Andra Vela, antrenoarea de ”leoparde”. Junioarele de la CFR Timișoara sunt pregătite...

Andra Vela, antrenoarea de ”leoparde”. Junioarele de la CFR Timișoara sunt pregătite de singurul tehnician de sex feminin din județ

0
DISTRIBUIȚI
Andra Vela, antrenoarea de la CFR

Bărbații nu au drepturi exclusive pe fotbal în Banat. Nici măcar pe munca de antrenor principal. O demonstrează Andra Vela. Fostă jucătoare la Ripensia 2000 Timișoara și Queens Park Rangers Ladies, cărășeanca se îngrijește voluntar de creșterea tinerelor talente feminine de la CFR 1933 Timișoara. Mai mult, cât timp tehnicianul Florin Bugar a fost indisponibil, ea a condus senioarele și nu ar spune nu provocării de a pregăti o formație masculină.

Andra Vela, fără legătură de rudenie cu politicianul din zonă, a fost de mică atrasă de fotbal. Era inevitabil. A locuit lângă Parcul Teiuș, unde se află principala arenă din Caransebeș, orașul natal. ”Cred că doar prin simplul fapt că m-am născut și am crescut lângă un teren de fotbal am fost atrasă. Era locul ideal pentru copii, era mai multă siguranță decât pe stradă”, povestește Andra. Bineînțeles, băieții erau principalii parteneri de joacă cu mingea în copilărie. În curtea școlii sau la echipele Caromet și CFR Caransebeș, pe care le-a frecventat ca junioară. S-a mutat mai târziu la Timișoara și situația s-a schimbat, intrând într-o echipă feminină organizată. ”Am jucat la Ripensia 2000 și am fost în acea echipă care a luat Cupa României și am terminat pe locul 2 în campionat. A fost o perioadă bună pentru fotbalul din Timișoara. Trebuia să joc în principiu la CFR, dar am plecat o perioadă din țară pentru câțiva ani și am prins doar începutul, câteva săptămâni, apoi când am revenit mă accidentasem între timp și nu am mai jucat”, continuă Andra Vela.

Experiență în fotbalul feminin britanic

Andra s-a specializat profesional într-o cu totul altă direcție. A studiat Automatică și Calculatoare la Universitatea Politehnica și plecarea de la CFR a reprezentat acceptarea unui job în Anglia. Acolo s-a întrezărit însă și oportunitatea de a-și continua cariera fotbalistică. A evoluat un an și jumătate în eșalonul secund la formația feminină a unui club de mare tradiție din Londra: Queens Park Rangers. ”Acolo în primul rând e vorba de felul în care societatea privește fotbalul feminin. Lumea vine la meciuri în număr foarte mare. Părinții își aduc copiii, fetițele de 4-5 ani. Pentru ei e o mândrie să joci fotbal chiar dacă ești fată. Cred că e o chestie de concepție, mentalitate”, consideră IT-ista care evolua pe postul de mijlocaș central.

Întrebată cum a ajuns să fie singurul antrenor-femeie de fotbal din zona vestică a țării, Andra Vela spune cu modestie că totul a fost un ”cumul de situații”. În prezent ea pregătește formația de ”leoparde” a clubului care evoluează în Liga de junioare sub 15 ani. ”Fotbalul a fost mereu un hobby. Mi-am făcut carnet de antrenor pentru că știam că nu o să mai joc dar nu mă puteam despărți de acest sport. Am început cu licența C UEFA în urma unor cursuri în Caraș. În cadrul clubului CFR Timișoara erau grupe de copii și juniori cu câte două-trei fete. Colegii de la juniori, Alin Ionescu și Oli Ștefan, au avut ideea să le adune pe toate, inclusiv fete care mai jucau la alte echipe, și să le înscrie ca o echipă în campionatul de băieți. La un moment dat, ei trecând la un alt capitol, a rămas să mă ocup eu de echipă. A fost puțin un șoc în momentul în care mi-au propus lucrul acesta. Deși e o echipă de junioare, faci niște antrenamente, e o responsabilitate pentru că sunt niște copii în creștere pe care îi îndrumi într-o direcție. M-am gândit că pot să ajut. Și dacă pot să ajut fotbalul feminin pentru mine e un lucru bun și mă motivează”, subliniază Andra Vela. Deși fetele ei au până în 14 ani ele sunt hotărâte să performeze. Au reușit să iasă din grupa zonală cu victorii în fața rivalelor Banat Girls Reșița și Juventus Timișoara, scor 3-0 în ambele jocuri. CFR 1933 Timișoara feminin U15 urmează să întâlnească alte adversare din țară. Pentru a rămâne în ritm, ”leopardele” în devenire au avut parte de un amical internațional la mijloc de aprilie. Au înfruntat puternica selecționată a landului german Baden-Württemberg.


