Povestea unei bone filipineze, pusă în scenă în cadrul FEST-FDR. Când se...

Povestea unei bone filipineze, pusă în scenă în cadrul FEST-FDR. Când se va juca piesa

0
DISTRIBUIȚI

DSC01349

În original, spectacolul se joacă cu o bonă filipineză în rolul principal. E extrem de talentată. Miercuri, de la ora 17.00, la Casa Armatei din Timișoara, se prezintă spectacolul Produse domestic de Xandra Popescu, în cadrul FEST – FDR. Rolul titlular va fi interpretat, miercuri, de o actriță.

dildoPovestea piesei scrisă de Xandra Popescu  și regizată de Ioana Păun pentru WASP București, are în prim-plan o ingineră filipineză care vine în România să lucreze ca bonă și menajeră. Autoarea vorbește despre un sistem vicios de plasare a forței de muncă.

Pe durata documentării, o echipă de artiști împreună cu o jurnalistă au documentat istoriile lucrătoarelor domestice din România și au petrecut timp în comunitatea filipineză.


„Eu îi sfătuiesc pe toți angajatorii să se poarte cu ele cu o mână de fier în mănușă de catifea”— așa arată un extras dintr-un interviu cu directoarea unei agenții de pentru recrutarea și plasarea personalui domestic.

smaranda's panties”Într-o țară cunoscută ca exportator al muncii domestice, a angaja ajutoare exotice crește capitalul simbolic al celor care dețin puterea. Precum multe alte filipineze, Joy vine să lucreze în România nevoită să își susțină familia. Agenția intermediară o plasează ca bonă pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Recunoscătoare că și-a găsit un post bun, ea își depășește uneori îndatoririle și gătește sau curăță în casă. Totul merge bine, până când într-o zi, tatăl familiei începe să o hărțuiască sexual. Când Joy se plânge angajatoarei, în loc să își confrunte soțul, aceasta îi face o propunere ciudată. Curând Joy își va da seama ca că a intrat într-o capcană domestică. Această poveste pornește de la un caz real. Adevărata Joy trăiește în București, România. Ea este interpretată de Ynia Lovelina care a trecut ea însăși prin repetate experiențe asemănătoare. Precum Joy, sute de alți filipinezi din România se luptă cu un sistem care nu recunoaște munca domestică. Și deși plătesc taxe, aceștia nu beneficiază de protecția statului român.
Dar cum rămâne cu munca domestică în familiile obișnuite? În familiile care nu angajează lucrătoare imigrante? Produse Domestice vorbește despre adevăratul preț al muncii domestic”, spune Xandra Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.