Proiectul de trafic management din Timișoara, BLESTEM pentru vestigiile arheologice. Ce fragmente...

Proiectul de trafic management din Timișoara, BLESTEM pentru vestigiile arheologice. Ce fragmente din istoria orașului au fost distruse GALERIE FOTO

2
DISTRIBUIȚI
sapaturi in piata sf gheorghe (6) Proiectul de trafic management
Vestigii distruse de proiectul de trafic management. Foto: Adrian Pîclișan

Proiectul de trafic management, realizat cu fonduri europene, care presupune montarea unor camere de filmat şi semafoare în oraş pentru fluidizarea traficului, nu a putut fi finalizat până la sfârşitul anului trecut, iar dacă lucrările nu vor fi terminate până la sfârşitul acestei luni, finanţarea europeană ar putea fi pierdută.

De câteva săptămâni încoace, întreg oraşul este răscolit iar firma executantă lucrează de zor pentru montarea echipamentelor, pentru că Nicolae Robu ţine neapărat să bifeze încheierea proiectului chiar de alegeri. Graba a fost atât de mare, încât nimeni nu a mai ţinut cont de vestigiile arheologice descoperite, care au fost spulberate de utilajele muncitorilor.

Străzi turceşti, distruse fără descărcare arheologică

În această săptămână, în centrul istoric, pe strada Proclamaţia de la Timişoara, lângă intersecţia cu strada Augustin Pacha, arheologii au descoperit, întâmplător, o săpătură adâncă de peste doi metri şi jumătate, pe o suprafaţă de câţiva metri, făcută pentru o subtraversare de cabluri pe sub liniile de tramvai.

„Am reuşit să mai identific în jur de cinci străzi suprapuse, pavate cu lemn, din perioada otomană. Ultima este de la începutul secolului al XVIII-lea şi, probabil, a existat şi în perioada de început a stăpânirii habsburgice. Era o stradă care ajungea în colţul nord-vestic al Pieţei Sfântu Gheorghe. S-a mai văzut şi un rest de zid de la seminarul iezuiţilor. Acum nu se mai poate face descărcare arheologică, muncitorii au intrat cu utilajele şi au deranjat toate straturile. Tot ce s-a mai putut face a fost să curăţăm profilele şi să facem poze”, a spus arheologul dr. Florin Draşovean, care a surprins intervenţia muncitorilor.

sapaturi in piata sf gheorghe (7)

Nu s-a respectat autorizaţia de construire

Nici Ministerul Culturii nici Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş nu au dat vreun aviz pentru amplasarea semafoarelor şi a cablurilor, iar firma executantă nu a solicitat supraveghere arheologică şi nici nu a adus la cunoştinţa direcţiei descoperirea vestigiilor. Victor Bunoiu, consilier pe probleme de arheologie la direcţia de cultură, a luat legătura cu angajaţii de la direcţia tehnică a primăriei şi confirmă că executantul şi primăria, care e beneficiar al proiectului, trebuia să oprească lucrările, aşa cum se precizează şi în autorizaţia de construire eliberată, în care se menţionează clar că în cazul descoperirilor arheologice lucrările se sistează, se solicită pază şi se anunţă emitentul autorizaţiei şi direcţia de cultură.


Cum lucrările pentru proiectul de trafic management trebuiau însă încheiate cât mai repede, nici primăria nici executantul nu s-au mai încurcat cu prevederile legii.

Amenzi usturătoare pentru executant

Licitaţia a fost câştigată de firma austriacă Swarco Traffic, dar lucrările de pe strada Proclamaţia de la Timişoara sunt executate de S.C. Zeuros Net S.R.L., o firmă subcontractantă. Direcţia de cultură şi poliţia de patrimoniu urmează să stabilească amenda contravenţională, care este între 2.000 şi 50.000 de lei, dar vestigiile din oraşul turcesc care ar fi trebuit cercetate de specialişti sunt compromise pentru totdeauna.

Foto: Adrian Pîclişan

2 COMENTARII

    • Nu exista dezvoltare temeinica daca nu e fundamentata pe ceea ce vine din trecut. Lumea de azi e un rezultat al trecutului, cu bune si cu rele, chiar daca cei mai multi il ignora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.