NU RATAȚI evenimentul de design al anului la Timișoara. Ce artiști de...

NU RATAȚI evenimentul de design al anului la Timișoara. Ce artiști de prestigiu internațional vor participa

0
DISTRIBUIȚI

facebook cover timisoara instalart 003_general

Mai sunt câteva ore până la evenimentul de design al anului la Timișoara. Vineri seara, de la ora 20,00, în clubul Fratelli din orașul de pe Bega are loc vernisajul expoziției INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF, un proiect de anvergură inițiat de artistul vizual Marius Leonte. Pentur prima dată, la Timișoara, are astfel loc un eveniment ”sub umbrela” Romanian Design Week.
INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF ne arată cum cele mai banale obiecte din casa unui om devin opere de arta fabuloase, după ce trec prin filtrul creator a șase mari designer și arhitecți. Un castron de salată, un clește multifuncțional, o lupă, sticle de vin etc.

6 designeri si arhitecti cu reputație internaționala s-au inspirat din obiectele create de designerul german Marcel Klamer (unul din cei mai puternici designeri de produs din Germania, român la origine) și au creat la rându-le opere de artă impresionante, interactive, de mari dimensiuni, pe care timișorenii sunt așteptați să le descopere vineri seara în locația menționată.

NINO, NINO- Stefan BarutcieffȘtefan Barutcieff, senior designer la Pilotfish, una din cele mai puternice companii de design din Germania, a răspuns întrebărilor PRESSALERT.ro, legate de implicarea sa în proiect.

Ați fost invitat într-un proiect de arhitectură,design sau artă contemporană?

Ștefan Barutcieff: Eu l-am văzut din perspectiva designerului de obiect, în primul rând ca pe un omagiu pentru întrega activitate a lui Marcel Klamer și, în al doilea rând, că pe o oportunitate de a gândi un set de obiecte noi.


Dar, evident, există și componente legate de exemplu de amenajarea standului care integrează elemente din architectură și artă.

Vorbim de arhitectură vs design de produs. Mulți arhitecți operează cu obiectul. Nici un designer nu face insă arhitectură.

Ștefan Barutcieff: Îmi permit să nu fiu de acord, sunt designeri care fac și arhitectură cu succes, în special amenajări interioare. Există evident o specializare legată de cunoștințe tehnice și instrumentele folosite, dar în principiu multe din aptitudinile creative se suprapun și pot fi aplicate mai multor domenii. În general, nu sunt un adept al etichetărilor, în orice domeniu, rezultatul contează mai mult decât titulatură autorului.

NINO NINO – un set de jucării din Corian.

Ștefan Barutcieff: Este un set de jucării având că temă mașinile cu lumini pe plafon. Această gamă conține următoarele vehicule: salvare, pompieri, poliție, service și taxi. Design-ul și liniile sunt reduse la minimum, automobilele fiind stilizate și concepute din elemente geometrice (dreptunghiuri, triunghiuri, cercuri) în ilustra tradiție a școlii Bauhaus. În același timp, designul include și referințe din ultimii ani, influențate de jocurile video și grafica 3D. Obiectele sunt realizate din plăci de Corian, decupate pe CNC Router și montate în jurul a patru tije transversale. Avantajele folosirii Corian-ului sunt date de calitatea și precizia finisărilor, durabilitate, de culorile „în masă”, greutatea mai mare fată de alte materiale plastice obișnuite, toate conferindu-i ansamblului armonie și un efect de durată.

image1Un obiect/concept nou, nemaivăzut pe care l-ați propune unei metropole 2015.

Ștefan Barutcieff: Se vorbește din ce în ce mai des despre „orasul inteligent” și „internetul obiectelor”, care folosesc informația pentru a imbunătăti viață locuitorilor aglomerărilor urbane. Suntem deja conectați prin smart-phone-uri, în viitor din ce în ce mai multe obiecte din jurul nostru vor fi legate la rețea, de la automobile pană la obiectele din casă și birou. întrebarea mea ar fi care sunt scenariile de utilizare și beneficiile pe care le pot aduce acest tip de conexiuni?

Propuneți o temă pentru InstalArt 004.

Ștefan Barutcieff: Scenarii, obiecte și interacțiuni pe temă „orasul inteligent” și „internetul obiectelor”. Și promovarea altor tipuri de transport urban, ecologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.