Dosarul nuclear iranian: ONU aprobă acordul și pregătește ridicarea sancțiunilor

Dosarul nuclear iranian: ONU aprobă acordul și pregătește ridicarea sancțiunilor

0
DISTRIBUIȚI

South Korea Nuclear Summit

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate o rezoluție care sprijină acordul din domeniul nuclear semnat de Iran și marile puteri și pregătește ridicarea sancțiunilor internaționale care asfixiază economia iraniană, relatează AFP, DPA și Reuters.

Cu condiția ca Iranul să respecte acordul pe deplin, cele șapte rezoluții pe care ONU le-a adoptat din 2006 ‘vor fi abrogate’, stipulează textul.

Acordul istoric cu Teheranul a fost încheiat marți la Viena de cele cinci state membre permanente ale Consiliului (SUA, China, Rusia, Franța și Marea Britanie), plus Germania.

Acesta prevede o ridicare progresivă și condiționată a sancțiunilor, în schimbul garanțiilor că Teheranul nu va dezvolta arma atomică.

‘Acest acord nu răspunde tuturor îngrijorărilor noastre dar dacă se aplică va face lumea mai sigură’, a afirmat ambasadoarea americană Samantha Power.

Ea a invitat Teheranul ‘să profite de această ocazie’, promițând că în acest caz SUA vor ajuta Iranul ‘să iasă din izolare’.

Conform termenilor rezoluției, Consiliul de Securitate ‘aprobă’ acordul de la Viena, ‘cere cu insistență ca el să fie aplicat integral conform calendarului adoptat’ de negociatori și face apel la statele membre ale ONU să faciliteze aplicarea lui.

Consiliul însărcinează Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să ‘treacă la verificările și controalele necesare ale angajamentelor nucleare asumate de Iran’, precum limitarea numărului centrifugelor sale sau al stocului de materie fisionabilă și cere ca Iranul să ‘colaboreze pe deplin’ cu AIEA.

Imediat ce Consiliul de Securitate va primi un raport al AIEA care constată că programul nuclear iranian este total pașnic, cele șapte rezoluții adoptate de ONU din 2006 pentru a sancționa Iranul ‘vor fi abrogate’.

Aceste rezoluții interzic comerțul cu bunuri sau servicii legate de activități nucleare iraniene, îngheață bunurile financiare ale personalităților și ale societăților iraniene și impun embargouri privind armele convenționale și rachetele balistice.

Aceste două embargouri vor rămâne totuși în vigoare, cinci ani în primul caz și opt în cel de al doilea.

Dacă Teheranul încalcă unul sau altul dintre angajamentele sale, Consiliul va putea restabili întreaga gamă de sancțiuni aproape automat.

În replică la adoptarea rezoluției de către Consiliul de Securitate, un comandant din cadrul Gardienilor Revoluției, Mohammed Ali Jafari, a declarat că textul este inacceptabil, potrivit agenției Tasnim.

‘Unele părți ale rezoluției au depășit în mod clar liniile roșii ale Republicii Islamice, în special în ceea ce privește capabilitățile militare ale Iranului.


Nu o vom accepta niciodată’, a declarat el la New York.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.