Tăriceanu este mândru de candidaţii ALDE Timiş care pun în centrul proiectelor...

Tăriceanu este mândru de candidaţii ALDE Timiş care pun în centrul proiectelor cetăţeanul (P)

0
DISTRIBUIȚI

 

tariceanu la timisoara plr (5)

Preşedintele Senatului României şi copreşedintele ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, a fost în vizită la Timişoara pentru a-şi susţine colegii de partid în lupta alegerilor locale din 5 iunie.

Tăriceanu a evidenţiat faptul că în vestul României alegătorii au puternice viziuni liberale care s-au manifestat încă din 1990, când PNL a obţinut cele mai pune procente în judeţele Timiş şi Arad. “În principal, rezultatul acela foarte bun, 6,7%, s-a datorat alegătorilor din această zonă a țării, alegători cu convingeri liberale, bazate pe drepturile și libertățile individului”, a spus Tăriceanu.

“Sunt coleg de catedră cu prof.univ. academician Anton Anton și am avut curiozitatea și am aflat un lucru care m-a bucurat foarte mult, că domnul profesor Anton are în persoana domnului Bordeașu, cel mai bun discipol. Domnul Ilare Bordeașu, candidatul ALDE la Primăria Timișoara, este format de domnul Anton.

Dacă domnul Robu a vrut să-l atace pe domnul Bordeașu, a comis o mare greșeală. Este, din punct de vedere profesoral și științific, cel puțin la același nivel, dacă nu mai sus, decât domnul Robu. Este motivul pentru care am fost încântat că am putut avea pentru Primăria Timișoarei un astfel de candidat. Doar cu oameni de înaltă ținută profesională putem fi credibili”, a spus Tăriceanu. Acesta a adăugat “susţin candidatura profesorului universitar Ilare BORDEAȘU la Primăria Timișoarei și a colegului Traian STANCU la președenția Consiliului Județean, împreună cu colegii care formează cele două liste, lista de consilieri municipali și lista de consilieri județeni.”

Copreşedintele ALDE întăreşte viziunea partidului cu privire la modul în care este obligatoriu să se facă administraţia în anii următori. Tăriceanu consideră că cetăţeanul trebuie plasat în mijlocul deciziilor administrative, iar reprezentanţii aleşi să îi consulte ori de câte ori sunt în faţa unor decizii majore, cu impact asupra comunităţii.

“Campaniile electorale se succed la patru ani, oamenii politici cer votul de încredere, după care, patru ani, nu se mai întâmplă nimic.


Este o ruptură totală între administrație și cetățean. La nivel de administrație se alcătuiesc grupurile de partide, grupurile de patronaj politic, furnizorii de utilități au și ei grupurile lor de interese. Unde este cetățeanul în ecuația asta? Nicăieri. Dar nicăieri. ‪‎ALDE propune o ‎alternativă, în loc de această mică înțelegere la șmecherie în Consiliul Local, vrem să facem o mare înțelegere între Primar și Consiliul Local pe de-o parte și cetățeni pe cealaltă parte în așa fel încât deciziile care se iau să nu fie din perspectiva ‪‎intereselor celor care alcătuiesc administrația, ci din perspectiva intereselor, năzuințelor și aspirațiilor ‪‎cetățenilor. Cum se face asta? Prin consultarea directă, obligatoriu a cetățenilor sau prin referendum. Referendumul popular este obligatoriu de aplicat pentru consultarea cetățenilor, ori de câte ori este vorba despre proiecte majore din domeniul infrastructurii, educației, social sau din domeniul sănătății.

Eu cred că trebuie să ținem în primul rând seama de problemele pe care le au cetățenii și nu a face sensuri giratorii pentru că ele țin de ambiția primarului, ca în multe cazuri”, a spus Călin-Popescu Tăriceanu.

În ceea ce priveşte corupţia, preşedintele Senatului consideră că este inutil să luptăm cu efectele acestui fenomen fără a avea în vedere cauzele. Iar propunerea sa este aceea de a elimina tentaţia asupra actelor de corupţie prin creşterea salariilor funcţionarilor.

“Înoirea clasei politice trebuie să vină odată cu noile practice pentru că dacă le păstrăm pe cele vechi, nu rezolvăm nimic cu înoirea clasei politice.

Campania anticorupție nu va avea efectele scontate atâta timp cât nu vorbim de cauzele majore ale corupției: salarizarea derizorie a aparatului administrativ. Cât salariile vor fi aceleași și peste 10 ani în România, cu același lucru ne vom confrunta și peste 10 ani! Dacă nu vom accepta că trebuie făcută o salarizare majorată, corespunzătoare cu responsabilitățile pe care le au cei din administrația publică, atunci drumul către corupție este bătătorit și nu rezolvăm nimic. Eu cred că trebuie să umblăm la cauze, nu la efecte. Nu trebuie să ne ascundem după deget, trebuie să avem o abordare serioasă pe această temă. Dăm bugete de zeci și sute de milioane de lei pe mâna unor oameni care sunt plătiți cu 3-4 mii de lei pe lună și după aia ne mirăm că e corupție în administrație.

Dacă acest lucru se va rezolva, se va rezolva nu numai corupția ci și calitatea oamenilor care vor ocupa aceste funcții. Uitați-vă la oamenii care candidează. Dacă nu vom aduce oameni cu pregătire, cu experiență managerială, administrativă, atunci bineînțeles că şi conducerea localităților noastre va lăsa de dorit”, a spus copreşedintele ALDE.