Elevi timișoreni pregătiți de cunoscuți dramaturgi norvegieni, în cadrul unui proiect inedit....

Elevi timișoreni pregătiți de cunoscuți dramaturgi norvegieni, în cadrul unui proiect inedit. În ce piesă vor fi protagoniști

0
DISTRIBUIȚI

02

Teatrului Național din Timișoara și-a asumat ca obiectiv major dezvoltarea spiritul civic și comunitar prin cultură. În parteneriat cu o companie teatrală norvegiană, Naționalul timișorean derulează un proiect de formare a tinerilor.
Concret, proiectul are un parcurs clar și integrator. Astfel, el a debutat în luna aprilie printr-un workshop la care au participat 30 de elevi din patru licee timișorene. Liceele au fost selectate în cadrul parteneriatului cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și a cuprins elevi de la Colegiul de Artă „Ion Vidu”, de la Liceul „Grigore Moisil”, Liceul „Ion Mincu” și Colegiul Național Bănățean. Participanții, coordonaţi de regizorul și pedagogul norvegian Marcelino Valiente, căruia i s-au alăturat actorii Ana Munteanu, Flavius Retea și Bogdan Spiridon, au dezvoltat în decursul celor 5 zile ale atelierului, situații teatrale, au descoperit noi modalități de a exprima subiecte neexprimate de tineri în contextul școlar și de a le exploata cultural. Temele dezvoltate în cadrul atelierului, consemnate și analizate de scriitoarea Mihaela Michailov, prezentă la Timișoara, stau la baza unei noi piese de teatru, care urmează să fie montată la Naționalul timișorean, în regia lui Marcelino Valiente, cu o distribuție formată din actorii menționați anterior. Spectacolul va avea premiera în luna octombrie, fiind urmată de două reprezentații la Oslo.


Un alt rezultat important al acestui proiect va fi cartea publicată de Teatrul Național, conținând textul piesei, în limbile română, engleză și norvegiană, precum și preconizatul workshop susținut de prof. Hans Henriksen de la Universitatea de Artă din Oslo. În sfârșit, filmul realizat de artistul video Lucian Matei va documenta întregul proces.

Câștigător al unei finanțări EEA Grants, în cadrul programului “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european, finanțat prin Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, Naționalul timișorean, în parteneriat cu Compania „B. Valiente” din Oslo, își propune să implice teatrul în procesul de formare a tinerilor, să încurajeze creativitatea și auto-comunicarea prin modalități specifice artei teatrale. „Proiectul, intitulat SAY IT NOW!, va documenta, totodată, și va crea un context de comunicare între generații și culturi diferite prin realizarea unui spectacol de teatru care aduce față în față artiști români și norvegieni.

18În această perioadă, dramaturgul Mihaela Michailov și regizorul Marcelino Valiente (Compania „B. Valiente”) lucrează intens la scrierea textului, urmând ca repetițiile să înceapă în luna septembrie.

„Mizăm pe faptul că acest proiect va favoriza comunicarea între generații, va sensibiliza comunitatea la câteva dintre subiectele stringente ale adolescenței și nu numai (toleranța, violența, abandonul etc.) și, nu în ultimul rând, va oferi oportunitatea unui dialog cultural european în cel mai concret mod”, spune Codruța Popov, secretarul literar al Naționalului timișorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.