ATENȚIE unde mergeți la plajă și la scăldat! Ce boli puteți lua...

ATENȚIE unde mergeți la plajă și la scăldat! Ce boli puteți lua dacă înotați în Timiș sau Bega și cum se scuză autoritățile

0
DISTRIBUIȚI

plaja-nisip-timis-mare

În timp ce autoritățile din Lugoj transformă malurile Timișului în plaje largi cu nisip, nimeni nu le spune bănățenilor că totul e o invitație la îmbolnăvire și că practic, oricine se scaldă în Timiș (sau în orice râu din zonă), fie că la Lugoj, la Albina sau la Șag, riscă să se îmbolnăvească. În apă sunt prezente microorganisme periculoase, care pot provoca diverse boli în funcție de gradul de imunitate al organismului fiecăruia.
Ceea ce nu se știe în rândul populației este că nici autoritatea de sănătate publică și nici cea care gospodărește apele nu mai ca, de anul acesta, niciun control privind calitatea ( de îmbăiere) a apei din râu.

Zonele naturale de îmbăiere, neamenajate, erau supravegheate la nivel național în cadrul unui program.


Acesta nu mai există. ”Anul acesta nu se fac verificări la apele din zonele naturale neamenajate de îmbăiere, deoarece Direcția de Sănătate Publică acționa în baza programului național de supraveghere, care în acest moment nu mai e, schimbându-se și legislația și atribuțiile instituțiilor implicate”, a explicat Dana Șpac, purtătoarea de cuvânt a DSP Timiș.

Conform legii, nu orice mal de apă unde merge lumea la scăldat e considerate zonă naturală de îmbăiere. Conform legii, zona poate fi catalogată astfel dacă zilnic, în sezon estival, vin cel puțin câte 150 de indivizi să se bălăcească. ”În spațiul hidrografic Banat nu avem zone de îmbăiere, conform legislației. Legislația cere să fie îndeplinite anumite criterii, de exemplu să fie un număr mare de utilizatori, peste 150 de oameni pe zi, în sezon ( 15 iunie – 15 septembrie) și să nu existe interdicții. Noi, Apele Române, nu facem verificări privind calitatea apei de îmbăiere”, arată Sorina Neaga, purtătoarea de cuvânt a Administrației Bazinale a Apelor Banat.

Concluzia e simplă: deși sunt plaje amenajate cu nisip pe malurile Timișului apa poate fi periculoasă. Faptul că în anii trecuți se transmiteau avertismente cu privire la calitatea apei, iar acum nu se mai transmit, nu indică nicidecum că apa e perfect curată, ci doar arată că nu se mai fac analize.

Cum autoritățile nu verifică apa, nu știm ce microorganisme trăiesc în ea. În general, în ape curgătoare cum e Timișul pot trăi bacterii coliforme, care, odată ajunse în organism prin înghițirea accidental a apei, pot provoca grețuri, vărsături, diaree. ( Sursa foto: Redeșteptarea.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.