Responsabilitate

Responsabilitate

0
DISTRIBUIȚI

georgeta petrovici

Devine din ce în ce mai greu să mă agăț de situații pozitive din jur. Până și zâmbetul unor copii nu mai e inocent, ci viciat de părinți care nu știu că pruncii trebuie sprijiniți să crească, nu considerați niște retardați care au nevoie să facă cineva în locul lor orice.

Toamna e noul lor început, așa că-mi permit un sfat pentru cei care îi duc, atent, de mână la școală: lăsați-i să crească frumos fiți-le exemple. Nu îi mai duceți la ore de înot dacă voi înșivă le arătați că adultul ”sănătos” stă acasă în fața calculatorului sau televizorului cu berea alături și ceva ”de ronțăit”. (Se știe, berea nu îngrașă, dar toți consumatorii fideli au niște abdomene perfect rotund umflate).

Un părinte responsabil ar fi el însuși primul exemplu pentru copilul său.


Și al doilea. Un părinte responsabil nu trebuie să facă sacrificii pentru odrasla adusă pe lume. Sunteți egali, și voi, adulții, și copiii; nimeni nu ar trebui să fie sclavul nimănui.

Un părinte coerent nu numai că ar face sport dacă își duce copilul la ore înot, gimnastică sau tenis, dar ar lua, zilnic, câte o carte în mână și ar citi, ca să-i arate pruncului că așa se dezvoltă intelectul. Dacă copilul e micuț, i-ar citi, nu i-ar pune poveste audio – video de pe tabletă. Un părinte bun ar discuta cu copilul lui, mereu, fericit că are pe cine învăța tot ce e el mai bun.

Mă sperie de fiecare dată crizele de isterie la care asist pe stradă. X, 6 – 7 ani, face ca toți dracii că nu vine tramvaiul. O lovește pe mă-sa, urlă, dă din picioare, se strâmbă într-un mare fel. Y poate face aproximativ la fel din alt motiv. Îmi e clar că acasă asta e ceea ce văd micii indivizi, iar ei nu fac decât să replice exemplul. Mai sunt unii, din publicul unor astfel de întâmplări, care se lamentează că puștii sunt prost crescuți. Dar părinții lor oare cum sunt?

Cred cu tărie că ei, copiii, trebuie să fie minuni de care să ne bucurăm și prin care să fim mândri în fiecare zi, de ei, și de noi. Vin pe lume puri, iar noi, ca părinți, avem șansa incredibilă de a le imprima cunoștințe, sentimente și obișnuințe curate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.