”Ursul” lunetist: povestea lui Mirko Kovac, fostul campion al Serbiei care luptă...

”Ursul” lunetist: povestea lui Mirko Kovac, fostul campion al Serbiei care luptă să readucă BC Timba Timișoara în Liga Națională

0
DISTRIBUIȚI
Mirko Kovac (foto, în săritură) are o experiență de invidiat

BC Timba Timișoara a reușit în această iarnă una dintre cele mai surprinzătoare mutări pentru o grupare de ligă secundă. ”Urșii” l-au transferat pe Mirko Kovac, o extremă cu un C.V. impresionant. Baschetbalistul belgrădean și-a câștigat renumele de ”lunetist” datorită preciziei de la distanță și are în palmares trofee importante din trei țări.

Nu e puțin lucru să debutezi la 17 ani la Partizan, un colos al baschetului ex-iugoslav, și apoi, peste patru ani să iei titlul cu ”crno-belii” într-o patrie a baschetului. Cariera lui Mirko Kovac, una dintre ultimele achiziții ale galben-negrilor, e plină de momente de glorie. ”E o experiență grozavă, pentru că eu am început să câștig de când eram foarte tânăr. Am fost la cadeți și juniori campion al Iugoslaviei, în 1999 am câștigat Campionatul European U16 cu echipa națională. Atunci când începi să simți gustul succesului devreme e mai ușor să faci pasul la seniori, unde e un baschet total diferit”, spune Mirko Kovac. El a fost desemnat și în primii trei cei mai valoroși jucători ai campionatului din Serbia. Apoi, la o altă grupare din Belgrad, OKK, s-a remarcat în ediția 2005-2006 ca cel mai bun shooter al campionatului.

Din C.V.-ul său nu lipsește nici Steaua Roșie, marea rivală a ”groparilor”, unde a evoluat trei sezoane. ”Am jucat cu baschetbaliști mari, am lucrat cu mari antrenori, precum Svetislav Pesic la Steaua Roșie, Dusko Vujosevic la Partizan, am învățat multe lucruri de la ei”, continuă Kovac. În 2010 s-a mutat pentru prima dată ”afară”, la AZS Koszalin, în Polonia. ”Am luat Cupa și a rămas cel mai important succes din istoria acelui club. În anul următor am luat Cupa și în Cipru, cu APOEL. Apoi am venit în România, un sezon la Craiova, al doilea la Pitești. În România, am fost cel mai bun marcator de trițe în sezonul regular. Am fost mulțumit de cum am ajutat echipa”, adaugă cu modestie ”Lunetistul”. Acesta avea să fie supranumele extremei sârbe încă de la sosirea în Oltenia. Confirmat cu un procentaj incredibil de reușite de la aruncările de trei puncte, peste 46% în ediția 2013-14! România era a doua țară în care Mirko Kovac devenea cel mai bun aruncător de la distanță. ”Asta e arma mea, trițele. Bineînțeles, în baschet e vorba despre puncte, totul începe însă din defensivă și apoi devine mai ușor. Eu am venit să ajut, să dau 100%. Dacă dau 20 de puncte e okay, dar nu am nicio problemă dacă marchez doar un coș și echipa câștigă”, precizează Kovac.


Nu e de mirare că fanii Craiovei și Piteștiului i-au invidiat pe cei ai ”urșilor” la auzul veștii că ”Lunetistul” revine în țară. Ultima sa bornă externă a fost atinsă anul trecut, când a avut ocazia să lupte împotriva celebrului Dimitris Diamantidis, de la Panathinaikos, îmbrăcând echipamentul celor de la Koroivos în Grecia.

La rândul său, baschetbalistul care la începutul lunii a împlinit 34 de ani, recunoaște că a căutat să revină în România. BC Timba, destinație oarecum surprinzătoare, nu era o necunoscută totală pentru Kovac. ”Urșii” au lăsat o impresie plăcută pe prima scena, unde însă s-au numărat printre victimele sniper-ului sârb, la fel ca BC Timișoara. ”M-am simțit ca acasă de prima dată. Desigur, Timișoara e aproape de Belgrad, dar important e că oamenilor le place baschetul. După Pitești mi-am dorit să continui în România, însă, la fel ca la Craiova, se schimbau des jucătorii, atunci am mers în Grecia. Când Timba m-a sunat am spus că e o oportunitate bună. Toată lumea știe că echipa a jucat în prima ligă și are ambiția să revină acolo. Pentru mine asta a contat, că există dorința de a lupta și a reveni acolo cu succes. Clubul e bun, are toate condițiile și totul se face profesionist. Pentru mine e ușor să mă integrez pentru că toată lumea mă ajută în acest sens”, a conchis Mirko Kovac.

Încă un campion pentru promovare

BC Timba are misiunea clară de a promova la finele primăverii în Liga Națională de Baschet Masculin. Pentru îndeplinirea obiectivului sub comanda lui Bogdan Murărescu au fost aduse și alte nume interesante iar la turneul final ”urșii” se vor baza și pe experimentatul Branko Cuic (39 de ani). Trecut inclusiv pe la concitadinii alb-violeți acesta e concomitent și manager sportiv în elită la U-BT Cluj-Napoca, gruparea cu care a luat titlul în 2011. ”Avem acest echilibru, cu jucători tineri și mai bătrâni. Cei tineri pot învăța multe lucruri pentru a-și îmbunătăți evoluțiile. Eu am jucat cu Dejan Kovacevic și la Steaua Roșie, bineînțeles că și Cuic ne va ajuta cu experiența sa. A avut un succes enorm în România și ne va ajuta mult în partea finală a sezonului”, subliniază Mirko Kovac. În faza semifinală a Ligii I Timba se află pe locul 1 în grupa de promovare. Iașiul și Brăila au fost indicate ca principale contracandidate. Dacă ”urșii” își îndeplinesc obiectivul Timișoara va fi singurul oraș, în afara Bucureștiului, cu două echipe în ediția 2017-18 a Ligii Naționale.

”Mă simt de parcă sunt aici de la începutul sezonului, ceea ce e extraordinar. Sper să rămân și apoi pentru că cred că acest club are posibilitatea de a evolua cu succes în prima ligă”, Mirko Kovac, BC Timba Timișoara

2013-14 și 2014-15 sunt sezoanele în care BC Timba Timișoara a evoluat în prima ligă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.