Doctorul Al Massalmeh Ziad: „Cred că românii ar accepta refugiații sirieni, este...

Doctorul Al Massalmeh Ziad: „Cred că românii ar accepta refugiații sirieni, este o apropiere de mentalitate”. Ce crede reprezentantul comunității Siria Liberă despre rolul statului în asimilarea migranților VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Subiectul central al ediției din această seară a emisiunii PRESSALERT LIVE l-a constituit criza refugaților, zilnic, la granița de vest fiind stopați zeci de migranți ilegali, care încearcă să pătrundă pe teritoriul României. Invitat în studioul HDV a fost doctorul Al Massalmeh Ziad, președintele biroului de relații internaționale al comunității Siria Liberă din Romania, care a admis că numărul persoanelor prinse la frontiera dintre Serbia și țara noastră în timp ce încearcă să intre ilegal este mare.

Anul acesta, în primele trei luni, numărul celor opriți la graniță se apropie de 500 de persoane, mult mai mare decât pentru acelși interval din 2016. „Eu am fost anul trecut în Serbia, la taberele de refugiați. Într-adevăr, problema refugiaților e una internațională și devine a Europei tot mai intens. România, făcând parte din UE, este o țară de țintă a refugiaților care vin din Siria. Este un număr foarte mare la granița sârbo-română, care nu au putut să treacă granița în Ungaria. În primele luni a fost un flux foarte mare care au reușit să treacă, până să se construiască gardul, apoi au rămas pe teritoriul Serbiei. Situația în care trăiesc acolo e una precară. Ținta lor principal este Occidentul: Germania, Austria, Franța, dar unii, când au văzut situația din România, le-a plăcut-o”, a declarat Al Massalmeh Ziad, președintele biroului de relații internaționale al comunității Siria Liberă din Romania.

În dese rânduri, migranții stabiliți în campusurile de pe teritoriul Serbiei au fost ajutați de societăți sau organizații din țările vecine.


„Cantitatea nu a fost așa de mare, nu în tone, dar am dus chestii benefice: mâncare, îmbrăcăminte, lucruri necesare pentru copii sau bătrâni, însă nu este o rezolvare, aceea de a aduce mereu ajutoare. Anul trecut am efectuat două transporturi cu colegii de la comunitatea Siria Liberă, între Grecia și Macedonia, unde numărul refugiaților e semnificativ. Întotdeauna va fi nevoie de ajutor”,a ținut să menționeze Al Massalmeh Ziad.

Doctorul Al Massalmeh Ziad este de peste 30 de ani în România, reușind să-și clădească o viață întreagă. „Aici, în România, refugiații au fost tratați bine, dincolo, la granița între Serbia și Ungaria, nu au fost primiți prea bine. Dar aici au întâlnit un tratament adecvat”, a spus Al Massalmeh Ziad.

Aflat de trei decenii în România, invitatul din această seară al PRESSALERT LIVE crede că societatea românească ar fi capabilă să asimileze chiar și o cifră mare de refugiați. „Despre primirea sau acceptarea refugiaților în societatea românească să știți că este o cheste foarte îmbucurătoare pentru toată lumea. Emigrantul este om, majoritatea dintre ei au studii de diferite nivele, chiar și universitare. Refugiatul, în general, a venit ca să găsească un loc de trai mai bun, să trăiască în pace. Cred că românii ar accepta, pentru că este o apropiere de mentalitate, câteodată și de cultură, aici mă refer la sirieni, care s-au adaptat pe unde s-au dus”, a specificat Al Massalmeh Ziad.

Cât despre personajele extremist pe teritoriul României, invitatul din studioul HDV a spus că nu știe ca vreodată să se fi întâmplat așa ceva, iar dacă ar fi vreun exemplu, ar fi imediat respins de comunitatea siriană. „Problema integrării migrantului în societatea românească aparține statului român în mod direct și în măsură mai mare și revine în al doilea rând asociaților sau societăților nonguvernamentale. Situația de trai trebuie oferită migrantului, totul se leagă de bani, aici e problema foarte mare. Statul român oferă ce poate. Trebuie să se găsească o politică coerentă. Să fie emise legi care să vină în sprijinul migrantului, să găsească service, loc de muncă”, a declarat Al Massalmeh Ziad.

1 COMENTARIU

  1. Este clara parerea dumitale despre romani, in momentul in care afirmi ca romanii si sirienii au aproape aceeasi mentalitate! Bravo ! Ati auzit, dragi romani? Numai ca , tu nu stii un lucru , draga doctore: Crestinismul si Islamul niciodata nu vor merge mana in mana! Crestinii sunt oameni buni si toleranti, musulmanii, nu, dupa parerea mea!
    Si inca o data mai spun:
    D-le doctor Massalmeh Ziad, dupa cum bine stii si dumneata, cetatenii musulmani nu se vor integra niciodata in nici o tara din lume si in nici o cultura din lume, in afara tarii de unde provin.Pentru ei nu exista cuvantul INTEGRARE. Dimpotriva, cetatenii musulmani vor sa domine si sa controleze zonele in care se afla, nu sa fie ajutati sau verificati de catre autoritati. Asadar, dupa parerea mea, cel mai corect lucru pe care refugiatii ar trebui sa-l faca, este sa se refugieze in tarile arabe cu care ar fi pe aceeasi lungime de unda, din punct de vedere religios, cultural,etc. Si NU, Romania nu are nevoie de refugiati! Romania trebuie sa se ocupe de saracii ei, pe care trebuie sa-i ajute, nu crezi? Si sa-ti mai spun un lucru: in toata istoria Romaniei pe care nu stiu cat o cunosti dumneata, romanii au purtat nenumarate razboaie impotriva turcilor, tatarilor, impotriva tuturor celor care-au vrut sa-i cotropeasca si sa-i ocupe si au reusit sa-si pastreze identitatea nationala. Nu cred ca romanii vor accepta o alta invazie. Daca dumneata ai cu ce sa sustii refugiatii pe care-i inviti in Romania din propriul buzunar, atunci fa-o ! Trimite-le bani si ajutoare in Siria fara sa-i inviti in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.