Pokerul profesionist românesc intră în centrul atenției

Pokerul profesionist românesc intră în centrul atenției

0
DISTRIBUIȚI

maxresdefault

Până acum, anul 2016 s-a dovedit a fi un an reprezentativ pentru lumea pokerului profesionist românesc. Festivalurile importante de poker ținute în țară cât și performanța notabilă a unor jucători români la nivel internațional au adus România în prim plan.

Un eveniment de trecut în calendar pentru pokerul românesc a fost Eureka Poker Tour care, pentru prima dată în istoria sa de șase ani, a fost găzduit de România în perioada 16-22 mai. Festivalul a fost organizat în parteneriat cu PokerFest Romania și a inclus 18 evenimente cu mai multe tipuri de turnee cu intrări de la 100 € până la 1000 €. În jur de 1500 jucători unici au fost așteptați la festival, iar pentru evenimentul principal organizatorii estimau între 800 și 1000 de jucători. Impactul economic, social și turistic pe care Eureka Poker Tour l-a avut asupra Bucureștiului nu este de trecut cu vederea, mai ales că peste 300 de jucători străini care nu mai fuseseră în România au participat la festival.

Main Eventul turneului a fost câștigat de israelianul Avishai Shitrit, care a luat acasă 107,350 €. Shitrit s-a luptat cu prietenul său, Moshe Eliyahu, tot din Israel, pentru primul loc. Lui Shitrit nu i-a luat mult timp să-l învingă pe Eliyahu, având în vedere că a intrat în duel cu un avantaj de cinci jetoane la unul. Printre cei șase jucători de la masa finală s-au aflat trei români, Jozsef Liszkovics, Razvan Costinel Belea și Carmen Zainescu, și un bulgar, Yasen Dichev. Fondul de premii pentru Main Event a fost de 561,630 €.

În cadrul festivalului s-a desfășurat și un turneu cu intrare gratuită, pe bază de invitație specială pentru jurnaliștii pasionați de poker. Cupa Presei „Eureka Pokerfest” a avut un buget alocat de 4.000€ , bani care au ajuns în mâna celor nouă jucători care s-au calificat la masa finala.

Câțiva dintre cei mai buni jucători din lume și-au făcut apariția la Main Event, printre ei și Daniel Negreanu, una dintre marile personalități din istoria pokerului. „Kid Poker”, după pseudonimul sau, este celebru pentru multiplele victorii din cariera sa, în prezent fiind jucătorul cu cele mai mari câștiguri din toate timpurile.

Născut în Canada dar cu părinți români, Negreanu a avut de parcurs un drum foarte dificil până să guste succesul.


El a declarat că înainte să își dezvolte pasiunea pentru  acest „sport al minții”, a fost nevoit să accepte diverse joburi, printre care și ajutor de bucătar și spălător de vase. Momentan, el are la activ 6 brățări câștigate la World Series of Poker și a fost introdus în Poker Hall of Fame.

Cu ocazia Eureka Poker Tour, legenda, pentru a doua oară în România, s-a bucurat de șansa de a-și încerca talentul și pe târam românesc. El a petrecut doar 7 zile în țară, deși și-ar fi dorit să stea mai mult și să viziteze cât mai multe locuri. Profitând de această ocazie și de faptul că are la activ un rol în filmul „X-Men Origins: Wolverine”, campionul a lansat și în România documentarul „Kid Poker”, în care își joacă propriul film. Totul pornise de la un scurt metraj de 10 minute, însă experiența lui vastă, relatările fascinante de la mesele de poker și povestea lui de viață nu puteau fi condensate într-un timp atât de scurt. Filmul a avut un succes răsunător la Festivalul Internațional de Film din Toronto, unde a fost ecranizat pentru prima oară.

Drept dovadă că anul acesta pokerul românesc este într-adevăr pe val stă și realizarea lui Alexandru Papazian, care a câștigat 1,19 milioane € plus trofeul turneului „High Roller” de la European Poker Tour Monte Carlo. Papazian a câștigat trofeul în lupta finală cu grecul Alexandros Kolonias, ei fiind ultimii doi ramași la masa cu o taxa de intrare de 25.750 €, de unde și numele trofeului, „High Roller”. Românul a avut de învins un record de 231 de jucători ca să câștige primul său titlu într-un turneu live.

Acest premiu este cel mai mare câștigat vreodată de un român, dar cu toate acestea, Papazian se situează doar pe locul trei în clasamentul românilor cu cele mai mari câștiguri totale în turneele live. Papazian, în vârstă de 27 de ani, e departe de a fi lipsit de experiență în poker, ci pur și simplu a găsit cea mai mare parte a succesului său până în prezent pe internet. El este cel mai de succes român în turneele de poker online, înregistrând câștiguri de aproximativ 3 milioane de dolari.

Sătmăreanul Vlad Darie reprezintă un alt caz de succes în lumea pokerul internațional, el fiind primul român care a câștigat Main Eventul World Poker Tour de la Viena. Cu un buy-in de 3.300 de euro, evenimentul i-a adus lui Darie cel mai mare câștig din cariera sa – 192.046 dolari.

Cu o evoluție excelentă la masă, Darie a reușit într-un final să-l întreacă pe ungurul Zoltan Gal. Jucătorul  nostru și-a ținut în picioare fanii toată ziua, duelul celor doi ajungând să dureze 60 de mâini. Stilul lui Darie nu a fost constant, oscilând de multe ori între „all-in” și „fold”, de unde si durata de timp atât de mare a jocului. Acest premiu reprezintă o adevărată piatră de hotar pentru pokerul românesc deoarece Darie va inspira și motiva o nouă generație de jucători români de poker. Darie a avut rezultate deosebite și în turneele de poker de pe internet.