Băsescu a trimis CC o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii de aprobare...

Băsescu a trimis CC o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii de aprobare a OUG 115

0
DISTRIBUIȚI

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, joi, CC o sesizare referitoare la legea de aprobare a OUG 115/2013, susţinând că modificarea, cu ocazia reexaminării, a unui alt act normativ decât cel care făcea obiectul de reglementare al legii în forma iniţială constituie „o practică neconstituţională”, scrie Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, joi, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea OUG 115/2013 pentru instituirea unui nou termen în care să se finalizeze situaţia prevăzută la Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru prorogarea unor termene.

În sesizarea transmisă de şeful statului se aminteşte că, iniţial, Legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în 24 iunie, iar în 10 iulie preşedintele României a solicitat Parlamentului reexaminarea actului normativ. În urma reexaminării, la data de 25 noiembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat Legea privind aprobarea OUG cu unele modificări şi completări, inclusiv în sensul admiterii cererii de reexaminare, legea fiind retransmisă preşedintelui României, în vederea promulgării.

Preşedintele precizează că motivele sesizării ţin de faptul că, în data de 10 iulie, a solicitat reexaminarea legii deoarece acest act normativ modifica, cu ocazia aprobării, un termen stabilit de OUG 115/2013 care la data adoptării legii de către camera decizională era deja expirat de două zile, astfel că actul normativ transmis spre promulgare încălca prevederile Articolului 15 alineatul (2) din Constituţie potrivit căruia „legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”, coroborat cu Articolul 78 din Legea fundamentală, conform căruia, după promulgare, „legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei”.


În 14 octombrie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport asupra cererii de reexaminare, ocazie cu care aceasta a fost aprobată, articolul din lege semnalat ca neconstituţional prin cererea preşedintelui României fiind eliminat. „Cu toate acestea, prin acelaşi raport, în lege a fost introdus un amendament care nu are vreo legătură cu aspectele ridicate prin cererea de reexaminare a preşedintelui României ori măcar cu obiectul de reglementare al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 aprobată prin legea supusă dezbaterii. Proiectul de lege, în forma amendată de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, a fost supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor şi aprobat, în data de 25 noiembrie 2014”, se precizează în sesizarea către CC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.