Timișoreni, membrii unei rețele specializate în fraude informatice care acționa până în...

Timișoreni, membrii unei rețele specializate în fraude informatice care acționa până în SUA, percheziționați într-o operațiune internațională de proporții

1
DISTRIBUIȚI

politia generice mascati descinderi 08_resize

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare în capitală şi în orașele Timișoara, Iași, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea şi Făgăraș, în cadrul unei acţiuni privind săvârşirea de către mai multe persoane a unor infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice.

12 suspecţi sunt urmăriți penal pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Conform comunicatului DIICOT, în primăvara anului 2013, autorităţile judiciare române s-au sesizat cu privire la existența mai multor utilizatori care activează pe forumul online darkode.com/darkode.me, specializat în activități din sfera criminalității informatice. Pe forum au fost indentificaţi până la această dată un număr de 12 cetăţeni români care şi-au creat conturi de utilizator prin intermediul cărora au comunicat între ei, au comercializat date confidențiale, precum cele aparținând unor instrumente de plată electronică și au coordonat modalități specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice.

Există suspiciunea că folosindu-se de informațiile deţinute, suspecţii ar fi inițiat și executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum și atacuri de tip phishing împotriva clienților unor platforme financiare online.

Cu privire la un suspect din dosar s-a acţionat în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT) cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, Finlanda şi Slovenia constituită cu sprijinul EUROJUST şi EUROPOL.

Doi dintre suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, iar pentru alți doi s-a dispus măsura controlului judiciar.


Unul dintre ei este bănuit de lansarea, împreună cu mai mulți suspecți, a mai multor atacuri de tip „phishing” împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu on-line de plăţi, şi totodată împotriva clienţilor unei bănci situate pe teritoriul Germaniei, în scopul obţinerii de date confidenţiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activităţi infracţionale cu specific informatic.

A doua persoană reținută este suspectată că, pe parcursul anului 2014, a achiziţionat prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidenţiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituţii financiare din SUA şi Anglia, transferând fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât şi din Marea Britanie, care foloseseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate sistemele informatice utilizate în activitatea infracțională. De asemenea, au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state, sincronizate şi coordonate de către FBI şi EUROPOL.

La acțiune au participat poliţişti din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi din cadrul BCCO București, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea și Braşov, ofițeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie, precum şi echipe de intervenţie din cadrul Jandarmeriei Române.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Roman de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale din IGPR.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.