A murit sculptorul bănățean Sava Stoianov

A murit sculptorul bănățean Sava Stoianov

0
DISTRIBUIȚI

Sculptorul bănățean Sava Stoianov, autorul „Valului” de pe malul Begăi și al multor opere de-a dreptul inițiatice, a trecut, luni, la cele veșnice.

valul_creat_pentru_simpozionul_de_la_timisoara

Artistul e plâns de toți care l-au cunoscut. „A murit, la București, sculptorul Sava Stoianov din satul Diniaș, un sârb d-al meu nebun, cu trei inimi în loc de una, un uriaș care izvora din pământ și făcea sculpturi din soare, spre un cer de lemn. Un rebel de nestăpânit, un copil genial, tribal, totemic. Odihnească se cum i se cade mai frumos, în iureș și răget continuu, așa cum a fost în viață. Savo, fie ca tot ce am băut împreună să-ți facă sete și mai mare dincolo, să nu devi un îngeraș insipid, ci să rămâi leul turbat și imens care ai fost în savana asta de pe pământ. Ce ar fi să ne mai spunem câte ceva frumos unii altora și în timp ce suntem în viață, că la cuvinte suntem buni toți când pleacă unul din noi. Zbogom, Savo, jebeș mu mater, Savă ție!”, scrie scriitorul Borco Ilin.

Născut la Timişoara, în 1951, sculptorul Sava Stoianov a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „N.


Grigorescu” din Bucureşti, secţia sculptură, iar din 1979 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Pasionat de sculptura monumentală, Sava Stoianov a avut doar două expoziţii personale de-a lungul vieţii: în 1987, la Galeria Simeza, şi în 1995 la Centrul Cultural Maghiar din Bucureşti.

sava-stoianov.j267gkp4i9

Din 1976 a participat însă cu desene şi sculptură la expoziţii municipale, republicane, bienale, trienale, la expoziţii de grup în România şi în străinătate.

A conceput câteva proiecte de monumente (1990 – Biblia –Timişoara; 1992 – Andrei Şaguna – Sf. Gheorghe; 1993 – Monumentul Unirii – Alba Iulia: 1994 – Monumentul Marinei Române – Constanţa), reuşind să obţină două comenzi şi să realizeze sculptura Lucian Blaga de la Muzeul Literaturii Române (1980) şi Pantelimon Halipa, la Alba Iulia (1993).

Lucrările lui, fie că au fost realizate în piatră, lemn, marmură sau bronz se regăsesc în colecțiile unora din cele mai frumoase tabere de sculptură din România, la Gura Văii, Călăraşi, Arcuş, Căsoaia Hobita, Timişoara, Poiana Mărului, Oarba de Mureş, Măgura Buzăului sau Gărâna.

Lucrările sculptorului se află în colecţii publice şi particulare din România, Italia, Spania, Iugoslavia, Azerbaidjan, Franţa, Marea Britanie, Bulgaria, Germania, SUA, Cehoslovacia, Columbia, Ecuador, Elveţia, Israel.

Sursa foto: Cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.