O absolventă de liceu din Timiș a luat deja Bacalaureatul și are...

O absolventă de liceu din Timiș a luat deja Bacalaureatul și are a treia medie pe țară. La ce concurs internațional va participa

0
DISTRIBUIȚI
alexandra modrea 1
Alexandra Modrea

Examenul de bacalaureat organizat la Braşov în perioada 16-27 mai pentru absolvenţii clasei a XII-a care urmează să participe la diferite competiţii internaţionale sau să susţină examene de admitere la universităţi din străinătate şi la care au participat aproape 240 de candidaţi din întreaga ţară, dintre care peste 180 sportivi, s-a încheiat cu o promovabilitate de 68%, doi absolvenţi reuşind să promoveze examenul cu media zece. Judeţul Timiş urma să fie reprezentat la această sesiune specială a bacalaureatului de Alexandra Modrea, absolventă a colegiului „C.D. Loga”, Cosmin Vieru de la Liceul Sportiv „Banatul” din Timişoara şi Alexandru Daniel Rusteac, absolvent al Colegiului Tehnic Valeriu Branişte” din Lugoj, cei din urmă fiind selectaţi să participe la competiţii sportive de canotaj şi lupte.

Alexandra este însă singura absolventă din judeţul Timiş care a luat deja bacalaureatul, căci Cosmin Vieru a renunţat să se prezinte, iar Alexandru Rusteac a fost respins. Alexandra a promovat examenul de bacalaureat cu media 9,90 (nota 10 la limba română, 9,95 la matematică şi 9,75 la biologie). Este una dintre cele mai mari medii obţinute la examenul de bacalaureat de la Braşov, absolventa colegiului Loga clasându-se pe locul al treilea pe ţară.

alexandra modrea
Alexandra Modrea, la ediția de anul trecut a IYPT, în Thailanda

La sfârşitul lunii iulie, Alexandra Modrea urmează să dea admitere la facultatea de medicină.


Înainte de acest examen însă, ea va participa la un concurs foarte dificil, pentru care se pregăteşte de mai mulţi ani. Este vorba de de concursul IYPT (International Young Physicist Tournament), un „turnir” internaţional al tinerilor fizicieni, considerat cel mai puternic şi sever concurs din lume, cu un regulament foarte strict, dar deopotrivă cel mai incitant. Concursul se va desfăşura între 26 iunie şi 3 iulie în Rusia, la Ekaterinburg. Echipa României, coordonată de prof. dr. Sandu Golcea de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” şi prof. dr. Victor Păunescu de la Liceul Tehnologic „Dacia” din Bucureşti, este alcătuită din trei elevi timişoreni – două eleve ale colegiului „C.D. Loga” şi un elev de la colegiul „Grigore Moisil” – şi doi elevi de la Craiova. Alexandra Modrea a făcut parte şi din echipa care a participat anul trecut la competiţia IYPT din Thailanda. România a parcurs abia în ultimii trei ani etapele necesare pentru a putea participa efectiv la acest concurs.

În anul 2020, competiţia internaţională IYPT se va desfăşura la Timişoara, oraş care şi-a depus candidatura în anul 2013, aceasta fiind acceptată anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.