Refugiații sirieni, victime ale exploatării în Liban și Turcia. Peste 10.000 de...

Refugiații sirieni, victime ale exploatării în Liban și Turcia. Peste 10.000 de copii imigranți neînsoțiți au dispărut în Europa în ultimii doi ani

0
DISTRIBUIȚI

refugiati

Femeile siriene refugiate în Liban, mai vulnerabile din cauza reducerii ajutorului internațional și a înăspririi condițiilor de primire, sunt victime ale exploatării și hărțuirii sexuale, atrage atenția marți Amnesty International, în timp ce o altă organizație nonguvernamentală britanică relevă că lanțuri de magazine de haine precum H&M și Next au descoperit că în fabricile furnizorilor lor din Turcia lucrează ilegal copii sirieni, transmite agenția France Presse.

Într-un raport publicat marți înaintea unei conferințe a donatorilor pentru Siria prevăzută pentru joi la Londra, Amnesty International face apel la comunitatea internațională la un mai mare sprijin financiar și la mai multe eforturi pentru relocarea refugiaților sirieni, care au fugit în masă din țara lor începând cu 2011.

Conform Amnesty, 70% dintre refugiații sirieni din Libanul vecin, al căror număr a depășit un milion, trăiesc în prezent sub pragul național de sărăcie.

Refugiații care beneficiază de asistență s-au confruntat cu restricții severe, fondurile de donații acordate de ONU nemaifiind suficiente.

Conform ONG-ului, femeile refugiate sunt cele mai expuse la exploatare. Multe dintre ele s-au plâns de remunerații extrem de mici și de chirii exorbitante. Unele s-au declarat victime ale hărțuirii sexuale din partea șefilor și chiar a poliției.

„Indiferent dacă sunt slab plătite sau dacă trăiesc în locuințe mizere, prost izolate și infestate de șobolani, lipsa stabilității financiare cauzează dificultăți imense femeilor refugiate și încurajează persoanele în poziții de forță să profite de ele”, subliniază Kathryn Ramsay, cercetătoare a Amnesty.

Înăsprirea restricțiilor în Liban împiedică numeroși refugiați să își înnoiască permisul de ședere, obligându-i să trăiască ilegal în această țară, ceea ce îi constrânge să nu depună plângere pentru a denunța abuzurile, explică ONG-ul.

Libanul se confruntă cu un aflux masiv de refugiați, care reprezintă acum un sfert din populația sa de patru milioane de locuitori, și și-a înăsprit de anul trecut condițiile de primire a sirienilor.

Organizația de apărare a drepturilor omului recunoaște presiunea pe care criza refugiaților a creat-o în Liban, însă cere guvernului să relaxeze restricțiile.

„În loc să contribuie la climatul de teamă și de intimidare, autoritățile libaneze ar trebui să-și reformeze de urgență politicile pentru a asigura protecția femeilor refugiate”, susține Kathryn Ramsay.

Amnesty face de asemenea apel la comunitatea internațională să acționeze mai mult, subliniind că scăderea fondurilor contribuie direct la exploatarea a numeroase persoane.

„Cele mai bogate țări din lume trebuie să facă mai mult pentru a diminua această criză”, afirmă cercetătoarea Amnesty.


„În același timp cu încurajarea sprijinului internațional pentru populația siriană și pentru refugiații din regiune, aceste țări trebui să împartă de asemenea responsabilitatea în această criză, primind mai mulți refugiați”, adaugă ea.

Pe de altă parte, un studiu publicat luni de o organizație nonguvernamentală britanică relevă că lanțuri de magazine de haine precum H&M și Next au descoperit că în fabricile furnizorilor lor din Turcia lucrează ilegal copii sirieni.

Conform raportului ONG-ului Business and Human Rights Resource Centre, care lucrează asupra responsabilității firmelor în privința drepturilor omului, cele două companii sunt printre foarte puținele care au intervenit după ce au descoperit că în trei fabrici din Turcia ale furnizorilor lor (două ale Next și una a H&M) lucrează și copii sirieni.

Organizația denunță în același timp faptul că pentru alte mari firme de haine, „muncitorii refugiați par invizibili și departe de preocupările lor”.

„Puține mari firme de haine iau măsurile necesare pentru a-i proteja pe refugiați în lanțul lor de producție”, notează raportul.

ONG-ul a interogat reprezentanți ai 28 de mărci și nu au obținut un răspuns complet la chestionarul său decât de la zece dintre ele. În total, patru firme au indicat că au găsit refugiați care lucrează clandestin în fabricile furnizorilor lor în 2015.

Turcia găzduiește în prezent peste 2,2 milioane de sirieni care au fugit începând din 2011 din țara lor din cauza războiului civil.

Aproximativ 250.000 dintre ei sunt găzduiți în tabere în apropiere de frontieră, însă marea majoritate s-au instalat în marile orașe din țară. Ei trăiesc în condiții extrem de precare, marcate de muncă la negru sau de cerșetorie, ceea ce provoacă cu regularitate tensiuni cu populația locală.

Conform raportului, între 250.000 și 400.000 de refugiați sirieni lucrează ilegal în Turcia, ceea ce face din ei ținte pentru traficanți.

ONG-ul face apel la firme să se sprijine mai mult pe sindicatele locale și pe organizațiile non-guvernamentale care lucrează cu refugiații pentru a rezolva această problemă. Este vorba „de un test crucial în privința preocupărilor lor în materie de drepturile omului”, a declarat pentru AFP Phil Bloomer, directorul Business and Human Rights Resource Centre.

De la mijlocul lunii ianuarie, în virtutea unor noi legi din Turcia, refugiații sirieni pot primi un permis de muncă la șase luni după ce au obținut oficial un statut temporar de refugiat acordat de serviciile de imigrație.

Peste 10.000 de copii imigranți neînsoțiți au dispărut în Europa în ultimele 18-24 de luni, a transmis duminică agenția oficială de cooperare polițienească Europol, care se teme că mulți dintre ei ar putea fi exploatați, în special sexual, de rețelele de crimă organizată.

Conflictul sirian a făcut peste 260.000 de morți din martie 2011 și a împins spre exod mai mult de jumătate din populația țării.

Foto: Adrian Pîclișan (Arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.