Primarul campion: Brian Filimon este edilul-șef al unei localități bănățene, dar și...

Primarul campion: Brian Filimon este edilul-șef al unei localități bănățene, dar și un performer pe terenul de fotbal. Ce RECORD deține

0
DISTRIBUIȚI
Brian Filimon

La doar 30 de ani Brian Filimon era una dintre revelațiile alegerilor locale de anul trecut. A fost ales ca primar al comunei cărășene Măureni. În paralel acesta și-a continuat activitatea fotbalistică și e acum aproape de o performanță inedită: a cincea promovare pe teren din carieră. Între timp sportivul a început să fie foarte apreciat și pentru calitățile edilitare.

Brian Filimon e un nume cunoscut suporterilor din fotbalul mic bănățean. Toată viața sa s-a învârtit în jurul balonului. A făcut junioratul la CSM Reșița și a jucat la început în localitatea de baștină, apoi s-a mutat ca senior în Timiș. Prima performanță pe gazon a venit în anul 2008, când a promovat și apoi a evoluat în Liga a III-a pentru Progresul Gătaia. Peste doar doi ani avea să se transfere în același eșalon la Autocatania Caransebeș, chiar gruparea eliminată la baraj. Nu a fost un eveniment unic în cariera lui Brian.

”Primul campionat l-am câștigat cu Gătaia chiar împotriva unei echipe din Caraș, Autocatania Caransebeș, echipă care era susținută de Dan Alexa. În Divizia C am început bine, dar apoi s-a întâmplat ceva negativ cu echipa Progresul din punct de vedere financiar. Am ajuns la Caransebeș în cele din urmă. Am câștigat apoi campionatul din Timiș și cu FC Chișoda, dar am pierdut la baraj. A urmat o promovare cu Muncitorul Reșița în C. Eram deja în perioada în care aveam un program aglomerat, promovam și reveneam la o echipă în Liga a IV-a. Căutam mereu o echipă unde era tentantă, mereu mi-au plăcut provocările acestea de a promova”, spune Brian Filimon.

Program încărcat însemna pentru talentatul mijlocaș din Caraș activitatea de la Școala Gimnazială Măureni. A fost timp de șapte ani profesor de sport și diriginte. De asemenea, actualul primar are un master după ce a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. Mai mult, în sezonul 2012-13 primarul-fotbalist a acceptat să coboare un eșalon pentru a-și ajuta vechea echipă. ”Am revenit la Gătaia într-o perioadă în care eram foarte aglomerat, am promovat ca antrenor-jucător în Liga a IV-a, unde am făcut o figură foarte frumoasă la revenire luptându-ne în primele etape cu ASU Poli și Ghiroda la primele locuri”, subliniază Filimon.

A încurcat-o, apoi a ajutat-o pe ASU Poli

Cărășeanul a continuat să facă naveta deoarece a evoluat mai mult în județul Timiș. În 2014 a blocat un sezon urcușul echipei suporterilor către eșaloanele superioare, dar nu a reușit să treacă de baraj cu ACS Ghiroda. A fost o experiență similară cu prima performanță deoarece următorul pas l-a făcut chiar în curtea fostei adversare, îmbrăcând cu succes tricoul dungat al lui ASU Politehnica.

”Era echipa pe care de fapt eu am împiedicat-o să ajungă la baraj marcând golul decisiv în acel 1-1 de la Ghiroda. La echipa suporterilor a fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea, toată lumea știe ce înseamnă acum. Chiar dacă a fost nivelul Ligii a IV-a am simțit că fotbalul îți poate aduce foarte multe satisfacții în viață. La ceea ce văd în țara noastră, ASU Poli era încă de atunci ca organizare și tot ce înseamnă viața din jurul clubului la nivelul B-ului”, consideră Brian Filimon. La capătul acelui campionat el și ”Băieții în ghete” au obținut biletul de Liga a III-a după un baraj jucat tocmai împotriva unei formații din Banatul Montan: Voința Lupac.

A urmat o nouă ”coborâre” în eșaloanele inferioare, inclusiv un comeback la Ghiroda. La începutul actualului sezon el a jucat la Deta, în Liga a V-a, ”unde am încheiat turul pe locul 2, la un punct de primii, iar acum ASO Deta e pe 1.


Au șanse mari, pot să spun că am pus umărul și la această viitoare promovare”.  Profesorul de sport se gândea deja dacă nu cumva poate să facă mai multe acasă, dintr-o poziție mai importantă. Între timp, statutul său de specialist în promovări a devenit de notorietate, barajele de promovare fiind cunoscute ca examene dificile indiferent de valoarea celor implicați.

