Noaptea Sânzienelor la Muzeul Satului Bănățean. Ce puteți vedea și ce înseamnă...

Noaptea Sânzienelor la Muzeul Satului Bănățean. Ce puteți vedea și ce înseamnă această sărbătoare în tradiția populară

0
DISTRIBUIȚI

sanziene

Începând din acest an, Muzeul Satului Bănățean, în colaborare cu Asociația Culturală Beart Internationala, și-au propus rememorarea unui etern anotimp al satului românesc, într-un generos demers de a păstra identitatea spirituală națională într-o formă cât mai autentică și nealterată.

În cadrul acestui proiect, Muzeul Satului Bănățean va găzdui marți, 23 iunie, începând cu ora 21.00, spectacolul sincretic „Noaptea Sânzienelor”, care dorește ca prin poveștile spuse să readucă în atenția publicului obiceiuri străvechi învăluite în farmece care dau fiori și astăzi. Sânzienele dansează pe înserat, o frumoasă fată se îndrăgostește de flăcăul care o zărește în această noapte fermecată iar după ce tinerii își jură iubire, toată lumea pornește la nuntă, alături de „givărul” satului.

În tradiția multor popoare, noaptea de 23 spre 24 iunie, numită noaptea de Sânziene, este o noapte magică, în care Porțile Cerului se deschid și zânele coboară pe pământ.


Sânziana, floarea cu nume de zeiță, este considerată o plantă magică, folosită din timpuri străvechi pentru descântece și diferite leacuri. Mihail Sadoveanu spunea că în noaptea de Sânziene „Dumnezeu rânduiește un răstimp de liniște, când stau în cumpănă toate stihiile și cerurile cu stelele și vânturile”, ielele pot fi îmblânzite, iar tinerele fete își pot afla destinul spălându-se, la răsăritul soarelui, cu roua curată de pe flori.

În 24 iunie, prof. dr. Ovidiu Papană își va purta ascultătorii, începând cu ora 17.00, prin diferite regiuni ale țării de-a lungul a mai multor secole, în cadrul seminarului intitulat „Frunzulița mea”, destinat instrumentelor tradiționale și elementelor sonore din natură. Prezentarea va fi completată cu o expoziție care cuprinde instrumente populare din colecția privată a profesorului.

Luna se încheie cu o expoziție de fotografie intitulată „Semn și simbol – Podoabe bănățene (I)”, semnată de Imre Beatrix Leila, care marchează debutul ei fotografic. Vernisajul va avea loc în 30 iunie, la ora 14.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.