Zi tensionată în Consiliul Local Timișoara: se votează BUGETUL pe anul 2015....

Zi tensionată în Consiliul Local Timișoara: se votează BUGETUL pe anul 2015. UPDATE 4 Finanațare pentru un proiect tehnic al unei parcări de 500 de locuri, fără locație

0
DISTRIBUIȚI

clt buget 2015 16_resize

Bugetul Timişoarei pe anul 2015 va fi supus astăzi la vot, în plenul Consiliului Local Timişoara care începe la ora 15.00. Consilierii din urbea de pe Bega vor trebui să decidă dacă modul în care administraţia Robu a alocat cele 240 de milioane de euro pentru dezvoltarea oraşului este unul corect. Circa 40% din buget va merge către secţiunea de Dezvoltare. Practic municipalitatea va aloca bani pentru continuarea proiectelor mari precum subpasajul de la Michelagelo sau reabilitarea centrului istoric, dar şi pentru proiecte noi precum pasajul de la Popa Şapcă sau Inelul 1 de Circulaţie. Au fost alocaţi bani şi pentru lucrări la mai multe şcoli din oraş, dar şi pentru proiecte dragi edilului Nicolae Robu precum metroul din Timişoara sau jocul de lumini de pe Bega.

Deja primele critici la adresa bugetului au apărut la dezbaterea locală de miercuri, când aleşii locali i-au cerut edilului explicaţii vizavi de modul în care au fost împărţiţi banii. Consilierul PNL Simion Moşiu a reclamat faptul că nu există alocări de bani pentru parcări supraterane în condiţiile în care din acest an practic cele mai multe străzi din centrul urbei vor deveni pietonale. Liberalul Sandu Ştefan a dorit a cerut ca primăria să facă un studiu pentru a vedea de ce timişorenii care au maşini nu aleg să circule cu mijloacele de tranport în comun, criticând sumele mari acordate pentru subvenţiile RATT. Independentul Bogdan Herzog a dorit să ştie dacă lucrările la pasajele Jiul şi Popa Şapcă vor începe simultan. De departe cea mai mare revoltă a fost în tabăra PSD, acolo unde consilierul Ramona Olteanu a răbufnit vizavi de agenda culturală a oraşului şi a spus că Timişoara nu este un sat, criticând chermezele şi finanţarea unor evenimente lipsite de renume. În cadrul unei conferinţe de presă, pesedistul Alfred Simonis a menţionat că va cere ca banii alocaţi către ACS Poli să fie mutaţi la alte sporturi sau pentru a finaţată construcţia de terenuri de sport. Colega lui Romaniţa Jumanca, consilier local şi consilier personal al şefului Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a menţionat că PSD va cere bani pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic aferente construirii unui nou spital de Obstetrică-Ginecologie.

Votarea bugetului de astăzi se anunţă un moment tensionat în plenul CLT, asta pentru că ieri pesediştii au anunţat că nu vor vota bugetul administraţiei Robu dacă nu le sunt satisfăcute cerinţele cele mai importante.

UPDATE Primarul Nicolae Robu a făcut ultimele comentarii vizavi de plenul în care va fi votat bugetul Timişoarei. Edilul a menţionat că este optimist că bugetul va fi votat de toţi consilierii care sunt orientaţi spre binele Timişoarei. Legat de faptul că PSD Timiş a acuzat că proiectul a fost făcut pe genunchi, Robu a spus că „nu comentez eu astfel de aprecieri,  ţin de un joc politicianist. Aţi văzut ce material serios este proiectul de buget, ce sume sunt acolo, nu e de joacă să operăm cu astfel de sume”.  Edilul a conchis că „cine nu votează un astfel de proiect, se descalifică din start”.

UPDATE 2 Au început amendamentele pentru bugetul pe anul 2015. Până acum atmosfera a fost una decentă, lispită de certuri. Consilierul PNL Radu Dimeca a cerut bani suplimentari pentru Fundația Timișoara 89, în vreme ce pesedistul Radu Țoancă a cerut bani suplimentari pentru lucrările la mai multe poduri și strâzi din Timișoara. Primul mic conflict a izbuncit între primarul Nicolae Robu și consilierul PSD Dan Idolu. Pesedistul a cerut ca Timișoara să finanțeze un studiu de fezabilitate pentru un Aquaparc. „A venit şi rândul Timişoarei. De ce spun că e utilă acum votarea finanţării unui SF. În septembrie se deschide o finanţare europeană. Acest proiect dacă ar fi să îl luăm similar cu cel de la Gyula este finanţat cu bani europeni şi ar valora 10.000.000 de euro”, a spus Idolu, iar primarul nu a fost de acord.

Robu a răspuns că „desigur că Timişoara are nevoie de un asemenea parc şi este în preocupările noastre să îl realizăm, dar trebuie să fim atenţi la detalii. Ca să aibă succes un asemenea aquaparc trebuie să avem, spun specialiştii, circa 20 de hectare. Ca el să fie atractiv trebuie să fie cel mai spectaculos din această parte de Europa. Noi nu avem pe raza municipiului Timişoara o asemenea suprafaţă, şi dacă am avea-o nu s-a justifica, costurile cu terenul ar fi uriaşe”. Edilul a menționat că Timișoara nu dispune de teren pentru atâtea locuri de parcare și că cel mai bine este să se meargă pe varianta colaborării cu Dudeștii Noi. Amendamentul a fost votat cu suma de 100.000 de lei pentru studiul de fezabilitate.

UPDATE 3 Aşa cum anunţa ieri, Romaniţa Jumanca a cerut ca 70.000 de lei din buget să fie alocați pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect tehnic pentru un spital de obstetrică şi ginecologie. Viceprimarul Dan Diaconu a avertizat că există un proiect de 20 de milioane de lei la Clinica Odobescu, dar primarul Nicolae Robu s-a arătat în favoarea proiectului propus de Jumanca. Situaţia a fost salvată de Constatin Ostaficiuc, fost preşedinte al CJT, care a informat-o pe liberala Adelina Tîrziu, prin sms, că există un astfel de studiu de fezabilitate care prevede o construcţie similară pe un teren situat între Casa Austria şi Spitalul Judeţean. Proiectul ar avea o vechime de trei ani şi un studiu de fezabilitate deja efectuat.

UPDATE 4 150 de mii de lei au fost alocaţi pentru un proiect tehnic pentru 500 de locuri de parcare, într-o locaţie care va fi aleasă dintr-o listă existentă la ADP.


Propunerea i-a aparţinut consilierului local Alfred Simonis.

După o oră și jumătate de discuții, bugetul Timișoarei a fost votat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.