A devenit primar-campion

Opțiunea unui fotbalist de a candida la primărie nu mai e un lucru nemaiîntâlnit în zilele noastre. Rezultatele sunt însă impresionante și în birouri pentru cărășean. ”Fiind de acolo, fiind foarte atașat de comunitatea mea, am analizat foarte mult, am pus toate lucrurile la punct și am considerat că pot să fac lucruri frumoase împreună cu o echipă bună”, își explică alegerea Brian Filimon.

Acesta nu s-a gândit să-și pună ghetele în cui după ce a câștigat alegerile. ”Și în momentul de față programul meu e foarte încărcat. Cu toate acestea, bucuria și motivația mea se hrănește și din fotbal, altfel nu aș putea. O să continui atâta timp cât simt acea emoție în ciclul săptămânal de a aștepta ziua meciului. Bineînțeles am alte priorități acum”, conchide primarul Măureniului. Acesta are grijă de bunăstarea a peste 2.500 de locuitori din două localități din Caraș-Severin, din comună făcând parte și satul Șoșdea. Dacă înainte Măureniul era pentru cei care fac naveta Reșița – Timișoara o localitate fadă, în care trebuia să fii atent la vitezometru, ușor ușor aceasta capătă culoare sub comanda mijlocașului de creație. Efectele s-au văzut în doar câteva luni de zile. De la amenajarea zonelor centrale, până la spațiile verzi ori asigurarea unui mijloc de transport permanent către Reșița.

Proiectele importante pentru dezvoltarea micuței comune sunt lucrările pentru canalizare și asfaltările. De asemenea, cu noul primar la conducere, s-au rezolvat și problemele legate de inundațiile din zonă. ”Pot să spun un singur lucru, toată energia, toată puterea și sufletul meu mi-l pun acolo și mă consum pentru comunitatea mea. Sunt multe proiecte realizate. Sunt lucruri normale, pe care un primar și un om care a primit încrederea cetățenilor, chiar dacă vine dintr-un alt mediu – al sportului, e obligat să le facă, așa gândesc eu. Atâta timp cât lumea e alături de mine eu sper să realizăm cât mai multe lucruri, pentru că doar împreună se pot face multe îmbunătățiri”, a conchis ”liberalul” Brian Filimon.

Primarul Măureniului nu se mai gândește la eșaloanele superioare deși și-a demonstrat calitățile de fotbalist. Din primăvară a îmbrăcat din nou tricoul Ghirodei și de această dată nu mai vrea să rateze barajul de promovare cu gruparea de lângă Timișoara. Accesul în C ar fi o premieră din postura de primar în funcție. Nici de această dată însă nu are de gând să rămână la echipă. ”Ghiroda e o localitate care merită cel puțin echipă de Liga a III-a și eu spun că în câțiva ani va merita în Liga a II-a. Acum trebuie să fim foarte atenți, să fim foarte echilibrați și să ne pregătim de dubla de la baraj pentru că ați văzut ce se poate întâmpla. Eu vreau să fac o treabă frumoasă la mine în comunitate și să realizez tot ce mi-am propus. De aceea nu o să fac pasul spre Liga a III-a, însă voi fi alături de ei, precum am fost alături de ASU Poli”, a precizat primarul Filimon. Acesta nu exclude varianta de a continua povestea promovărilor: ”Dacă Dumnezeu îmi dă sănătate, chiar glumeam cu colegii mei, sunt dispus pentru o nouă provocare, cea de a promova o nouă echipă la anul!”.

În total, Brian Filimon a câștigat nu mai puțin de șapte campionate, inclusiv cel cucerit acum cu Ghiroda. Până acum trei dintre aceste performanțe s-au lăsat cu promovări în Liga a III-a și una în Liga a IV-a Timiș. Un record care poate fi îmbunătățit la vară. Ghiroda va disputa barajul de promovare în C, tur-retur, cu Inter Petrila, câștigătoarea Ligii a IV-a Hunedoara, în datele de 17 și 24 iunie.

”Dacă Dumnezeu îmi dă sănătate sunt dispus pentru o nouă provocare, cea de a promova o nouă echipă”, Brian Filimon, primar comuna Măureni, județul Caraș-Severin

C.V. Brian Filimon, 09.02.1986, primarul comunei Măureni, județul Caraș-Severin

A jucat la: CSM Reșița (juniori), AS Măureni, Timișul Șag, Progresul Gătaia (două promovări, una în L3, cealaltă în L4 Timiș), Mama Mia Becicherecu Mic, Autocatania Caransebeș, FC Chișoda (campion L4 Timiș), Muncitorul Reșița (promovare în L3), ACS Ghiroda (două campionate câștigate în L4 Timiș), ASU Politehnica (promovare în L3), Voința Mașloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.