Povestea de SUCCES a timișoreanului care a fost desemnat managerul anului în...

Povestea de SUCCES a timișoreanului care a fost desemnat managerul anului în Țara Soarelui Răsare. Cum a ajuns în fruntea Coca-Cola Japonia

0
DISTRIBUIȚI

„Mi-s timișorean, mi-s bănățean, mi-s român și sunt mândru de asta”. Așa s-a prezentat, astăzi, studenților, Călin Drăgan, absolvent al Universității Politehnica din Timișoara, care a ajuns în fruntea uneia dintre cele mai puternice companii din lume. De aproape patru ani, timișoreanul conduce Coca-Cola Japonia, o afacere de patru miliarde de euro cu 8.000 de angajați, iar anul trecut a fost desemnat managerul anului de către o revistă japoneză.

La fel ca mulți alți tineri, Călin Drăgan recunoaște că nu i-a prea plăcut să învețe, motiv pentru care a și picat examenul pe care l-a dat pentru a intra la Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica. „Am vrut să merg prima dată la Construcții, am reușit să nu intru la facultate pentru că nu am învățat. Iar tata m-a pedepsit și m-a angajat la o firmă de construcții, unde am fost înrolat într-o echipă care lucra pe șantier și după trei luni de muncă am renunțat, m-am pus pe învățat, am dat examen, dar am ales Mecanica Fină, nu Construcțiile”, își amintește cu zâmbetul pe buze timișoreanul.

Imediat după ce a terminat Facultatea de Mecanică, Călin Drăgan a început să-și caute un loc de muncă și a dat peste un anunț într-un ziar. „Era un job pe care Coca-Cola îl publica în ziar, compania căuta soluții pentru depozitul pe care-l deschidea în Timișoara. Când am găsit postul de supervizor în depozit, nu mă gândeam că o să rămân în Coca-Cola”, povestește Călin. Și, totuși, a rămas în companie, mai ales că, spune timișoreanul, a avut posibilitatea să cunoască oameni din toate colțurile lumii de la care a avut ce învăța.

„După logistică, m-am mutat în departamentul comercial, unde mi-am construit cariera. Coca-Cola m-a trimis la școală, ca să spun așa, am studiat marketing la Cambridge și în Elveția. Au fost ani în care am învățat încontinuu și nu-mi pare rău acum pentru că am reușit să cresc în interiorul aceleiași companii. Sunt în Japonia de patru ani și sunt fericit să servesc cel mai puternic brand din lume”, spune zâmbind Călin Drăgan.

manager a (2)

„Devotamentul față de țară ți-l demonstrezi oriunde ai fi în lume”

Pentru bărbatul din Timișoara au urmat ani întregi de muncă, dar o muncă pe care a făcut-o cu plăcere. Astfel, în acest an, Călin Drăgan nu numai că a fost desemnat managerul anului în Japonia, ci și cel mai tânăr director, ceea ce reprezintă o raritate în Țara Soarelui Răsare.


„Un manager tânăr în Japonia este o raritate pentru că cultura japoneză este foarte diferită de cea din Europa, dar lumea plânge la același lucru, râde la același lucru, reacționează cam în același fel la toți stimulii. Sunt foarte tânăr la cei 48 de ani ai mei ca manager în Japonia, unde nu prea sunt străini, iar managerii care au fost premiați anul acesta au fost cu cel puțin zece ani mai mari decât mine”, declară timișoreanul.

Călin Drăgan le-a vorbit, astăzi, studenților de la Universitatea Politehnica din Timișoara și despre patriotism și devotamentul față de țară. Bărbatul consideră că poți să fi patriot chiar dacă ai ales să părăsești țara și să lucrezi în alte colțuri ale lumii. Mai mult, timișoreanul consideră că „devotamentul față de țară ți-l demonstrezi oriunde ai fi în lume sau mai cu seamă când ești în afara țarii printr-o multitudine de lucruri. Prin felul cum te comporți, în relația cu oamenii, prin rezultatele pe care le livrezi și eu cred că românii care lucrează în industrie și în marile centre financiare din întreaga lume demonstrează aceste lucruri”.

manager (8)

Care este cheia succesului

Călin Drăgan le-a dat și câteva sfaturi studenților, care l-au întrebat cum reușește să treacă peste situațiile tensionate. Timișoreanul a ținut să precizeze că, din punctul său de vedere, „oamenii de succes lucrează planificat. Liderii de succes pot lua niște decizii în situații de criză, se pot distanța de situație și să ia decizia corectă”.

Călin Drăgan mai consideră că nu există o cheie a succesului. „Trebuie o doză mare de noroc, doar că norocul și-l face și omul cu mâna lui. Se spune că nu este suficient să lucrezi din greu, eu vreau să spun că nu este suficient, doar că este o condiție obligatorie să muncești din greu. Nu vine nimic fără efort, iar eu îmi aduc aminte primii ani la Coca-Cola când colegii mei mergeau la Timiș la grătare, iar eu scriam rute de vânzare cu pixul. În viață, sunt alegeri personale pe care le faci”, a povestit Călin Drăgan.

Deși are un loc de muncă la mii de kilometri distanță de România, bărbatul nu ratează nicio ocazie de a ajunge și acasă, astfel că, cel puțin o dată la două luni trece și prin Timișoara.

manager a (1)

Foto: Angela Novăcescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.