INTERVIU Arhitectul Cristian Corvin, de pe platourile de filmare, la Instalart: „Tema...

INTERVIU Arhitectul Cristian Corvin, de pe platourile de filmare, la Instalart: „Tema oricărui oraș este de a răspunde nevoilor oamenilor”

0
DISTRIBUIȚI

Pop Icon, Design Icon- Corvin Cristian 1

Vineri, 11 decembrie, de la ora 20,00, în clubul Fratelli, timișorenii au parte de primul eveniment realziat sub umbrela Romanian Design week. Șase designeri și arhitecți s-au inspirat din produsele concepute de unul din cei mai mari designeri germani, Marcel Klamer, român la origine. PRESSALERT.ro a stat de vorbă cu autorii. Cristian Corvin este un arhitect bucureștean care a lucrat în ultimii 10 ani mai ales Art Director pe platourile de filmare realizând scenografii.
Domnule arhitect, ați fost invitat într-un proiect de arhitectură, design sau artă contemporană?

Cristian Corvin: Aș fi fost intimidat dacă m-aș fi gândit că este oricare dintre acestea. Eu am sperat că e o joacă.

Arhitectură vs design. Observăm că mulți arhitecți operează cu obiectul. Nici un designer nu face însă arhitectură

Cristian Corvin:. Suntem niște specialiști care ne lansăm cu aplomb în alte domenii devenind tot atâția diletanți. Dar are și diletantismul părțile lui bune : întâlnim arhitecți-regizori, graficieni, scenografi, designeri, filozofi, urbaniști, caté și mai caté. De curând un critic de modă era sidérat de cât de prost se îmbrăca arhitecții find ferm convinși că ar fi foarte «chic». Similar, avem o apetență pentru designul grafic, cu aceleași rezultate slăbuțe iar filozofia este la degetul nostru mic. Așa că intruziunea în designul de obiect este doar una dintre manifestările unui complex de superioritate mult mai larg. Reciprocă nu este valabilă pentru că designerul de obiect probabil nu suferă de aceleași simptome ci, eventual, de altele. (Sper că avem voie să glumim !)

image1Pop icon/design icon.


Instalația propusă de dumneavoastră a plecat de la patent. Ați fost inspirat de obiect sau de concept?

Cristian Corvin: Fac conexiuni pe care rareori reușesc să le explic ulterior: Pur și simplu dintre toate obiectele m-am dus țintă la patent pentru că mi s-a părut foarte frumos în funcționalitatea lui. Are o frumusețe de armă. (de ce armele sunt atât de frumoase e un mister pe care sper să mi-l explice odată un designer de obiect). De aici și până la Bruce Lee, eroul copilăriei mele, nu a fost cale lungă. Aceeași frumusețe și eleganță rezultată din performanță și eficientă. Așa că îndată mi l-am imaginat că pe un nunceag în mâinile lui Bruce Lee și mi se pare că se pun în valoare reciproc. E un dialog care transcede aparentă lipsă de legătură între cele două personaje. în plus, sunt două personaje serioase dar alăturarea lor are ceva comic, în sensul cel mai bun.

Un obiect/tip de obiect/concept, o temă pe care ați observat că nevoile Bucureștiului ar putea-o propune că temă de studiu pentru un designer.

Cristian Corvin: Tema oricărui oraș este de a răspunde nevoilor oamenilor. Nevoilor fundamentale, aproape atavice, nu nevoilor induse. Sunt două lucruri foarte diferite care deseori se confundă. Fel și fel de dorințe induse (cum ar fi o arteră pe care să circuli mai repede cu mașină) se substituie nevoilor réale (cum ar fi o Agora sau un parc) de multe ori pentru că cele dintâi sunt mai ușor cuantificabile. întâia temă de studiu cred că ar trebui să fie : Ce nevoi are Orașul acesta de fapt ? Abia apoi pot începe fel și fel de răspunsuri și după aceea se poate ajunge la o soluție prin design. Designerul din ziua de azi cred că ar trebui să fie întâi și-întâi un fel de antropolog-sociolog. Partea de design efectivă este doar ultima manifestare și nu cea mai importantă a unei înțelegeri profunde a utilizatorilor.

Un obiect/concept nou, nemaivăzut pe care l-ați propune unei metropole 2015 este?

Cristian Corvin: Nu prea mă reprezintă căutarea unor concepte « nemaivăzute ». Am convingerea că orice obiect de care am avea nevoie a fost bine făcut și « văzut » mai demult și muncă noastră este de a scotoci prin trecut după el și, bineînțeles, de a-l adapta. Că veni vorba de Metropole : Va amintiți de un exemplu de Oraș nou construit reușit? Probabil că nu. În schimb este plin globul de Orașe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.