Preşedintele Iohannis a început a treia serie de consultări cu partidele parlamentare,...

Preşedintele Iohannis a început a treia serie de consultări cu partidele parlamentare, la Cotroceni

0
DISTRIBUIȚI

ponta-iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni dimineaţă, la Palatul Cotroceni, a treia serie de consultări cu partidele, pe tema reformei electorale şi a stadiului acestui pachet de legi, blocarea cererilor justiţiei de către legislativ şi votul în diaspora, prima delegaţie fiind cea a PSD.

Consultările cu PSD au început la ora 10.00, din delegaţia social-democraţilor făcând parte preşedintele PSD Victor Ponta, preşedintele executiv Liviu Dragnea, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, preşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei, Ioan Chelaru, precum şi parlamentarii Andrei Dolineaschi şi Gabriela Podașcă.

Şeful statului i-a salutat pe delegaţii PSD şi i-a rugat ”să îşi ocupe locurile”.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a ţinut să remarce faptul că, faţă de celelalte consultări, s-a schimbat aşezarea la masa de negocieri, delegaţiile fiind pe partea dreaptă şi reprezentanţii Palatului Cotroceni, pe partea stângă a mesei.

”Vroiam să ne aşezăm pe partea cealaltă, din obişnuinţă ( pe partea stângă, nr), a afirmat Ponta.

”Acum cred că ceva trebuie şi schimbat”, a replicat preşedintele Klaus Iohannis.

”Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute este binevenită”, a declarat la rândul lui Ponta.

Ponta i-a spus lui Iohannis că PNL trebuie să decidă dacă mai vrea revizuirea Constituţiei

„Trebuie luată o decizie politică dacă mai susţin sau nu acest lucru, e important să ştim dacă mai putem face în acest an revizuirea Constituţiei sau dacă este un proiect pe care PNL nu îl mai consideră de actualitate.


Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greşeală, pentru că e nevoie de modificări constituţionale”, a spus Ponta, după consultări.

El a arătat că discuţiile privind revizuirea Constituţiei se află deja într-o fază avansată, existând poziţia oficială atât a Comisiei de la Veneţia, cât şi a Curţii Constituţionale a României.

„Mai trebuie practic să facem pasul următor, adică să rămână textele considerate acceptabile de către Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională şi să trecem prin cele două Camere şi, după aceea, prin referendum”, a adăugat Ponta.

Liderul PSD a anunţat recent că intenţia partidului este ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat până la sfârşitul acestui an.

După delegaţia PSD vor intra la discuţii, la ora 11.00, reprezentanţii Partidului Naţional Liberal, la ora 12.00 – Uniunea Naţională pentru Progresul României. La ora 15.00, şeful statului va avea consultări cu Partidul Conservator, la ora 16.00, cu Uniunea Democrată Maghiară din România iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

Cea de-a treia serie de consultări preşedinte-partide vizează „stadiul legislaţiei electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara graniţelor”.

De asemenea, pe agenda întâlnirilor se vor mai afla „discuţii referitoare la procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor de urmărire penală, reţinere, arestare sau percheziţie a membrilor Parlamentului, precum şi alte teme de interes public”.

Aceasta este cea de-a treia rundă de consultări pe care preşedintele Klaus Iohannis o organizează, cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului, în decembrie 2014.

Prima rundă de consultări a avut loc în 12 ianuarie, scopul acestor discuţii fiind încheierea unui acord politic cu vederea asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.Preşedintele Klaus Iohannnis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat, în urma consultărilor, un Acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN.

A doua rundă de consultări preşedinte-partide a avut ca tematică priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare: votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare. Întâlnirile s-au desfăşurat în 28 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.