Asociația Documentor organizează în Timișoara, în perioada 13-15 noiembrie, evenimentul Open Documentary Session 2014, acțiune dedicată filmului documentar.
Joi, 13 noiembrie, de la ora 10:00 în Sala Ovală de la City Business Centre (Piața 700) în cadrul workshop-ului „Exist Exit” participanții află cum reușește o serie de televiziune de tip reportaj/documentar să sprijine interesele comunității și să miște lucruri. În ce măsură sunt dispuse autoritățile locale să sprijine inițiative de tip „cultural” care vin din partea celor care chiar se pricep, autori, regizori, producători, operatori culturali.
În aceeași zi, de la ora 18.00, în cadrul Open Documentary Session, One World România On Tour ajunge la Timișoara, în Aula Magna a Universității de Vest unde va fi proiectat filmul „Putin*s Games” (israelianul de origine rusă Alexander Gentelev investighează contextul Soci ca pe un microcosm al Rusiei contemporane, dezvăluind mita, corupția, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei), iar de la ora 20.00 documentarul austriac „The 727 Days Without Karamo” (subiecții regizoarei Anja Salomonowitz sunt atinși biografic de legile complicate ale emigrării care afectează cuplurile inter-culturale din Austria. Filmul reușește să fie încântător, romantic, extrem de original și profund politic).
Vineri, de la ora 10.00, în Sala C de la City Business Centre, e programat workshop-ul „Regional Express” care își propune să lanseze inițiativa formării unui fond local, regional și inter-regional de susținere a filmului în toate formele sale (documentar, ficțiune, scurt-metraj, animație, new media) conform cu practică europeană de descentralizare, unde fondurile regionale de susținere a producției de film participă cu succes la strategia culturală a țărilor membre ale Uniunii Europene.
„În situația în care fondurile dedicate susținerii dezvoltării și producției de film în România sunt distribuite în proporție de peste 90% în București, o inițiativă de acest gen care să cointereseze și vecinii noștrii, din zonă DKMT, Vojvodina, Serbia și Ungaria este singură în măsură să sprijine autorii și producătorii de film din această parte a Europei”, spun inițiatorii.
Seara, începând cu oră 19.00 va fi proiectat cel mai recent film al lui Răzvan Georgescu – „Pașaport de Germania”.
Filmul dezvăluie pentru prima dată cel mai mare trafic de ființe umane din istoria Europei când aproximativ 250.000 de cetățeni români de origine germană au fost vânduți de regimul Ceaușescu către Germania Federală. Vor fi prezenți autorul și producătorul, proiecția are loc tot în Aulă Magna, Universitatea de Vest.
În ultima seară a Open Documentary Session, sâmbătă, 15 noiembrie, publicul timișorean va putea viziona alte 3 documentare One World Romania On Tour. De la ora 17.00, în Aula Magna a Universității de Vest va fi proiectat documentarul ceh „Free Smetana!”, apoi de la ora 18:00 documentarul lui Errol Morris, „The Unknown Known”, iar de la 20.00, filmul „Watchers of the Sky”.
Asociația Documentor grupează autorii și producatorii de film documentar din România, membrii săi sunt personalităţi ale filmului documentar românesc, unii dintre aceştia activând în ţară, iar alţii în străinătate.