Fostul viceprimar Adrian Orza, posibil candidat din partea ALDE la primărie. Ce...

Fostul viceprimar Adrian Orza, posibil candidat din partea ALDE la primărie. Ce strategie are formațiunea VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

orza geana5

Invitat la PRESSALERT LIVE, Petru Ehegartner a confirmat practic numele aflat în ”pole position” pentru a candida la Primăria Timișoara din partea grupului ALDE. Fostul viceprimar Adrian Orza e văzut ca omul potrivit să se lupte cu Nicolae Robu. Senatorul a vorbit și despre unul dintre proiectele importante pe care le-ar dori implementate în Orașul de pe Bega.

”În această perioadă partidele își turează motoarele pentru campanie. Noi ca partid mic avem o sarcină în plus pentru că ne-am propus să avem liste complete în cele 91 de unități administrativ teritoriale, lucru care nu e ușor, nu e simplu nici pentru partide consacrate. Azi, apetitul pentru politică și implicarea oamenilor în administrație nu e la cote înalte. Motivele sunt multiple. Avem un proiect pentru Timișoara, vom avea candidat și o listă de consilieri”, a declarat Petru Ehegartner, președintele ALDE Timiș.

Întrebat de moderatorul Dragoș Boța dacă Adrian Orza e ”candidatul pe care-l pregătiți pentru Primăria Timișoara?”, senatorul de Timiș a răspuns: ”Este posibil într-un proiect pe care dacă ni-l asumăm într-o formulă mai elaborată, e posibilă și această nominalizare. Avem și variantă de rezervă”.

”Discuțiile cu domnul Orza sunt de natură de tehnică electorală, calcule, un proiect în lucru… Noi am avut în vedere a propune candidați profilului politic pe care-l promovăm: să fie dinamic, mai tânăr…”, a mai precizat senatorul Petru Ehegartner.

Fostul liberal s-a referit la proiectul pentru Timișoara ca la unul ”de preluare”: ”Vrem un proiect politic pe care vreau să-l propunem unor aliați politici, un proiect consistent de preluare, nu vreau să spun alternativă, să neg ceva ce s-a acumulat și creat în această perioadă în Timișoara, orice proiect serios presupune abordarea de perspective pe viitor, preluarea situației și contrinuarea într-o viziune de urbanism pentru viitorul Timișoarei. Nu vreau să spun acum sugestii care pot fi prinse de concurenții sau competitorii noștri”.

Petru Ehegartner nu a dorit să intre în detalii legate de planurile pentru metropola din vestul țării, dar a dezvăluit că își dorește ca Timișoara să devină un centru de excelență medicală. ”Promisiunile pe care le fac candidații sunt de natură urbanistică, de cele mai multe ori, de construcții extraordinare, cu siguranță veți taxa politicienii pentru ce au promis în urmă cu patru ani și ce trebuia să fie materializat și s-a realizat într-o măsură mai mică sau mai mare.


Eu pornesc de la premisele în care Timișoara trebuie să valorifice atuurile pe care le are. Facilitățile și chestiunile de ordin industrial sunt destul de reduse, ca anvergură. Eu aș marșa pe o idee mai veche, care cred că i-ar ședea bine Timișoarei, oraș aflat într-o zonă în care cele mai mari orașe sunt capitale de țară, se află în regiunea DKMT. Cele mai apropiate sunt Budapesta și Belgrad, pe 200 de km Timișoara e cel mai mare oraș. Un alt atu e potențialul pe care îl oferă centrului universitar care este acum. Un Institut Politehnic recunsocut, a cărui istorie e apreciată. Chiar și înainte de 90 absolvenții erau bine cotați pe piața din Europa. A fost un argument pentru aducerea unor investiții. Dacă Timișoara are un nivel de venituri mai ridicat orașelor din apropiere se datorează investitorilor care au adus locuri de muncă bine plătite. Eu m-aș axa pe Timișoara ca centru de excelență pentru Medicină, și IT evident e demarată deja. Timișoara stă în umbra unui oraș de talia Szegedului”, a mai spus Ehegartner. Acesta a admis însă că dacă nu se va ieși din ”formule-cadru” la nivel național și ”rigiditate”, acest proiect poate deveni vis. Precum metro-ul dorit de Nicolae Robu. ”Dacă Timișoara s-ar dezvolta și s-ar înscrie pe orbita unei dezvoltări generate din direcția de care vă spun, s-ar putea ca o idee de transport subteran să nu fie un proiect SF, să devină necesitate. Sigur, că în momentul de față… așa cum este finanțarea, avem niște priorități. Asta ar presupune aducerea de bani”, a admis senatorul ALDE.

”Spitalul din Szeged, în 2013, a încasat 20 milioane euro, e o sumă fabuloasă, de la cetățeni români. Nu e suficient să ai bani, resursa umană pentru aceste spitale, Universitatea de Medicină din Szeged e în top 100. E un proiect care s-ar potrivi Timișoarei, un oraș cu valență de lider de regiune și ar fi binevenit și pentru județele limitrofe, Caraș, Hunedoara, Arad, chiar Bihor”, a subliniat președintele ALDE Timiș.

Chestionat în legătură cu ”scandalul Retim” și întâmplările halucinante de la conducerea orașului din ultima perioadă, Petru Ehegartner a dezvăluit că e adeptul modelului specific vestului Europei. ”Mi-am dat seama care sunt cauzele pentru care eficiența și rolul consiliilor locale a scăzut. Una din cauze, calitatea oamenilor și competența profesională, experiența, e nepotrivit să pui consilieri tineri, fără CV, nu e suficient să fii absolvent de facultate… Ca senator, din experiență, în primul sfert de mandat nu te dezmeticești cu geografia zonei, la modul generic. Pe de altă parte a scăzut mult responsabilitate CL. Lansez chiar o provocare, eu am apreciat sistemul de alegeri din Franța, Belgia, Olanda… acolo primarul e ales de consliu. Responsabilitatea populației, care are reprezentanți acolo, e mult mai directă. Orice s-ar spune primarul e reprezentantul unui partid/alianțe. Dacă așteptăm de la primar persoana providențială, nu vom scăpa de acest rol nici după alegeri… Lucrurile au degenerat în aceste organisme colective”, a conchis senatorul Petru Ehegartner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.