Să supravieţuieşti marii îmbuibări din aceste zile, e un deziderat aproape magic. Nutriționiștii au câteva ponturi: cojile de banane combat mahmureala, burțile umflate de indigestie trebuie masate ușor sau merită încercat leacul bătrânesc bănățean – un ştamplu de răchie de prune.
După o petrecere pe cinste, cu mâncare consistentă și alcool din belșug pot apărea tulburări serioase ale aparatului digestiv, ca şi o mahmureală zdravănă. Soluâii: mâncați câțiva căpșuni pe stomacul gol, dacă cumva îi aveți în casă.
Dacă nu, puneţi la fiert o coaja de banană în 250 ml de apă, şi beţi zeama fierbinte, imediat după primul clocot. De asemenea, puteţi strivi 10 măsline verzi (fără simburi), amestecaţi-le cu 30 g de zahăr; fierbeţi amestecul într-un litru de apă 10 minute şi beţi.
Cea mai simplă soluţie e însă suc proaspăt de mandarine. Ajută şi la combaterea mahmurelii și la alungarea indigestiei. Ţăranii din Banatul de Munte spun însă că nu-i leac mai bun ca un pahar de răchie curată, băut înainte de masă: previne balonarea şi taie greaţa.
Indigestia cere o pauză de alimente grele cel puțin 2 zile. Recomandarea nutriționiștilor e să se consume doar alimente bogate în fibre (legume, fructe, paste făinoase). Acestea vor ajuta la digestia alimentelor grele.
apa plată calmează arsurile, la fel și sucul proaspăt de cartof.