Vața de Jos, stațiunea cu ape miraculoase aflată într-un peisaj de poveste....

Vața de Jos, stațiunea cu ape miraculoase aflată într-un peisaj de poveste. Ce obiective turistice puteți vizita în zonă FOTO

1
DISTRIBUIȚI

4. vata

Pe valea Crișului Alb, nu departe de orașul Brad, într-o depresiune de basm cu climă blândă și adăpostită de vânturi din Munții Zarandului, se află stațiunea balneoclimaterică Vața de Jos. Atmosfera de poveste a zonei este întregită de apele minerale care își au izvorul aici și care sunt cunoscute de sute de ani, apa fiind dintotdeauna socotită a fi dătătoare de sănătate și chiar esența vieții veșnice.

Ape minerale cu efecte miraculoase

Așezarea este atestată documentar în prima jumătate a secolului al XV-lea, când domeniul a fost dăruit despotului sârb Gheorghe Brancovici, pentru ajutorul oferit regatului maghiar în luptele purtate împotriva turcilor. Stațiunea este căutată de multă vreme pentru băile calde cu apă minerală sau cele reci în aer liber iar mai recent, pentru aerohelioterapia și electroterapia folosite pentru tratarea unor forme de reumatism, afecțiuni neurologice și nevroze, afecțiuni cardiovasculare, hepatobiliare, metabolice și de nutriție, tulburări minore ginecologice sau diverse boli profesionale.

Apele termale de la Vața, bogate în calciu, sulf, sodiu și magneziu, care izvorăsc din pământ la temperatura de 36-37 de grade Celsius și sunt cunoscute de sute de ani, au, după cum se spune, efecte miraculoase. Unul din oaspeții de seamă care a vizitat adesea băile de la Vața pentru a se trata a fost Regele Carol al II-lea iar drumul pe care venea și-a păstrat denumirea de Drumul Regelui.

Metode de medicină alternativă

Complexul de spa & wellness de la Vața de Jos este unul dintre cele mai cunoscute din Europa de Est datorită apelor termale, dar și pentru metodele de medicină alternativă folosite aici. Esențele de plante, algele marine și uleiurile vegetale ajută la atenuarea ridurilor și îndepărtarea celulitei, la tonifierea mușchilor și la înfrumusețarea corpului, aidoma apei vii din basmele populare.

Excursii și atracții turistice

Cazarea este asigurată în vile și pavilioane sau pensiuni, unde, la recomandarea medicului, se asigură și meniuri dietetice. De la Vața sunt organizate numeroase excursii, pe trasee care presupun vizitarea celor mai importante atracții turistice ale județului Hunedoara, cum ar fi Orăștie, Simeria, cetatea Devei, biserica din Densuș sau castelul Huniazilor de la Hunedoara.

Există în zonă și alte locuri de interes turistic, printre care complexul dacic din Munții Orăștiei, muzeul aurului din Brad, cioplitorii în lemn de la Ocișor, păstrăvăria Bulzești, multe biserici de lemn, o moară acționată de apă, piua pentru storsul uleiului din semințele de dovleac aflată în comuna Tomești, mici ateliere de olărit cu ceramică specifică moților sau vâltori folosite la bătutul țesăturilor de lână, autentice gospodării țărănești și ansambluri rurale, sau peștera liliecilor.


Nu departe de stațiune se află complexul muzeal de la Țebea, unde, la mijlocul lunii septembrie, are loc o serbare populară, casa memorială a lui Avram Iancu și cea a lui Crișan.

Surse foto: balnear.info, replicahd.ro, infopensiuni.ro, turism-zone.ro

1 COMENTARIU

  1. Complexul de spa si wellness este o mare de maracini si buruieni de cativa ani! Pensiunile sunt inchise, strandurile termale la fel! Totul este in paragina, din pacate! Nici urma de turist, si chiar daca ar trece cineva interesat pe acolo ar avea o mare dezamagire in fata portilor inchise si a strandurilor goale! o documentare mai temeinica inaintea redactarii acestui articol era necesara, zic eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.