INTERVIU Scriitorul bănățean Borco Ilin a lansat „Așteptăria”: „Scriu să mă apăr...

INTERVIU Scriitorul bănățean Borco Ilin a lansat „Așteptăria”: „Scriu să mă apăr de moarte”

1
DISTRIBUIȚI

Despre copilăria unui Bukovski într-un Macondo de pe Aranca. În vestul sălbatic. Așa a fost descrisă cea mai recentă carte a lui Borco Ilin, lansată, între prieteni cu inimi mari și artă, în acest weekend, la Muzeul satului Bănățean. Scriitorul Borco are 40 de ani și este deja la a treia carte. Și ea una pe care o citești nu doar cu ochii și mintea ci cu sufletul și te înfiori, poate puțin invidios că cineva poate fi atât de poet(ic).

asteptariaVolumul „Așteptăria” este al treilea semnat de Borco Ilin, al doilea în limba română (mai există o carte în limba sârbă). Este o carte de proză scurtă apărută la Editura Brumar. Pe copertă e fotografiată o „Tainiță” a artistei vizuale Nadei Stojici.

„Bunica mi-a zis că până la șapte ani sunt înger, că până atunci toate păcatele îmi sunt iertate. (…) Am visat, ca înger, la șapte ani, o femeie. Și deveneam, încet, din înger, om. Un vis la sufertaș pentru clipa în care mintea și inima vor începe să vorbească limbi diferite și eu nu mă voi mai înțelege defel” – așa grăit-a scriitorul, care a acordat PRESSALERT.ro un scurt interviu, scurt și la obiect, prin care ne lasă să pătrundem în intimitatea sa.

borco ilinDe ce scrii?

Borco Ilin: Scriu să mă apăr de moarte, nu de ce a fizică, ci de formele pe care le poate îmbrăca în relație omul cu sinele lui – să se ignore, să-și ignore forma de expresie, să tacă, să nu aibă atitudine.


Scriu pentru mine, nu pentru public.

În cât timp ai scris „Așteptăria”?

Borco Ilin: Cartea am scris-o în 10 ani, adică sunt texte vechi recorectate, care pe tot acest parcurs m-au învățat pe mine despre mine. Le am dat drumul doar după ce am văzut că mi s-a adeverit în viață, în repetate rânduri, tot ceea ce am scris atunci, acum 10 ani.

Cum e să fii poet tot timpul?

Borco Ilin: Noțiunea de poet pentru mine nu există, e un cuvânt oficial, în vremurile noastre. Poet tot timpul înseamnă să ai deschidere și senzorială la viață cu tot ce înseamnă ea, să-ți recunoști toate anotimpurile, să le dai voie să te devină, să iți cunoști tertipurile jocurilor pe care le fac inima și mintea ta deopotrivă, fiecare dorind să guverneze exact în clipele inoportune.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.