Cum a trăit scriitorul timişorean Robert Şerban Revoluţia din 1989: „ Am...

Cum a trăit scriitorul timişorean Robert Şerban Revoluţia din 1989: „ Am văzut o panică în armata română care mi-a tăiat picioarele, la modul propriu” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

robert-serban-1Scriitorul Robert Şerban a povestit, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, prin ce clipe groaznice a trecut în decembrie 1989, soldat fiind la Craiova. Poetul timişorean spune că, iniţial, se ştia că ungurii au invadat România, motiv pentru care s-a dat alarma de război parţială.

“Eu ştiam că au invadat ungurii România. Asta a fost prima impresie, s-a primit alarmă de război parţială pe 17 decembrie, care era «Radu cel Frumos». Întâmplarea a fost că eu eram sergent de serviciu pe companie şi am fost martor la povestea asta, care a fost absolut îngrozitoare. Am văzut o panică în armata română care mi-a tăiat picioarele, la modul propriu. Am căzut în fund când i-am văzut pe ofiţerii care conduceau. Erau cinci comandaţi de plutoane şi comandaţi de companie. Le-am spus, permiteţi să raportez şi le-am zis că e alarmă «Radu cel Frumos», adică e o chestie haioasă, mi-am dat seama că nu e ceva OK, dar era «cel frumos», nu era «cel urât». Eram în cancelarie. Deci, oamenii au înnebunit. Unul şi-a scos încărcătorul şi ne-a spus «vă împuşc cu mâna mea», «e război», a început să urle altul. Eu m-am speriat atunci atât de tare că m-am pus pe lângă ei şi am căzut aşa în fund. Ce frici şi ce spaime am tras. Şi asta s-a ştiut, că au intrat ungurii, că este război şi o noapte întreagă am scos tancurile şi taburile. Era ca în filme”, a povestit Robert Şerban.

Scriitorul timişorean spune că o astfel de alarmă de război parţială nu s-a mai dat în România din anul 1968, iar următoarea ar fi fost “Ştefan cel Mare”, care reprezenta război total, dar nu a fost dată niciodată.


“Se mai dădeau alarme, scoteai regimentul şi mergeai cu el pe munte, dar erau de antrenament. Dar asta era pe bune. Erau îngroziţi, iar eu nu ştiam despre ce e vorba în propoziţie, că nu mă instruiseră”, îşi aduce aminte poetul.

De asemenea, Robert Şerban a povestit, la PRESSALERT LIVE, şi o întâmplare petrecută în 23 decembrie 1989, în casa unui colonel de securitate din Craiova. “Am intrat în casa unui ofiţer de securitate din Craiova, stătea cu noi pe scară. Noi eram sus, fiecare grupă din pluton stătea pe câte o scară de bloc, şi am ajuns la omul ăsta la uşă. I-am spus dacă îmi dă şi mie nişte baterii, că aveam un tranzistor şi vrem şi noi să ascultăm ce se întâmplă. Şi m-a chemat înăuntru şi îmi spune dacă vreau să beau un pahar de vin. I-am spus că da. Mi-am pus arma cu gloanţe pe ea pe fotoliu. I-am spus că e nasol şi el îmi spune că «am primit ordin să stăm acasă şi să depunem armele. Stai liniştit, eu sunt colonel de securitate, dar noi asta am primit ordin, să stăm acasă şi să nu părăsim domiciliul»”, a precizat scriitorul timişorean.

Robert Şerban consideră că în decembrie 1989 a fost o confuzie, astfel că au ajuns să tragă soldaţi în soldaţi în Craiova, de exemplu. “Ceva a fost, pentru că altfel nu trăgeau unii într-alţii. A fost confuzie, s-a tras de frică, s-a tras aiurea. La Timişoara şi în foarte multe locuri, soldaţii au tras de frică pentru că vreo şase, şapte zile ne apăram de terorişti. Ştiu că ne anunţa comandatul de pluton, mergeţi sus, că vine un elicopter, coboară o frânghie, şi ne zice încercaţi să trageţi la figură, că au echipament antiglonţ. N-a venit niciun elicopter, dar am tras o frică, au fost zile în şir în care am trecut prin alarme dinastea. Era o nebunie, slavă Domnului că nu s-a declanşat o confuzie, dar s-a tras lângă noi în neştire, în centrul Craiovei. Asta a fost, o confuzie nu ştiu de cine generată. Ceva a fost, am trăit-o live. Patru nopţi nu am dormit de teamă că mă împuşcă teroriştii”, a mai povestit Robert Şerban, la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.