Istoria mai puțin cunoscută a podgoriilor din Banat. Ce cramă din Timiș...

Istoria mai puțin cunoscută a podgoriilor din Banat. Ce cramă din Timiș era preferată de Nichita Stănescu

0
DISTRIBUIȚI

cramele recas

O dată cu prima lună a toamnei a venit vremea culesului strugurilor, pentru că după o vară cu soare generos viile au rod bogat, iar atmosfera dionisiacă cuprinde, încet-încet, podgoriile. Colinele bănățene însorite sunt plantate în bună parte cu vii răzlețe, din care se obține un bogat sortiment de vinuri de regiune.

Podgoriile și crama de sub pământ

La doar 25 de kilometri de Timișoara se află podgoriile Recașului, cele mai renumite din întreg județul, unde se spune că vița-de-vie era cultivată de pe vremea romanilor. Cel mai vechi document despre plantațiile de vie de la Recaș datează din 1447, iar în timpul administrației habsburgice, șvabii colonizați la Recaș au continuat tradiția acestei culturi, favorizată de condițiile naturale deosebit de prielnice. Cadarca de Recaș este unul dintre cele mai renumite soiuri ale acestor podgorii, dar aici sunt cultivate multe alte soiuri nobile care au ajuns cunoscute în țări de pe toate continentele. Medaliile de aur și argint obținute la zecile de concursuri din țară și de peste hotare la care au participat vinurile de Recaș confirmă calitatea acestora, iar cramele cu hrube subterane și sala de degustare atrag, la rândul lor, numeroși vizitatori.

Tezaurul cramei, cu vinuri albe și roșii din anii cu cele mai bune recolte, stârnește și el interesul celor care doresc să pătrundă, pentru câteva ceasuri, în lumea desfătătoare a licorilor lui Bacchus stivuite sub pământ. Nu în ultimul rând, prosperitatea actuală a podgoriilor de la Recaș se datorează investițiilor consistente făcute aici în ultimii ani, exploatării eficiente și politicii de promovare a vinului produs aici, care a asigurat exportul în numeroase țări. La Recaș există și un magazin în care diverse soiuri de vin din producția locală pot fi cumpărate la preț de producător.

Dealul viilor de la Silagiu

Un alt centru viticol al județului Timiș este cel aflat pe dealurile Silagiu, din vecinătatea orașului Buziaș. Tradiția viticulturii în zona Silagiu este veche, iar în secolul al XIX-lea aceasta era o activitate foarte prosperă, maghiarii și germanii stabiliți în zonă fiind renumiți cultivatori de viță-de-vie. Cele mai răspândite soiuri de vin ale acestei podgorii sunt Burgund mare, Merlot sau Riesling italian, dar în ultimul sfert de veac viile au ajuns în paragină, iar potențialul viticol al regiunii a scăzut considerabil.

O podgorie păstrată într-o expoziție

Viile de la Teremia Mare, plantate de șvabi într-o zonă de câmpie, dar cu un teren foarte prielnic și temperaturi foarte potrivite pentru cultivarea viței de vie au reprezentat o excepție, aceste culturi fiind întâlnite mai ales în zone colinare și deluroase. În podgoria aflată în cel mai vestic punct al țării erau cultivate mai ales soiurile Creață, Majarcă și Steinschiller, iar cei care se ocupau cu viticultura realizau câștiguri frumoase.

7. expozitie teremia-fund de butoi svabesc

Renumit era mai ales coniacul de Teremia, obținut prin rafinarea unui vin făcut dintr-un anume soi de struguri, care fusese adus de șvabi și se cultiva doar aici. Butoaiele de dud în care era păstrat îi dădeau, de asemenea, o aromă specială. Pe vremuri, coniacul de Teremia a făcut localitatea celebră și a adus aici oaspeți de seamă. Nichita Stănescu a fost unul dintre ei și mulți localnici păstrează încă amintirea ceasurilor petrecute în cramă în prezența poetului, dar și a serilor literare prilejuite de prezența sa în localitate. Astăzi, coniacul se mai produce doar în câteva gospodării, în cantități mici, dar rețeta originală a acestuia nu se mai păstrează.

Viile de la Teremia Mare, celebre odinioară, au decăzut și au dispărut treptat în ultimii 25 de ani. Această ocupație, care a adus atâta prosperitate comunei, mai este astăzi imortalizată doar într-o expoziție de viticultură care poate fi vizitată în localitate.


Obiectele expuse ilustrează istoria așezării viticole Teremia Mare, importantă odinioară. În expoziție pot fi văzute uneltele folosite în toate etapele lucrării viței-de-vie, de la pregătirea terenului, înființarea plantațiilor, altoirea și stropirea viilor, până la culesul strugurilor și transformarea lor în vin. Sunt expuse cele mai vechi tipuri de unelte folosite la plantarea viței-de-vie, unele chiar de la sfârșitul secolului al XIX-lea, foarfeci și cosoare pentru altoit și tăiat via, unelte de dogar, diferite tipuri de cepuri, pompe pentru extras vinul sau teascuri.

„Drumul vinului” din podgoria Aradului

Așezările viticole din vestita podgorie a Aradului cuprinsă între localitățile Miniș și Măderat, sunt cunoscute de câțiva ani pentru „drumul vinului” care le străbate, zona colinară a Munților Zarandului fiind cultivată cu viță-de-vie încă de la începuturile Evului Mediu. Printre vinurile renumite din zonă se numără Cadarca de Miniș, Mustoasa de Măderat sau Cabernet Sauvignon, „regele vinurilor roșii de Miniș” și numeroase alte soiuri, premiate de mai multe ori cu medalie de aur la concursuri naționale și internaționale.

Cramele din podgoria Aradului sunt la fel de faimoase și, împreună cu întinsele plantații de viță-de-vie, au ridicat considerabil potențialul turistic al zonei. Un muzeu al viei și al vinului poate fi vizitat și în comuna Ghioroc, unde există și o veche cramă unde, la cerere, se organizează degustări de vinuri. O altă cramă veche există la Pâncota, alt centru important al viei și vinului din podgoria Aradului.

Surse foto: aboutro.com, recolta.eu, alliancewine.com, printrevinuri.ro, banaterra.ro, adevarul.ro, virtualarad.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.