Omenirea, cu un pas mai aproape de fuziunea nucleară. Care sunt avantajele...

Omenirea, cu un pas mai aproape de fuziunea nucleară. Care sunt avantajele acestui mod de a obține energie

0
DISTRIBUIȚI

wendelstein7-x_duringassembly

Oamenii de știință germani au parcurs miercuri o altă etapă de referință în cercetarea lor cu privire la energia curată rezultată din fuziunea nucleară făcând teste pe hidrogen într-un reactor supranumit de către unii „soarele artificial”, informează agenția France Presse.

Cancelarul german, Angela Merkel, a asistat la demararea acestui nou test. În luna decembrie, au fost lansate teste asemănătoare făcute pe heliu. De data aceasta, fizicienii au depășit limitele dispozitivului gigantic ‘Wendelstein 7-X’, a doua etapă în demersul științific de a crea plasmă cu ajutorul hidrogenului.

Scopul lor este de a dezvolta o nouă sursă de energie generată prin fuziunea nucleelor de hidrogen, care, de altfel, se produce în mod natural în centrul Soarelui și al celor mai multe dintre stele.

Procesul constă în supunerea atomilor de hidrogen la temperaturi de până la 100 de milioane de grade Celsius pentru a forța nucleele lor să fuzioneze, generând astfel energie.


În testul de ieri, hidrogenul în stare gazoasă a fost încălzit până la 80 de milioane de grade și a devenit plasmă pentru un sfert de secundă. În câțiva ani, oamenii de știință de la Institutul ”Max Planck”, care folosesc „steleratorul” Wendelstein 7-X speră să aibă toate datele necesare construcției unui reactor nuclear de fuziune.

Energia obținută prin fuziune nucleară este considerată ‘Sfântul Graal al energiei curate’, fiind definită ca nelimitată. Aceasta nu prezintă pericolele suplimentare asociate energiei obținute prin fisiune nucleară, care au constat în probleme de securitate și de mediu din cauza deșeurilor radioactive a căror durată de viață este de mii de ani. Fisiunea, modul în care centralele nucleare produc în prezent energie, este un proces artificial și produce mari cantități de particule radioactive. De cealaltă parte, fuziunea nucleară este un fenoment care apare și în natură, în interiorul stelelor (cum ar fi Soarele) și produce un număr foarte mic de particule radioactive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.