Reprezentanții Muzeului Banatului îi răspund șefului de la Direcția pentru Cultură Timiș...

Reprezentanții Muzeului Banatului îi răspund șefului de la Direcția pentru Cultură Timiș pe tema vestigiilor descoperite la Popa Șapcă: ”Nu cunoaște prevederile legale”

0
DISTRIBUIȚI
vestigii popa sapca
Vestigii arheologice descoperite pe str. Popa Șapcă.

După ce s-au contrat cu primarul Nicolae Robu, astăzi, reprezentanții Muzeului Național al Banatului îi răspund și șefului de la Direcția pentru Cultură Timiș pe tema vestigiilor arheologice descoperite pe șantierul de pe Popa Șapcă, care au fost acoperite cu beton.

Vă reamintim că la mijlocul lunii mai, primarul Timișoarei i-a acuzat pe arheologii de la Muzeul Național al Banatului de boicot, pe motiv că ar bloca lucrările la Popa Șapcă. Asta după ce un angajat la Muzeului Banatului a făcut o plângere la IPJ Timiș, iar polițiștii au mers în control pe șantier. Oamenii legii au întocmit un dosar penal pentru distrugerea monumentelor istorice, după ce a fost turnat beton peste vestigiile arheologice. De asemenea, firma care realizează lucrările la Popa Șapcă s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei, iar lucrările au fost oprite pe o porțiune.

Reprezentanții Muzeului Banatului prezentau, într-un comunicat de presă, că zonele în care se află astfel de vestigii se descarcă de sarcină arheologică în cadrul unor cercetări autorizate de Ministerul Culturii, doar că această procedură ar fi fost înlocuită cu cea de supraveghere arheologică. Dacă s-ar fi procedat ca la carte, “posibil ca lucrările să nu fi fost blocate”, explicau reprezentanții instituției.

Invitat în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE din urmă cu șase zile, Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș, a precizat că Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului, “nu cunoaște legea” și că reprezentanții instituției au dat dovadă de “naivitate impardonabilă”, pentru că “autorizația de supraveghere nu este dată de Direcția Județeană de Cultură Timiș, ci de Comisia Națională de Arheologie”.

Pe de altă parte, astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Muzeului Național al Banatului îi răspund lui Sorin Predescu și transmit că responsabil moral pentru adoptarea supravegherii arheologice ar fi Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Timiș.

“În primul rând, domnul Sorin Vlad Predescu nu a înțeles corect textul scris în limba română, dificultate pe care, mărturisim sincer, nu o înțelegem.


Muzeul Național al Banatului nu a acuzat DJC Timiș că ar fi emis autorizația de supraveghere arheologică de pe str. Popa Șapcă pentru că prerogativele serviciului deconcentrat al Ministerului Culturii nu sunt chiar așa de mari. Din declarația de presă a Muzeului Național al Banatului reiese clar că autorizațiile de cercetare arheologică sunt emise de Ministerul Culturii și nu de DJC Timiș. Este foarte adevărat, însă, că Muzeul Național al Banatului consideră ca responsabil moral pentru adoptarea supravegherii arheologice, ca și soluție de cercetare, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Prin adresa nr. 2636 din 15.09.2016, semnată de domnul S.V. Predescu și de consilierul arheolog Victor Bunoiu, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a solicitat Direcției Tehnice din Primăria Timișoara, „… asigurarea de urgență a Supravegherii arheologice a lucrărilor de execuție din cadrul proiectului” „Pasaj Popa Șapcă – str. Popa Șapcă și Bd. Antenei (între str. Demetriade până la Cale Bocu) – Lărgire pasaj, modernizare stradă, Timișoara, jud. Timiș”. În concluzie, domnul S. V. Predescu inventează afirmații care ar fi fost făcute, chipurile, de Muzeul Național al Banatului, motivele supărărilor Domniei sale nefiind importante pentru instituția noastră, dar poate interesante pentru alte instituții ale statului”, explică reprezentanții Muzeului Banatului.

Aceștia mai transmit că Sorin Predescu este cel care nu ar cunoaște legea, pentru că singura instituție care emite autorizații de ceretare arheologică este Ministerul Culturii, și nu Comisia Națională de Arheologie.

“În ceea ce privește repetatele afirmații făcute de domnul S.V. Predescu privind emitentul autorizațiilor de cercetare arheologică, se poate constata că siguranța de care dă dovadă Domnia sa în ceea ce privește cunoașterea prevederilor legale este o simplă aparență. Cu o ușoară condescendență, dl. funcționar public S.V. Predescu explică telespectatorului că emitentul autorizațiilor de cercetare arheologică este Comisia Națională de Arheologie, cea care a dat și autorizația de supraveghere arheologică pentru str. Popa Șapcă. – Extrem de greșit, d-le S.V. Predescu! Comisia Națională de Arheologie este doar organismul științific de specialitate „… cu rol consultativ în domeniul patrimoniului arheologic, pe lângă Ministerul Culturii”. Atribuțiile Comisiei Naționale de Arheologie sunt precizate în mai multe prevederi legale care ar fi trebuit știute de domnul S.V. Predescu altfel decât la nivel declarativ, la emisiuni televizate. Comisia Națională de Arheologie nu emite autorizații de cercetare, ci analizează proiectele de cercetare și avizează solicitările instituțiilor organizatoare de săpături arheologice de a efectua diferite tipuri de cercetări Pentru corecta informare a d-lui S.V. Predescu, Ministerul Culturii este singura instituție care emite autorizații de cercetare arheologică”, conchid reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.