Voluntarii MINUNILOR: cum sunt ajutați copiii părăsiți din Timișoara să ajungă mari...

Voluntarii MINUNILOR: cum sunt ajutați copiii părăsiți din Timișoara să ajungă mari FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Farmaciști, profesori, psihologi, pensionari, liceeni sau studenți își rup cel puțin două ore din timpul lor liber pe săptămână pentru o cauză nobilă: ajută să ajungă mari peste 150 de copii și tineri din centre de plasament sau de zi din județul Timiș.

În programul “Ajungem Mari”, inițiat în urmă cu câțiva ani de către un ONG, sunt implicați în jur de 180 de voluntari din județul Timiș. Aceștia îi ajută pe copiii din șapte centre de plasament sau de zi la lecții, dar le dau și un imbold să-și descopere pasiunile și să-și găsească drumul în viață.

“Trei… șase”, șoptește Maria, înscrisă în clasa a II-a, uitându-se la degete. “Nouă?”, spune ezitant. Fetița stă la o masă lungă, alături de alți câțiva copii de vârste apropiate, ține un creion în mână și încearcă să-și rezolve tema la Matematică. Are și un sprijin, o femeie care vine cel puțin două ore pe săptămână pentru a-i ajuta pe micuți la teme. Matematica, Limba Română sau Limba Engleză le dau cele mai mari bătăi de cap.

“Doi ori doi?”, îl întreabă femeia venită să facă voluntariat pe un băiețel. ”Patru”, strigă Andrei, dintr-un colț al încăperii. Imediat, este atenționat că nu el este cel întrebat. “Doi ori trei?”, este întrebat băiețelul din nou de cea care îl ajută la lecții. “Doi ori trei îi șase”, spune mândru Andrei, dar în șoaptă, să nu fie auzit. Tot în șoaptă continuă să repete tabla înmulțirii cu doi, pe care a învățat-o recent.

În clubul centrului “Frații lui Onisim” din Timișoara, în care locuiesc 23 de copii cu povești triste, majoritatea abandonați de părinți, este mereu agitație. Cei mici, care nu merg la școală, se joacă, cântă, se uită la desene animate sau desenează, iar cei mai mari sunt, rând pe rând, ajutați să-și facă temele și sunt pregătiți pentru teste de către cinci voluntari.

Printre ei se numără și Andreea Fejer, angajată ca farmacistă, care este coordonatorul voluntarilor din acest centru. 31 la număr, din această primăvară. Tânăra din Timișoara ne povestește că a început să facă voluntariat cu copiii în urmă cu un an. “Am aflat de pe Facebook de programul Ajungem Mari și m-am înscris, am participat la training și am ales acest centru pentru că se află la șapte minute de mers pe jos de casă. Îmi sunt foarte dragi toți copiii din centru, pot să spun că i-am împrumutat într-un fel, eu neavând copii”, spune Andreea, care reușește, în unele săptămâni, să-i viziteze în fiecare zi pe micuți.

De obicei, copiii sunt ajutați la teme, dar voluntarii participă cu ei și la activități recreative, mai ales atunci când afară este frumos. Astfel, sunt scoși în parc, de cele mai multe ori, unde-și fac și lecțiile. De asemenea, merg la teatru, balet, film sau concerte. Totul cu scopul de a-i scoate pe micuți din rutina zilnică, care presupune școală și centrul în care locuiesc.

“Toți copiii au probleme cu școala”

Cristina este un alt voluntar al centrului “Frații lui Onisim”, care reușește să-i înveselească pe toți copiii prin felul ei de-a fi și prin dragostea pe care le-o arată. Ionela are 12 ani și este foarte atașată de tânăra voluntară. Este înscrisă în clasa a V-a, iar școala merge “așa și așa”, ne mărturisește. Nu-i place la școală și spune, râzând, că cel mai mult îndrăgește “sportul și pauzele”. Vineri are test la Matematică, iar Cristina face câteva exerciții cu ea, timp de o oră, în speranța că va reuși să ia o notă destul de mare. “Și eu vin la centru să fac voluntariat de aproximativ un an, după ce am văzut pe Facebook un anunț, se spunea că se caută voluntari. Mă bucur că pot să le dau o mână de ajutor și vin de câte ori pot”, ne spune Cristina.

Tânăra din Timișoara s-a atașat mult de copiii din centru, în ultimul an, și și-a propus ca de Paști să o ia pe Ionela acasă, timp de câteva zile, astfel încât să petreacă sărbătorile în familie. E drept, una de împrumut. “Le este foarte greu copiilor atunci când un voluntar renunță, sunt foarte dezamăgiți, pentru că se atașează, se obișnuiesc cu acea persoană și dintr-o dată nu mai vine la ei să-i viziteze, nu este ușor pentru ei”, povestește Cristina.

