Cum îi ajută porcii pe medicii timişoreni să facă minuni pentru pacienţii...

Cum îi ajută porcii pe medicii timişoreni să facă minuni pentru pacienţii cu arsuri, victime ale unor accidente sau care au învins cancerul

0
DISTRIBUIȚI

operatie porc

Zece chirurgi din toate colţurile lumii au sosit, în această săptămână, la Timişoara pentru a efectua operaţii complexe pe…porci, sub îndrumarea atentă a specialiştilor din capitala Banatului. Vorbim de intervenţii de recoltare a ţesuturilor necesare construcţiilor chirurgicale, folosind vase de sânge de un milimetru diametru ca sursă de nutriție pentru lambourile recoltate. Această tehnică reprezintă, la ora actuală, cea mai avansată metodă de reconstrucție a defectelor de ţesuturi moi de la întreg nivelul corpului.

Medicul Mihai Ionac, directorul Cursului Internaţional de Recoltare a Lambourilor de Vase Perfroante pe Ţesut Viu, ce se desfăşoară în perioada 16 – 18 decembrie, a explicat că această acţiune are ca scop perfecţionarea medicilor în chirurgia reconstructivă. „Arta acestor operaţii constă în disecţia vaselor de sânge care irigă ţesuturile ce trebuie transplantate. Aceste vase de sânge sunt, uneori, de un milimetru diametru sau chiar mai fine. Cu toate acestea, ele pot să ducă suficient sânge ca bucata aceea de ţesut transplantat să supravieţuiască în locul unde trebuie reparaţiile. Cursul are ca scop învăţarea disecţiei acesteia foarte fine pentru ca să nu te duci în sala de operaţie şi să înveţi pe pacient. Mai bine să faci aici greşeli, să înveţi să ţi le corectezi şi apoi să mergi în sala de operaţie şi să dai maximum ce se poate pentru pacientul respectiv”, a explicat Mihai Ionac.

Prin urmare, la Timişoara, în loc de a ajunge pe tradiţionala masă de Crăciun, porcul ajunge pe masa de operaţie, fiind folosit de chirurgii plasticieni pentru a învăţa mai bine cum să salveze vieţile pacienţilor care au nevoie de reconstrucţii de ţesuturi.


Porcii care sunt operaţi în aceste zile nu simt niciun fel de durere, pentru că sunt anesteziaţi şi beneficiază de absolut toate condiţiile în sala de operaţie ca şi un pacient uman.

12395505_10203575263661771_1356042490_n

Mihai Ionac a precizat că astfel de reconstrucţii de ţesuturi sunt realizate la Timişoara de aproximativ 20 ani. De ele pot beneficia pacienţi cu arsuri, victime ale unor accidente rutiere, care au beneficiat de o rezecţie din cauza cancerelor, şi nu numai.

„Acest curs se adresează medicilor specialişti care doresc să înveţe tehnici de a reconstrui defecte de peste tot din zona corpului cu ţesut propriu al pacientului. Asta înseamnă că în loc să folosim materiale sintetice ca să acoperim un defect, o arsură, un defect făcut în urma unei rezecţii după cancer, folosim ţesuturile proprii ale pacientului în aşa fel încât să reconstruim zona afectată. Cursanţii învaţă, simulând intervenţia chirurgicală care se efectuează pe pacient, să facă acest tip de tehnică ce presupune să recolteze o bucată mare de ţesut în aşa fel încât ea poate să fie transplantată în altă zonă, reconectată la alte vase de sânge şi astfel să poată să supravieţuiască mai departe”, a explicat şi medicul timişorean Alexandru Nistor.

Cursul Internațional de Recoltare a Lambourilor pe Vase Perfroante pe Țesut Viu a fost integrat în cadrul celui mai prestigios program masteral internațional din domeniu, organizat de către Școala Europeană de Microchirurgie Reconstructivă. Zilnic, medicii din întreaga lume care au venit la Timişoara să se perfecţioneze vor opera timp de nouă ore pe zi. Cursul este organizat în cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie “Pius Branzeu” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.