Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara riscă să rămână fără căldură și curent, pentru că bugetul alocat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș pentru spitalul de la Pădurea Verde ajunge doar pentru plata până la sfârșitul anului a salariilor personalului medical și pentru asigurarea medicamentelor necesare, însă nu și pentru plata facturilor la utilități.
În aceste condiții, spitalul a cerut ajutorul Primăriei Timișoara. Reprezentanții unității medicale s-au apărat și au spus că s-a ajuns în această situație critică pentru că a crescut numărul internărilor, dar și al cazurilor dificile, în ultima perioadă. Inițial, CJAS Timiș a informat conducerea spitalului că nu va suplimenta fondurile, dar ulterior s-a răzgândit.
„CJAS Timiş alocă fonduri tuturor unităţilor sanitare cu paturi pentru plata serviciilor medicale efectuate. Gestionarea fondurilor este strict responsabilitatea unităţilor sanitare. (…) Ca urmare a rectificării bugetare, CJAS Timiş va suplimenta, în aceste zile, bugetul alocat tuturor spitalelor, inclusiv la «Victor Babeş»”, explica, ieri, Mariana Marcu, purtător de cuvânt al CJAS Timiş.
Astăzi, Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, ne-a declarat că de la primărie nu s-a primit niciun răspuns, dar „casa de sănătate am înțeles că ne va ajuta”.
„Avem plăți restante peste 90 de zile în valoare de 397.000 lei și plăți restante până în 90 de zile în valoare de 1.341.000 lei – asta înseamnă curent, gaz, contract cu Salvarea ca să ne ducă pacienții, RMN-uri, CT-uri făcute. Noi am depășit bugetul datorită faptului că a fost o patologie complexă, iar la servicii medicale am avut în plus 750 bolnavi cu boli acute, în ultimele luni, care trebuiau neapărat internați. Atâția bolnavi au fost internați în plus față de cât aveam contractat. Nu poți să-i spui pacientului că nu-l internezi, pentru că pe bolnav nu-l interesează de buget”, ne-a declarat Virgil Musta.
Potrivit medicului, spitalul a mai ajuns în astfel de situații în trecut, dar casa de sănătate a suplimentat bugetul. „Acum, casa de sănătate a spus, inițial, că nu-l mai suplimentează și atunci noi am apelat la primărie măcar pentru plata curentului și a gazului, ar fi fost un dezastru să ne fie întrerupte. Totul e așa o teorie, că de ce am depășit bugetul. Ce părere ați avea dacă noi mâine închidem spitalul pentru că am depășit bugetul? Suntem singurul spital de boli infecțioase din județ și la noi vin pacienți și din alte județe. Poți să le zici la oameni, «Du-te, nu mă interesează că ești bolnav, nu te internez că am depășit bugetul»?”, a conchis Virgil Musta.