Operație spectaculoasă la Timișoara: un bărbat cu o tumoră din cauza căreia...

Operație spectaculoasă la Timișoara: un bărbat cu o tumoră din cauza căreia nu putea mânca, operat cu robotul Leo. Cum se simte FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Medicii de la Spitalul Județean Timișoara au realizat o operație spectaculoasă, în premieră regională. Astfel, în urmă cu unsprezece zile, Gheorghe Cuth, în vârstă de 64 de ani, dintr-o comună din Timiș, a fost operat cu robotul chirurgical Leo, după ce a ajuns la spital pentru că nu mai putea înghiți. Medicii din cadrul Clinicii II Chirurgie au constatat că este vorba despre o tumoră la nivelul esofagului, iar în urma investigațiilor medicale realizate, au decis să-l opereze cu robotul de peste un milion de euro achiziționat cu bani europeni în urmă cu un an și jumătate. Iar rezultatele sunt formidabile. Pacientul s-a putut ridica din pat a doua zi după operație, iar mâine intenționează să se plimbe cu bicicleta.

Medicul Ciprian Duță a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Spitalul Județean Timișoara, că dacă ar fi apelat la chirurgia clasică, asta ar fi însemnat ca toracele pacientului să fi fost deschis pentru a se ajunge la nivelul esofagului, iar apoi tumora ar fi fost îndepărtată tot pe cale toracică. În urma unei astfel de operații, pacientul s-ar fi recuperat mult mai greu, iar procedura ar fi fost una agresivă pentru organism.

“În astfel de situații, intervențiile sunt extrem de delabrante, adică se asociază o toracotomie – o tăietură la nivelul hemitoracelui stâng, alături de o tăietură la nivelul abdomenului, cu secționarea diafragmului pentru a ajunge la problema de rezolvat. În situația abortului minim-invaziv, respectiv a robotului, lucrul în spații mici este extrem de ușor și realizează operația fără niciun fel de dificultate”, a detaliat medicul Ciprian Duță, care l-a operat pe pacient.

Medicul Lazăr Fulger, șeful Clinicii II Chirurgie de la Spitalul Județean Timișoara, spune că un astfel de tratament invaziv utilizând robotul chirurgical pentru un cancer esofagian a fost realizat doar la Spitalul “Fundeni” din București.

“Boala pacientului operat cu robotul era extrem de severă, din cauza formațiunii pe esofag, nu se mai putea alimenta. Dacă alegeam operația clasică, pacientul ar fi trecut greu prin intervenție. Având acest robot, s-a permis o manevrabilitate deosebită, nu a fost nevoie de deschideri mari. Capetele robotului se mișcă exact ca și o mână. Pacientul era pe sala de operație, iar cei doi medici care l-au operat se aflau la câțiva metri de bolnav, stând la o consolă, au văzut imaginile 3D, lucrând cu robotul din abdomen în torace. Pentru chirurg, imaginea 3D pe care o vede este ceva extraordinar. Robotul este foarte util pentru că înlătură tremurul mâinii, brațele robotului nu tremură în cavitatea toracică, nu-ți dă voie să faci mișcări bruște, știe că ai scăpat maneta din greșeală și nu execută această manevră. O astfel de operație s-a mai realizat doar la Spitalul Fundeni din București”, a explicat medicul Lazăr Fulger.

SONY DSC

Dan Brebu, cel de-al doilea chirurg care l-a operat pe bolnavul de 64 de ani, a povestit că brațele robotului au fost introduce prin doar patru tăieturi de opt milimetri fiecare. “Pacientul prezenta o formațiune într-o zonă dificil de abordat prin chirurgia clasică, aflată la limita dintre cutia toracică și cavitatea abdominală.


Robotul chirurgical pe care-l avem a permis accesul în spații înguste. Brațele robotului au fost introduse prin patru incizii de opt milimetri în zona abdomenului, nu s-a mai deschis cutia toracică pe cale chirurgicală. S-a ajuns în zona esofagului, s-a realizat disecția esofagului și rezecția tumorii”, a precizat medicul Dan Brebu.

Gheorghe Cuth a povestit că a aflat că va fi operat cu robotul doar cu o zi înainte de intervenție și că habar nu avea de existența lui. “Mă simt foarte bine. Înainte nu am putut înghiți mâncarea, mă înecam. A doua zi după operație, am putut să mă ridic din pat. Cu o zi înainte de operație am aflat că voi fi operat cu un robot, mi-a spus domnul doctor, eu nici n-am auzit de robot. Oricum, și la cuțit veneam, nu aveam ce face, pentru că nu puteam mânca”, a precizat Gheorghe Cuth, care este decis ca mâine să se plimbe cu bicicleta, pentru că se simte foarte bine.

Peste 20 de medici, asistente, anesteziști și brancardieri au participat la operația realizată în premieră regională, care a durat aproximativ cinci ore.

În ultimul an și jumătate, la Spitalul Județean Timișoara au fost realizate peste 70 de intervenții cu ajutorul robotului chirurgical “Leo”, achiziționat cu bani europeni. Majoritatea pacienților operați au neoplazii pelviene. Robotul chirurgical de la Spitalul Județean Timișoara este cel mai performant din România. În cadrul proiectului european prin care a fost achiziționat, este asigurat și instrumentarul necesar, iar o parte din materiale sunt cumpărate de spital. Medicii timișoreni speră ca, totuși, guvernanții să inițieze un program național de chirurgie robotică, mai ales că materialele necesare realizării unei singure intervenții chirurgicale cu acest robot se ridică la peste 2.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.