocul secolului XVI, din ordinele lui Suleiman Magnificul. Ridicarea acestui pod a durat nouă ani și se spune că ar fi costat 300.000 de monezi din argint, deși nu există niciun document care să confirme acest lucru. În ziua de astăzi, Stari Most este considerat ca fiind una dintre cele mai mari opere arhitecturale din acea perioadă. Podul a stat în picioare 427 de ani, până în 1993, în timpul războiului croato-bosniac, când a fost devastat. După război, mai exact în 2001, a început reconstrucția lui, iar în 2004 a fost finalizată. În data de 23 iulie 2004 podul a fost inaugurat și continuă să rămână o valoare pentru Bosnia și Herțegovina, dar și pentru orașul Mostar. Stari Most și centrul vechi istoric al orașului au fost înscrise în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. La nici 40 de kilometri de Mostar se află orașul Čapljina. Acest loc este cunoscut pentru evenimentele sângeroase care au avut loc în cel de-al Doilea Război Mondial. În acea perioadă orașul, dar și satele din apropiere, au avut de suferit pentru că Ustașa (mișcarea naționalistă croată) a comis unele din cele mai mari cruzimi, ucigând peste 4000 de persoane care ulterior au fost aruncate într-o groapă din împrejurimi. În perioada 1992-1995 orașul Čapljina a fost preluat de Consiliul Croat de Apărare, care a expulzat populația non-croată și a înființat lagăre de concentrare pentru bosniaci.

La ieșire din oraș există un cartier de refugiați, majoritatea fiind de naționalitate croată. Acolo locuiește inclusiv un român. După război, peste 200 de refugiați s-au stabilit în cartierul respectiv, după ce au primit pământ de la stat. Pe terenurile respective, aceștia și-au construit case sau vile, unele dintre ele aflându-se în stare de construcție inclusiv în ziua de astăzi.

Climatul mediteraneean uscat le permite oamenilor să își organizeze în propia gospodărie livezi dotate cu lămâi, măslini, rodii sau smochini, dar și cu tot felul de legume, de la roșii până la vinete. O singură problemă este lipsa locurilor de muncă, iar tinerii sunt nevoiți să plece în străinătate sau în alte orașe mai mari din Bosnia și Herțegovina, să studieze, dar să și lucreze. Majoritatea celor care locuiesc în cartierul de la periferia orașului Čapljina sunt de meserie constructori. Acolo nu există niciun musulman, un alt lucru care dovește faptul că tensiunile dintre religii încă există. La prima vedere pare un loc simplu, unde oamenii își trăiesc existența, dar ca în orice destinație din BiH în care am ajuns, am aflat câte un secret. Acel secret transformă dintr-o simplă localitate, oraș sau zonă câte o poveste care merită transmisă mai departe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.