Concert la Castelul Nako din Sânnicolau Mare. Când va avea loc

Concert la Castelul Nako din Sânnicolau Mare. Când va avea loc

0
DISTRIBUIȚI

castelul nakoUnul din cele mai interesante proiecte muzicale dezvoltate vara aceasta în România, care pune împreună muzica și palatele de poveste ale României, ajunge și în Banat. Miercuri, 10 august, Castelul Nako din Sânnicolau Mare va răsuna de muzică începând cu ora 18.

Conții Nako au lăsat județului Timiș două castele, la Sânnicolau Mare și la Comloșul Mare. Castelul Nako din Sânnicolau Mare, care datează și el din aceeași perioadă istorică ca și cel din Comloș, secolule XVIII – XIX, a avut șansa de a fi păstrat intact. Un veritabil monument arhitectural, castelul Nako era din ”naștere” un muzeu cu picturi realizate de Nako Kalman, în salonul domnesc, cu opera ale maeștrilor Lenbach și Schrottsberg, , precum și piese de mobilier sculptate, cu încrustații, din Țările de Jos etc. Într-o cameră erau expuse trofeele contelul Nako, aduse după prima expediție în Africa.


După Primul Război Mondial, familia Nako s-a mutat în Ungaria, iar vasta proprietate, înconjurată de o imensă pădure de brad, au fost vândute pe parcele.

Castelul a fost împărțit în două, pădurea a fost devastată, iar mobila a fost împrăștiată. În castel a fost deschisă prima școală agricolă din România, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a folosit ca sediu al gărzii fasciste, cazarmă și depozit de armament. Apoi, în plină colectivizare aici a funcționat școala de tractoriști, din nou, școala agricolă, iar în 1975, castelul a fost preluat de Primăria Sânnicolau Mare, care a amenajat Muzeul Bartok Bella, inaugurat în 1981. În prezent, castelul adăpostește Casa de Cultură și Muzeul Orășenesc.

Turneul “Muzica în Palatele României” este la a patra ediție. Costin Soare, atât la lăuta, cât și chitara, promite să hipnotizeze audiența. La primul concert, artistul a trecut cu nonșalanță, dar perfect ancorat din punct de vedere stilistic de la interiorizatul repertoriu renascentist, la spumoase piese sud-americane ale secolului XX.

Evenimentul girat de Asociaţia Culturală “Pro Valores” se va desfășura, în locuri spectaculoase – Cetatea Prejmer (duminică 7 august 2016, ora 17), Castelul Károlyi din Carei (marți 9 august, ora 18), Castelul Nako din Sânnicolau Mare (miercuri 10 august 2016, ora 18), Cetatea Făgăraș (joi 11 august 2016, ora 19), Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia (duminică 14 august 2016, ora 12), Palatul Culturii din Iași (joi 18 august 2016, ora 18), Palatul Cuza din Iași – Muzeul Unirii (vineri 19 august 2016, ora 18), Palatul Sturdza de la Miclăușeni (sâmbătă 20 august 2016, ora 17) și Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminică 21 august 2016, ora 12).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.