Oaspetele s-au impus la Gara Mare, arătând de ce nemțoaicele sunt o forță (și) în fotbalul mondial feminin. Tinerele eleve ale Andrei nu au însă motive să fie descurajate, multe dintre ele au stat poate pentru prima dată pe o poziție specifică într-un prim 11 pe teren mare. ”Profesoara” lor le-a încurajat de fiecare dată și micuțele îmbrăcate în alb și vișiniu i-au răsplătit încrederea cu o determinare răvnită și la băieți.

În primii doi ani de la formare, această echipă a jucat doar contra cluburilor de băieți dintr-un campionat de juniori organizat de AJF Timiș. Fiind fete, ”feroviarele” aveau dreptul să fie cu doi ani mai mari decât adversarii lor. ”Am bătut multe echipe de băieți și le felicit pe fete pentru lucrul acesta. Și ei erau mai motivați când jucau cu noi, mai ales când erau conduși. Fiind antrenori tineri la majoritatea echipelor aceștia au o atitudine pozitivă față de noi și pentru faptul că fetele joacă chiar bine”, explică Andra Vela. În continuare există însă și metehnele de a lua peste picior fotbalul feminin. ”Sincer, încerc să înțeleg opiniile tuturor, și pe cele negative. Într-adevăr părinții sunt tot timpul subiectivi și mai sunt remarci. Dar le spun fetelor că în momentul în care ești pe teren și ești înscris într-o competiție, vorbele acestea nici nu trebuie auzite. E totuși îmbucurător că oamenii sunt deschiși, mai nou, la fotbal feminin”, remarcă antrenoarea ”leopardelor”.

A antrenat și echipa mare

În această primăvară o situație cu adevărat inedită a propulsat-o pe Andra Vela în postura de ”principal” al senioarelor din Superligă. Adică al fostelor ei colege. Tehnicianul CFR-ului, Florin Bugar, totodată și selecționerul naționalei U19, s-a ales cu un virus ciudat în turneul tinerelor ”tricolore” din Rusia. Astfel că tânăra antrenoare i-a ținut locul timp de câteva partide. ”A fost foarte ușor pentru că ele sunt profesioniste. Am avut și ceva meciuri în Cupă destul de grele, dar în campionat într-adevăr am câștigat la București, am reușit să rămânem pe locul 2, în obiectiv, un lucru pozitiv pentru ele și pentru mine, ca antrenor. Faci anumite lucruri la antrenamente, dar la meci ele au atitudine, iau deciziile și sunt meritele lor”, conchide Andra Vela. Aceasta crede că o parte dintre ”leopardele” de azi îi vor călca pe urme în ceea ce privește postura de antrenor de fotbal: ”Poate mai sunt foste colege care sunt pe cale să se implice. Și e un lucru îmbucurător pentru progresul fotbalului nostru feminin”. Deși nu are un antrenor preferat din fotbalul mare, Andra Vela e fan declarat al academiei Ajax Amsterdam, una specializată pe șlefuirea ”talentelor-crude”, dar totodată susține că încearcă să folosească și ”stilul englezesc”, experimentat chiar în Insulă. Nu exclude nici varianta de a antrena în viitor o echipă masculină. ”Băieți? Nu cred că e o problemă, totul ține de felul tău de a fi. De cum te impui. Îmi plac provocările”, a răspuns antrenoarea bănățeancă. Întrebat de Andra, care lucrează la o importantă firmă de IT din Timișoara în viața de zi cu zi, președintele clubului feroviar, Constantin Nedela, a dezvăluit că  ”am propus-o și ca antrenoare la echipa masculină când aceasta era în Liga a IV-a”.

”Tot ce înseamnă în acest moment fotbal feminin în România se face la nivel de hobby, de amatori. Eu le încurajez cel puțin pe elevele mele să aibă grijă în primul rând de școală și să facă fotbal în paralel”, Andra Vela, antrenoare CFR Timișoara U15

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.