Protestele continuă în Piața Victoriei. Vezi ce propune „Inițiativa Timișoara” UPDATE 2...

Protestele continuă în Piața Victoriei. Vezi ce propune „Inițiativa Timișoara” UPDATE 2 Ce planuri au anunțat organizatorii manifestației

2
DISTRIBUIȚI

Timișorenii ies și astăzi în stradă pentru a protesta la adresa corupției din România, chiar dacă guvernul a retras ordonanța de urgență care a reprezentat scânteia care a declanșat protestele masive din ultimele zile.

„După abrogare. urmează plecarea celor implicați în ordonanța rușinii. Vrem un guvern legitim, rezultat din alegerile din 11 decembrie, care să se ocupe de problemele reale ale românilor. Voi v-ați arătat limitele, atunci când v-ați ocupat doar de propriile interese. Pierzându-vă deci legitimitatea, vă rugăm să plecați”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook care anunță evenimentul. Adunarea în centrul Timișoarei este programată pentru ora 19.00, iar cei care doresc pot pleca împreună din cartiere, după ora 18.00, după cum urmează: din Parcul Lidia (pentru Soarelului, Girocului), Piața Verde (pentru Aradului, Torontalului), Piața Dacia (pentru Gheorghe Lazăr, Cetății, Circumvalațiunii), Statuie Calea Șagului la Turist, Modern parcare OMV, Complex Studențesc lângă Căminul 11.

În weekend a fost concepută „Inițiativa Timișoara”, cu opt puncte menite să pună bețe în roate corupției. „Când STATUL DE DREPT este în pericol, avem datoria să îl apărăm! Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită, nouă cetățenilor, să intervenim în mod legitim în procesul decizional. Prin adoptarea unor acte normative contrare principiilor STATULUI DE DREPT este evident că acest guvern este ostil poporului său”, au transmis autorii „Inițiativei Timișoara”.

Iată cele opt puncte ale proclamației citite în Piața Victoriei:

„Vrem:
1. Ca de acum inainte niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanța 13;
2. Organizarea unui referendum anticorupție;
3. Controlul de constituționalitate al legilor și ordonațelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor;
4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curții Constituționale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituției;
5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs;
6. Stabilirea incompatibilității între funcțiile executive și legislative;
7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor;
8. Fără penali în demnităție publice.”

Vom reveni cu amănunte.

UPDATE Aproximativ 2.000 de persoane se află, la ora 19.45, în Piața Victoriei din Timișoara.


În centrul orașului s-a cântat imnul României, s-a strigat „Uniți, salvăm toată România”, iar manifestanții au bătut din palme ca suporterii echipei de fotbal din Islanda. De asemenea, oamenii țin pancarte cu mesaje precum „în 1989 pentru libertate, în 2017 pentru dreptate”, „Sorinel, hai acasă, mamă, că ne faci de miru’ lumii” sau „Și Ion Creanga a plătit pentru cireșele furate. Demisia!”.

UPDATE 2 Manifestația continuă în centrul Timișoarei. Organizatorii au anunțat că urmatoarea acțiune de protest va avea loc vineri, tot de la ora 19.00, iar apoi duminică. Între timp, timișorenii sunt încurajați să poarte banderole albe pe braț în semn de protest, dar și pentru a arăta că nu cedeaza.

UPDATE 3 Protestul din centrul Timișoarei s-a terminat înainte de ora 22.00. Cei prezenți în Piața Victoriei, jandarmii și organizatorii au primit, la finalul acțiunii, din partea unui grup de studenți, ciocolată, de care era prinsa o hartie cu mesajul „Există Dumnezeu!”

2 COMENTARII

  1. Oamenii astia nu realizeaza ce ineptii debiteaza? Au pus vreodata mana, in viata lor, pe vreo carte de isotir politica sau constitutionala? Au auzit ca, pana in anii interbelici, ministrii erau numiti obligatoriu dintre parlamentari, tocmai pentru ca trecusera prin „proba” alegerilor si calitatea de parlamentar si ministru (legiuitor si executiv) n-a fost o incompatibilitate in nici una din constitutiile romanesti, de la 1866 incoace? Stiu ca un stat de drept presupune controlul reciproc al puterilor si nu o institutie de forta deasupra tuturor celorlalte care nu da socoteala nimanui? Ce metamorfoza a suferit biata proclamatie de la Timisoara!

  2. De adaugat:

    – respectarea referendumului din 2009 cu maxim 300 guvernanti
    – regionalizarea in forma care sa respecte unitatea Romaniei dar sa puna la munca puturosii
    ( nu mai vrem o tara de asistati social care constituie capital electoral)
    – eliminarea traseismului politic
    – acordarea de pensii speciale doar celor care le merita cu adevarat ( merite deosebite sau activitati speciale- nu armata , justitie, politie etc) si plafonate la un maxim decent
    – interzicerea angajarii personalului pensionat devreme din sistemul public tot in sistemul public
    – retragerea privilegiilor falsilor revolutionari din 1989

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.