Kaspersky Lab: 63% dintre utilizatori instalează aplicații fără să citească atent termenii...

Kaspersky Lab: 63% dintre utilizatori instalează aplicații fără să citească atent termenii și condițiile

0
DISTRIBUIȚI

social-media-mobile-aplicatii

Utilizatorii instalează aplicații pe dispozitivele lor fără să fie conștienți de potențialele consecințe, 63% dintre aceștia omițând să citească atent termenii și condițiile pentru care își dau acceptul înainte de a instala o aplicație nouă pe telefon, iar un utilizator din cinci (20%) nu citește niciodată mesajele atunci când instalează aplicațiile, conform unui studiu al Kaspersky Lab.

Cercetarea Kaspersky Lab „Are you cyber savvy?”, în cadrul căreia au fost intervievați 18.507 de utilizatori despre comportamentul lor în mediul online, a arătat că un număr alarmant dintre aceștia își lasă viața personală — și datele din telefoane — expuse amenințărilor cibernetice pentru că nu instalează aplicații pe dispozitivele lor într-o manieră sigură.

„Atunci când utilizatorii omit să citească termenii și condițiile sau mesajele din timpul procesului de instalare a aplicațiilor, nu știu pentru ce își dau acordul. Unele aplicații pot afecta dreptul utilizatorului la viață personală, pot duce la instalarea altor aplicații sau chiar schimba setările sistemului de operare ale unui dispozitiv, complet legal, pentru că utilizatorul a fost ‘de acord’ cu asta în timpul procesului de instalare”, precizează reprezentanții Kaspersky.

Chestionarul a arătat, de asemenea, că puțin sub jumătate (43%) dintre utilizatori ar putea să fie în pericol din cauza aplicațiilor de pe dispozitivele lor mobile, pentru că nu sunt suficient de experimentați în utilizarea Internetului încât să limiteze numărul de permisiuni pe care le acordă atunci când instalează aplicații.


15% dintre respondenți nu limitează în niciun fel ce pot face aplicațiile lor pe telefon, iar 17% acordă permisiuni atunci când sunt îndemnați să o facă, apoi uită de ele, în timp ce 11% cred că nu pot schimba aceste permisiuni. Atunci când nu se face nicio opțiune în setările aplicațiilor, este posibil — și legal — ca acestea să acceseze informații personale și confidențiale de pe dispozitivele mobile, de la persoane de contact, până la fotografii și detalii despre localizare.

„Utilizatorii de Internet încredințează dispozitivelor lor informații ‘delicate’ despre ei și despre alții — cum ar fi date de contact, mesaje private etc, dar nu se asigură că informațiile sunt în siguranță. Pentru că nu își iau măsuri de precauție atunci când instalează aplicații, mulți utilizatori le permit aplicațiilor să ‘intervină’ în viața lor privată, să ‘observe’ ce este păstrat pe dispozitive și locul în care se află datele respective, să instaleze aplicații nedorite și să facă modificări pe dispozitive, chiar din momentul instalării. Noi vrem să ajutăm utilizatorii să-și protejeze datele importante — și pe ei înșiși — de aceste pericole”, a afirmat David Emm, principal security researcher la Kaspersky Lab.

Potrivit reprezentanților firmei, pentru a se proteja, utilizatorii ar trebui: să downloadeze aplicații doar din surse de încredere; să selecteze cu atenție aplicațiile pe care vor să le instaleze pe dispozitivul lor; să citească termenii și condițiile cu atenție, în timpul procesului de instalare; să citească atent lista permisiunilor pe care aplicația le solicită; să folosească o soluție de securitate cibernetică pentru a-și proteja dispozitivul de amenințări cibernetice.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky Lab, precum și 270.000 de companii client.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.