Voluntarul în cadrul programului “Ajungem Mari” și-ar dori să-l ia acasă de sărbători și pe Cristi, cel mai mic beneficiar al centrului, de doar cinci ani. Pe Cristi îl găsim întins pe covorul din clubul de zi al centrului. Desenează cu un creion, pe un caiet de matematică, mașinuțe și bărci de curse. Ne povestește, în timp ce se concentrează să deseneze roțile unei mașini, că merge la grădiniță, unde “mă joc, mânc și dorm”.

În centrul “Frații lui Onisim” sunt găzduiți 23 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani. Majoritatea ajung aici după ce au fost scoși din familii în regim de urgență, pentru că viața le era pusă în pericol. De acești micuți cu povești de viață cutremurătoare au grijă două familii, care la rândul lor au copii, astfel că le este destul de greu să se ocupe de toți. Astfel, sprijinul oferit de voluntari este extrem de util, mai ales că “toți au probleme cu școala, toți sunt în urmă cu școala, nu au note foarte bune. Sunt copii care ar trebui să fie în clase mai mari”, ne spune Andreea Fejer.

“Ne dorim să se simtă ca niște copii normali”

Naomi Iubas este coordonatorul pe Timiș al programului “Ajungem Mari”, care a început în județul nostru în urmă cu doi ani. Dacă la început erau 70 de voluntari, care îi ajutau la teme pe copii din patru centre de plasament, acum numărul lor a ajuns la 180. Aceștia sunt împărțiți în șase centre de plasament și de zi din Timișoara și în centrul din Recaș.

”În această primăvară am început anul trei al programului, în județul Timiș. Înainte de a merge în centre, voluntarii urmează un training care durează opt ore, atunci află cum ar trebui să se comporte cu copiii, învață diferite jocuri.


Noi căutăm voluntari dedicați, pentru că acest program este unul educațional, ne propunem să-i ajutăm pe copii la teme, dar și să descoperim talente. De aceea, mergem cu ei, când se poate, la înot, dans, muzică, cam ce le place. Ceea ce ne dorim noi este să-i facem să se simtă ca niște copii normali”, spune Naomi Iubas.

Coordonatorul pe Timiș al programului “Ajungem Mari” afirmă că micuții din centrele de plasament stau prost cu școala, iar “majoritatea sunt în urmă și cu doi, trei sau patru ani. Am găsit copii înscriși în clasa I sau a II-a care nu știau să scrie literele, să citească, nu știau cât face unu plus unu. Acum vedem o evoluție la acești copii. Avem voluntari de toate vârstele și din toate domeniile de activitate: farmaciști, profesori, pensionari, psihologi, studenți, liceeni. Cel mai în vârstă voluntar este pensionar, are 60 de ani”.

Voluntarii “Ajungem Mari” îi ajută să facă pasul către viața independentă și pe mai mulți tineri dintr-un centru din Timișoara în care sunt pregătiți pentru integrarea familială și profesională. În acest centru pot locui tineri care au crescut în centre de plasament, au cel mult 27 de ani și încă mai studiază. “Noi îi ajutăm să-și găsească un apartament, să știe să se descurce, să-și gătească, să-și administreze eficient banii”, detaliază Naomi Iubas.
În perioada următoare, voluntarii din Timișoara și-au propus să realizeze o bibliotecă cu cărți pentru copii în centrul “Frații lui Onisim”, astfel că mai multe cutii vor fi amplasate în diferite librării din oraș, iar oamenii cu suflet mare pot dona o carte. De asemenea, micuții din centrele de plasament merg cu voluntarii în tabere la munte sau la film, atunci când reușesc să strângă fondurile necesare. De cele mai multe ori, banii sunt adunați după ce mărțișoare, bețe de Moș Nicolae sau diferite obiecte realizate de micuți sunt scoase la vânzare.

Programul educațional “Ajungem Mari” este desfășurat la nivel național de către Asociația Lindenfeld, un ONG care are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societății. “Ajungem Mari” este cel mai important program al asociației, care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Programul a demarat în București, în vara anului 2014, iar acum se desfășoară în 25 de județe din țară. În total, sunt implicați peste 1.000 de voluntari care ajută mii de copii să ajungă mari.

“Prin proiecte de voluntariat și orientare profesională, workshop-uri, ateliere creative și activități socio-recreative, programul își propune să le dea copiilor încredere în ei și să le formeze abilități pentru a deveni adulți responsabili și independenți. Voluntarii Ajungem Mari sunt în general liceeni, studenți sau oameni mari, de la 15 ani în sus, fără limită superioară de vârstă, comunicativi, implicați și dornici să îi ajute într-adevăr pe copii”, transmite Asociația Lindenfeld.

Foto: Gabi Brezeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.