Barack Obama, primul președinte american care vizitează Cuba în aproape 90 de...

Barack Obama, primul președinte american care vizitează Cuba în aproape 90 de ani

0
DISTRIBUIȚI

obama-visit-cuba

Președintele american Barack Obama începe duminică o vizită istorică de 48 de ore în Cuba, o țară considerată până recent inamic al SUA, relatează Reuters și AFP.

Vizita, prima a unui președinte american din ultimii 88 de ani, ar fi fost de neconceput până în decembrie 2014, când Obama și președintele cubanez Raul Castro au convenit să reia legăturile diplomatice între țările lor, înghețate din 1959, când Revoluția Cubaneză a înlăturat de la putere guvernul pro-american de la acel moment. Ultimul președinte SUA care a vizitat Cuba a fost Calvin Coolidge, în ianuarie 1928.

Importante dispozitive de poliție au fost mobilizate pentru a asigura securitatea acestei vizite, în timp ce autoritățile au turnat asfalt într-un oraș care le creează probleme șoferilor din cauza numeroaselor gropi de pe șosele.

Imagini cu Barack Obama și Raul Castro au fost arborate în centrul vechi al Havanei, unde președintele american va face un tur duminică după-amiază imediat după aterizare. Pe străzile capitalei, drapelurile americane s-au înmulțit în ultimele zile.

De la decizia de normalizare a relațiilor, cele două țări foste inamice și-au restabilit legăturile diplomatice, au semnat acorduri comerciale privind telecomunicațiile și serviciile aeriene și au extins cooperarea în domeniul polițienesc și în cel al protecției mediului.

Rămân totuși divergențe majore, în special embargoul impus de 54 de ani Cubei de către SUA.


Obama a cerut Congresului american să îl abroge, însă încercarea a fost blocată de liderii republicani. În schimb, Obama s-a folosit de puterile sale executive pentru a facilita comerțul și a relaxa restricțiile de călătorie.

Cuba este nemulțumită de controlul exercitat de SUA asupra bazei navale de la Guantanamo Bay, subiect despre care Obama a spus însă că nu poate fi negociat, dar și de sprijinul american față de disidenți și posturi de radio și de televiziune anti-comuniste care reușesc să emită și în Cuba.

SUA critică în schimb politica partidului unic și represiunea împotriva oponenților politici. Potrivit unor disidenți, poliția cubaneză a reținut pentru scurt timp peste 200 de activiști în zilele de dinaintea vizitei.

Organizații ale disidenților cubanezi și-au exprimat de altfel speranța, într-o declarație publică transmisă sâmbătă, că vizita istorică a lui Obama la Havana va putea contribui la „încetarea represiunii” împotriva opozanților.

Totuși, se așteaptă puține progrese la acest capitol la întrevederile de luni dintre Obama și Castro.

În schimb, o mare atenție va fi acordată discursului de marți al președintelui american de la un important teatru din Havana, care va fi transmis în direct la televiziunea cubaneză. În aceeași zi el se va întâlni și cu disidenți și va participa la un meci de baseball între echipa națională a Cubei și echipa americană Tampa Bay Rays.

Barack Obama va fi însoțit în vizita sa de soția Michelle și de cele două fiice ale lor, Malia și Sasha. Liderul de la Casa Albă se va deplasa apoi în Argentina.

Primele semne concrete ale apropierii între cele două țări au început să apară. Lanțul hotelier Starwood a anunțat sâmbătă că a obținut undă verde din partea Trezoreriei pentru a deschide două hoteluri la Havana, devenind prima multinațională americană care se instalează în Cuba după Revoluția din 1959.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.