Spectacolele lunii septembrie, la Timișoara. Ce puteți vedea pe scenele orașului

Spectacolele lunii septembrie, la Timișoara. Ce puteți vedea pe scenele orașului

0
DISTRIBUIȚI

biedermann

După recent încheiatul stagiu de la şcoala de vară de la Gărâna, teatrul german din Timişoara deschide noua stagiune 2016/2017 în 9 septembrie, cu spectacolul „Electra”, o adaptare a tragediei clasice a lui Euripide, care include şi fragmente din „Agamemnon” de Eschil, în versiunea scenică semnată de Benedek Zsolt.

Seara de 16 septembrie aduce pe scenă o premieră, „Biedermann şi incendiatorii” (foto), de Max Frisch, „o piesă didactică fără morală cu un epilog”, o parabolă care vorbeşte despre eşecul omului obişnuit atunci când ar trebui să ia atitudine împotriva unui pericol iminent. Premiera absolută a spectacolului a avut loc în 1958 la Zürich, fiind urmată la scurtă vreme de puneri în scenă la peste 50 de teatre din diverse ţări, lipsa de reacţie a personajului principal fiind uneori interpretată ca o reflectare a conduitei ce permisese ascensiunea unui dictator precum Adolf Hitler. Alături de Friedrich Dürrenmatt, autorul piesei este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori elveţieni, care a câştigat numeroase premii literare. Spectacolul, montat de Gábor Tompa, director de program al facultăţii de regie de la universitatea din San Diego, a avut o avanpremieră în 28 iunie, la închiderea stagiunii trecute, şi reuneşte pe scenă unii dintre cei mai cunoscuţi actori ai teatrului.

O reprezentaţie cu acest spectacol va avea loc şi în 17 septembrie, iar în ziua următoare, sala Studio găzduieşte comedia lui Lev Kazarnovskis „Mai uşor cu bunicuţa”.


În 20 septembrie e programat spectacolul „Scandal în culise” de Michael Frayn iar în 21 şi 22 septembrie, „Micul prinţ”, după Antoine de Saint-Exupéry. Teatrul german va fi prezent la Festivalul de Teatru Scurt Oradea, cu piesa „De fapt e frumos”, de Volker Schmidt, „o dramă în spaţii virtuale şi reale” care va putea fi vizionată în 29 septembrie. Toate spectacolele beneficiază de traducere în limba română.

Deschiderea stagiunii 2016/2017 la opera timişoreană va avea loc în 18 septembrie, ora 19.00, cu spectacolul de operă „Norma”, de Vincenzo Bellini, cântat integral în limba italiană şi titrat în limba română, iar în 21 septembrie va avea loc o reprezentaţie cu musicalul „My Fair Lagy”, de Frederick Loewe. În 24 septembrie, la ediţia „Sibiu Opera Festival” din acest an, Timişoara va fi prezentă cu opera „Nunta lui Figaro”, de Wolfgang Amadeus Mozart.

Între 25 şi 30 septembrie va avea loc la Timişoara o nouă ediţie a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR 2016), care, în ultimii ani, a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României. Publicul va putea viziona spectacole de la teatre din Ungaria, Polonia, Ucraina, dar şi de la teatre româneşti din Bucureşti, Iaşi, Arad, Târgu Mureş sau Sibiu. Teatrul timişorean va fi prezent cu piesele „Say it now”, „Vorbeşte cu mine” şi „Avioane de hârtie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.