Săptămâna altfel 2016 pentru elevii din Timișoara, cu cetăți medievale, arcași și...

Săptămâna altfel 2016 pentru elevii din Timișoara, cu cetăți medievale, arcași și arheologie. Ce acțiuni mai sunt programate FOTO

0
DISTRIBUIȚI
1. jdioara Săptămâna altfel
Săptămâna altfel la cetatea Jdioara

Foarte mulţi elevi, împreună cu dascălii lor, au ales să petreacă Săptămâna altfel, organizată în luna aprilie a fiecărui an şcolar, vizitând monumente istorice sau la ateliere din cadrul unor instituţii de cultură, căci interesul pentru tradiţiile locale şi pentru istorie este, de la an la an, tot mai mare.

Cavaleri ai cetăţii Jdioara

Câteva clase de elevi de la şcolile din Giroc şi Criciova au ales să facă o excursie la cetatea Jdioara, unde, cu sprijinul direcţiei pentru cultură, muzeului, universităţii şi a mai multor asociaţii au petrecut mai bine de jumătate de zi vizitând ruinele cetăţii şi ascultând istoria acesteia, după care au fost iniţiaţi în tehnici de luptă cu arcul sau cu spada, în timp ce trupa Peregrinii i-a învăţat câteva din cântecele medievale ascultate de castelani.

După ce au învăţat să tragă cu arcul şi să mânuiască spada, au pătruns în lumea trubadurilor şi au participat la un atelier de modelaj în cadrul unui proiect de arheologie experimentală al asociaţiei Arheovest, aproape 70 de copii au fost înnobilaţi, fiind ridicaţi la rang de „Cavaler al cetăţii Jdioara”, şi au primit diplome nobiliare de castelani. Întreaga atmosferă a reuşit să recreeze o lume apusă, dar care şi-a lăsat până astăzi amprenta asupra acelor locuri şi, cu siguranţă, amintirea acestei zile va fi mult mai vie şi mai puternică decât o lecţie de manual.

Micii arheologi

Orele de modelare a unor artefacte care îmbină istoria cu arta plastică continuă pe parcursul întregii săptămâni la Casa Artelor cu elevi de la colegiul „Ion Mincu”, liceul „W. Shakespeare” şi de la şcoala generală nr. 21, unde sunt aşteptaţi toţi iubitorii de arte frumoase. Copiii vor fi învăţaţi să modeleze lutul după obiceiul strămoşesc, vor afla lucruri interesante despre tainele arheologiei şi vor putea vedea piese arheologice autentice, urmînd să fie răsplătiţi şi ei cu titulatura de „Mic arheolog”.

Tot la Casa Artelor vor avea loc, în Săptămâna altfel, expoziţii de ceramică şi desen, o seară de muzică cu trupa Peregrinii, parte din proiectul „Săptămâna altfel”, şi seri de teatru. În plus, elevii unei clase I dintr-o școală timișoreană vor asista la antrenamentul de miercuri al echipei ACS Poli Timișoara și vor intra pe teren alături de jucătorii din Liga 1.

Meşteşuguri tradiţionale, muzică şi instrumente

Peste 2.500 de elevi au dorit să participe la atelierele organizate de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş, fiind interesaţi de atelierele de meşteşuguri tradiţionale, mai ales sculptură în lemn şi olărit, precum şi de cele de pictură, grafică, iniţiere în arta fotografică şi design vestimentar, teatru şi balet. Ziua de marţi a fost dedicată folclorului, cu ansamblul „Banatul”, urmată de o familiarizare cu arta interpretativă şi cu sonorizarea. În zilele următoare copiii vor vizita, de asemenea, secţiile de canto muzică uşoară, clasică, populară şi instrumente muzicale, precum şi cele de chitară, dans modern şi balet pentru copii, vioară, pian şi actorie şi le va fi prezentată revista „Timisiensis” editată de centrul de cultură.

Ghizi la muzeul satului

Muzeul Satului Bănăţean a avut în primele două zile ale săptămînii „altfel” în jur de 2.000 de vizitatori pe zi, din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin şi cam tot atâţia sunt aşteptaţi în fiecare zi a acestei săptămâni. Tot cu prilejul acestor activităţi „altfel”, la Muzeul Satului a fost vernisată ieri cea de-a patra ediţie a expoziţiei „Oul – simbol pascal”, organizată de elevii liceului de arte plastice în colaborare cu muzeografii, care va putea fi vizitată până după Paşti, iar meşterii populari aşteaptă zilnic copiii în atelierele de pedagogie muzeală, pentru a-i învăţa meşteşugul ţesutului, cum să creeze păpuşi de cârpă sau brăţări.

Muzeul găzduieşte şi o parte a unui proiect mai complex ai cărui protagonişti sunt elevi de la colegiul „C.D.


Loga” şi care, în Săptămâna altfel, sunt ghizi voluntari la căsuţele din muzeu, în timp ce o altă echipă a aflat cum îşi poate găsi cea mai potrivită profesie în laboratoarele de orientare profesională ale AJOFM. Proiectul se va încheia vineri, cu premierea celor mai buni ghizi, desemnaţi de vizitatori.

Foto: Andreea Medinschi, Borko Ilin

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.