Capitala culturală a cuvintelor meşteşugite

Capitala culturală a cuvintelor meşteşugite

0
DISTRIBUIȚI

În curând se va împlini un an de când Timişoara a fost desemnată Capitala Europeană a Culturii în 2021. După cum era de aşteptat, vestea a provocat o agitaţie cât se poate de benefică în rândul oamenilor care activează într-un fel sau altul în apele „culturii“ locale.

După un start fulminant, apele s-au mai liniştit. Şi asta pentru că, dincolo de întâlnirile organizate în sprijinul implementării acestui concept în Timişoara, există în rândul artiştilor locali o doză de neîncredere. Se ştie, încă de la început au existat voci care susţineau „pe surse“ că evenimentele care vor avea loc în 2021 în Timişoara au fost deja „adjudecate“. De către nişte „oameni inteligenţi“, carevasăzică cei care se „lipesc“ de fonduri de fiecare dată când au ocazia.


Din nefericire, suspiciunea asta pluteşte şi la aproape un an de la vestea care ne-a bucurat atât de mult. Şi asta pentru că până acum toate întâlnirile cu subiectul „2021“ au fost simple adunări în care oamenii cu cuvinte meşteşugite au dialogat despre „platforme comune pe care sa se întâlnească armonios pasiunea, contribuția, inteligența, creativitatea și proiectele care pot schimba orașul“.

Dincolo de vorbe şi strategii care evident, dau bine pe hârtie, cu toţii suntem curioşi de aspectele pur practice. De felul în care artiştii timişoreni vor „intra“ în această „ecuaţie“. Nu trebuie să uităm un aspect cât se poate de practic. Un chitarist talentat nu are neapărat darul de a aşterne pe hârtie cuvinte meşteşugite, pentru a-şi asigura un loc în „dosarul“ 2021. E nevoie de oameni care, pe lângă exprimări trendy, cunosc şi realitatea din teren.

Tot ce am aflat până acum este faptul că avem platforme. Şi profesionişti care sunt meseriaşi în implementarea treburilor 2021. Nu mai avem nevoie decât de conţinut. Oferit de artiştii din Timişoara. Indiferent dacă sunt sau nu prieteni cu factorii de decizie sau dacăştiu să folosească expresii şmechere. „Jucătorii“ ăştia care alcătuiesc echipa Timişoarei culturale trebuie atraşi. Trebuie convinşi că selecţia se va face după criterii transparente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.