O fortificație din vestul țării va fi inclusă în circuitul turistic. Cu...

O fortificație din vestul țării va fi inclusă în circuitul turistic. Cu ce bani va fi reabilitată

0
DISTRIBUIȚI
Cetatea Sf. Ladislau

Unul dintre cele mai importante obiective din județul Caraș-Severin, Cetatea Ladislau, va fi inclus în circuitul turistic. Fortificația va fi reabilitată în cadrul unui proiect european.

Cetatea Ladislau se află în comuna Coronini, din județul Caraș-Severin, și este o fortificație medievală ridicată de împăratul Sigismund de Luxemburg. Din păcate, deși cetatea este monument istoric, se află într-o stare avansată de degradare, astfel că este prea puțin vizitată.

În cadrul unui proiect european, fortificația va intra, în perioada următoare, într-un amplu proiect de reabilitare. Proiectul are o valoare de aproape 20 de milioane de lei și este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, banii fiind folosiți pentru consolidarea, restaurarea, și protecția monumentului istoric.

La finalul lucrărilor, care se vor desfășura pe parcursul a 44 de luni, Cetatea Ladislau va fi inclusă în circuitul turistic și se estimează că numărul vizitatorilor va fi de cel puțin 750 pe an.

“Alături de lucrările de restaurare, consolidare și amenajare/refuncționalizare a spațiilor existente, prin proiect va fi reamenajat și Turnul 3 de sud-vest, vor fi conservate zidurile și turnurile cetății cu asize de piatră, se vor amenaja platforme și pasarele, se va construi un corp anexă, se vor realiza instalații electrice și sanitare, precum și iluminat arhitectural și ambiental, se va amenaja incinta sitului și se vor realiza alei pietonale”, transmite Ministerul Dezvoltării Regionale.

98% din valoarea eligibilă a proiectului prin care Cetatea Ladislau va fi reabilitată reprezintă finanțare nerambursabilă.


Proiectul va fi implementat prin POR 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Ruinele Cetățeii Sf. Ladislau, numită de localnici “cula”, se află deasupra localităţii Coronini. Cetatea, dominată de un donjun circular, a fost ridicată de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, pe o stâncă cu trei laturi abrupte şi un şanţ pe latura nordică, peste care fusese ridicat un pod cu două picioare de piatră. Cetatea, patronată de Sf. Ladislau, s-a bucurat de o mare atenţie din partea regalităţii maghiare în secolul al XV-lea, dar după cucerirea Banatului de către turci a fost distrusă.

În cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, și alte obiective turistice din vestul țării vor fi restaurate, în perioada următoare, cu scopul creșterii numărului vizitatorilor. Printre acestea se numără Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, turnul de apărare din Ciacova, județul Timiș, Teatrul “Mihai Eminescu” din Oravița, precum și Muzeul Mineritului din Anina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.