DOLIU în lumea artei timișorene. Maestrul avangardei, Ștefan Bertalan, s-a stins din...

DOLIU în lumea artei timișorene. Maestrul avangardei, Ștefan Bertalan, s-a stins din viață

0
DISTRIBUIȚI

A trecut la cele veşnice renumitul artist plastic Ștefan Bertalan (1930-2014), una dintre personalităţile marcante ale artei plastice timişorene şi româneşti contemporane. Co-fondator al primului grup experimental din România 1.1.1., iar între 1970 şi 1980 întemeietor şi membru al celebrului Grup Sigma-1, Bertalan s-a numărat printre primii adepţi şi promotori ai curentelor artistice neoavangardiste, inovatoare din capitala Banatului şi din România.

Ştefan Bertalan s-a născut în comuna Răcăştea (Jud. Hunedoara) în 30 mai 1930. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj în anul 1962.  În acelaşi an şi-a început cariera de profesor la Liceul de Arte Plastice din Timişoara, pe care au reuşit s-o transforme în prima   unitate şcolară de design şi de artă experimentală din România. În perioda 1970-1981 a fost lector universitar la Facultatea de Construcţii din cadrul Institutului Politehnic Timişoara.

După succesul obţinut în 1969 la Bienala de artă constructivistă de la Nürnberg, a devenit un creator important, recunoscut şi apreciat internaţional.


Începând din anul 1964 a fost membru al Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Stabilit în anul 1986 în Germania, Ştefan Bertalan şi-a continuat activitatea artistică şi pedagogică. În 2007 I s-a decernat titlul d ecetățean de onoare al Timișoarei.

Dedicată împlinirii venerabilei vârste de 80 de ani Fundaţia Triade din  Timişoara a publicat în 2010 monografia  Ştefan Bertalan. Drumuri la răscruce, semnată de istoricul de artă Ileana Pintilie.

În anul 2012 Muzeul de Artă Timişoara i-a organizat o expoziţie reprezentativă, Galeria Quadro sub genericul „Măscăriciul emigrant” i-a prezentat într-o expoziţie personală lucrările create între ani 1986-1989. O selecţie din operele lui Ştefan Bertalan în 2013 au fost expuse în Pavilionul central al Bienalei din Veneţia în cadrul expoziţiei Il Palazzo Enciclopedico.

Ultimii săi ani le-a petrecut internat în Casa Harmonia din Timişoara. Înmormântarea va avea loc marţi, 6 ianuarie 2015, orele 13 în Cimitirul din Calea Şagului, de la Capela II. Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.