Gala Premiilor UNITER, în premieră la Timișoara. Ce propunere i-a făcut primarul...

Gala Premiilor UNITER, în premieră la Timișoara. Ce propunere i-a făcut primarul Robu lui Ion Caramitru pentru anul 2021

0
DISTRIBUIȚI

gala premiilor uniter

Timișoara găzduiește un eveniment cultural deosebit de important, în premieră. Este vorba de Gala Premiilor UNITER, care în acest an a ajuns la ediția cu numărul 25. În total, zece premianți, 600 de invitați din întreaga țară, dintre care 300 de artiști, și 33 de nominalizați participă la Gala Premiilor UNITER, eveniment care va avea loc luni, 8 mai, de la ora 21.00, pe scena Teatrului Național din Timișoara.

Ion Caramitru, președintele UNITER, a declarat, astăzi, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă, că orașul nostru este unul al „schimbărilor profunde în istoria României”.

“La 25 de ani de viață, sărbătorim Gala UNITER la Timișoara, orașul schimbărilor profunde în istoria țării, viitoarea Capitală Culturală Europeană. Gala are un potențial care nu a putut fi până acum negat, este vorba de respectul față de valorile culturale atât de cunoscute ale teatrului. Eu am îmbătrânit cu Gala, am început-o pe când aveam 50 de ani, am ajuns la 75 și merg înainte cu ea. Am reușit să călătorim cu Gala prin orașe din țară cu substanță culturală, prin instituții teatrale frumoase, iar în acest an am ajuns la Timișoara, într-un teatru de tradiție, într-o clădire istorică”, a afirmat Ion Caramitru.

Gala UNITER este organizată și cu sprijinul financiar al Primăriei Timișoara, care a alocat suma de 500.000 de lei.

“Gala împlinește 25 de ani, mulți ani de continuitate și o mare responsabilitate pentru ce a fost. De asemenea, noi toți avem o mare responsabilitate pentru ce va fi.


Nu contează premianții, nu contează nici nominalizații, contează competiția. Simt că teatrul și cultura sunt susținute la Timișoara”, a precizat Ada Hausvater, directorul Teatrului Național din Timișoara.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei, prezent la conferința de presă de astăzi, i-a propus președintelui UNITER ca ediția din anul 2021 a Galei să fie organizată tot la noi în oraș. Asta pentru că în acel an Timișoara este Capitală Culturală Europeană. De asemenea, Ada Hausvater și-ar dori ca în 2021 și Festivalul Național de Teatru să fie organizat la Timișoara.

“Timișoara trebuie să dovedească, nu numai să pretindă, că este cu un oraș cu un puls cultural puternic. Apreciez în principiu vorbind preocuparea pentru identificarea și recunoașterea răsplatei excelenței. Dacă nu avem o astfel de preocupare, șansele de a fi performanți în orice domenii sunt mici. Ne mândrim că în această clădire în care ne aflăm (n.r. Opera Națională Română) funcționează foarte bine patru instituții culturale: Opera Românăși trei teatre: național, de stat german și de stat maghiar. În 2021 vom fi Capitală Culturală Europeană, haideți să ne propunem ca și Gala Premiilor UNITER din 2021 să aibă loc tot la Timișoara, s-ar potrivit să se întâmple un astfel de eveniment aici”, a declarat Nicolae Robu.

Ion Caramitru i-a spus primarului Timișoarei, mai în glumă, mai în serios, că ar fi plăcut ca această Gală a Premiilor UNITER să fie organizată în anul 2021 într-o clădire nouă a Teatrului Național din oraș. „Joi plec la Rotterdam, unde are loc ședința anuală a Parlamentului Cultural European. Dacă sunteți de acord, aș putea să propun acolo ca în 2021 ședința acestui Parlament să aibă loc aici, la Timișoara”, a precizat Ion Caramitru, iar Nicolae Robu s-a arătat încântat de idee.

33 de nominalizați și peste 600 de invitați din întreaga țară sunt așteptați să participe la Gala Premiilor UNITER. Evenimentul are loc luni, 8 mai, începând cu ora 21.00, la Teatrul Național din Timișoara. Spectacolul-eveniment va fi transmis în direct pe TVR1, TVR HD, TVR Internaţional, Radio România Cultural şi online pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro.

Câștigătorii ediției cu numărul 25 vor fi aleși de un juriu format din Alexandru Darie (regizor), Luana Drăgoiescu (scenograf), Dana Dogaru (actriță), Florica Ichim (critic) şi Maria Sîrbu (jurnalist cultural).

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului UNITER sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.