Lupta sistem centralizat – centrală de apartament s-a dat în studioul PRESSALERT...

Lupta sistem centralizat – centrală de apartament s-a dat în studioul PRESSALERT LIVE. Vezi argumentele oferite de președintele Asociației Profesionale „Cogen România” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

vasile muntenita (8)

Viitorul în ceea ce priveşte încălzirea gospodăriilor este unul singur: sistemul centralizat sau mai exact producerea de energie prin cogenerare. Cel puțin aceasta este direcția pe care o vede Vasile Munteniță, președintele Asociației Profesionale „Cogen România” și directorul diviziei de dezvoltare a Romelectro SA, care a fost invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE. Acesta a vorbit despre necesitatea unei strategii naţionale privind resursele şi a condamnat trecerea la centrale individuale.

„La ora actuală, în România nu există o instituţie a statului care să se ocupe de amdinistrarea acestor sisteme (n.r – sisteme de încălzire). (…) Prin 2002 a existat o ordonanţă prin care aceste centrale de termoficare ale oraşelor au fost scoase de sub guverne şi s-au trecut la primării. S-a făcut în mod dezorganizat, primăriile trezindu-se cu nişte instalaţii pentru care nu aveau specialişti.


(…) Această debarasare a împovărat primăriile, care nici ele nu s-au lăsat mai prejos şi s-au scăpat cât mai repede de centrale”.

Fost şef al Rezervelor Statului, Munteniţă a spus că „din păcate această insituţie nu este subordnată CSAT, este subordonată Ministerului de Interne. (…) Această instituţie influenţează şi sistemul energetic, dar nici ea nu are o strategie la ora asta. Ferească Dumnezeu de prelungirea cu o lună a unei ierni sau de un cataclism, că ne rugăm la americani să vină să ne aducă ce ne trebuie. Rezervele statului constituie un tampon pentru trecerea vârfului de iarnă, dar ele ar trebui să se constituie din alte rezerve”.

Prședintele „Cogen România” a mai atenţionat şi că numirile politice a dus la o deprofesionalizare a sistemului. Chiar şi în lipsa unei strategii, Munteniţă susţine că centralele termice de apartament sunt nocive şi poluante.

„Acest preţ scăzut al gazelor naturale către populaţie este ţinut politic, nimeni nu are curaj să facă asta. (…) va trebui să se facă un plan de bătaie, aceste sisteme de încălzire a locuinţelor să fie modernizate, să fie făcute pe principiul cogenerării, ca atunci când preţul la gaze naturale va fi scos (n.r- liberalizat) populaţia să aibă o variantă. (…) Nu numai noxele sunt periculoase, aceste centrale au pe oră cel puţin patru porniri, iar la aceste porniri se elimină gaz. Acest gaz este cel mai poluant”, a adăugat invitatul. Munteniţă a conchis că planul şi strategiile în ceea ce privește termoficarea și resursele trebuie stabilite de la nivel central.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.