Dansul contemporan, arta ignorată

Dansul contemporan, arta ignorată

0
DISTRIBUIȚI

E greu de definit conceptul de dans contemporan. Pentru că e liber. În mișcare, în emoții și în sensuri. Putem spune că e fratele mai mic al dansului modern, născut undeva prin secolul XX. El s-a desprins firesc din mișcările stricte ale baletului și a devenit mult mai uman, mai pământesc. În dansul contemporan se regăsesc toate stilurile de dans, de la balet clasic până la breakdance sau jazz. Nu are o singură regulă așa cum nu are o singură tehnică. Dansul contemporan are, în schimb, o filosofie specifică prin care dansatorii, ponind de la o energie interioară, își conectează mintea cu emoțiile corpului și dau naștere unor mișcări fluide, personale.

Dansul contemporan sparge regulile stricte ale dansului clasic, explorând mișcări neconvenționale și luptând cu ideile conceptului clasic. Podeaua este un partener pentru dansator. Ea îi oferă sprijin dar și energie. Legătura între pământ și corp se face prin tălpile goale ale practicantului. Așa se încarcă dansatorul cu energia lui.

Deși în dansul clasic corpul se luptă cu legile fizicii, în dansul contemporan acestea devin instrumente. De-a lungul istoriei, numeroși artiști dansatori au dezvoltat tehnici bazate pe studierea gravitației, respirației și a greutății propriului corp. Dansul contemporan este acea formă de dans în care performerul își exprimă liber și creativ trăirile și emoțiile în relație cu sine dar și cu exteriorul.

Unfold Motion

După ce a terminat Facultatea de Coregrafie și Dance Performance cu calificativul de „First Class Honors” la Middlesex University din Londra, Lavinia Urcan s-a întors în Timișoara să contribuie la dezvoltarea dansului contemporan din oraș. Mai corect spus să contribuie la existența lui pentru că, momentan, Timișoara nu oferă evenimente de acest gen.

„După ce am terminat facultatea m-am întors în Timișoara, ăsta era și scopul, știind că aici e nevoie de dans, nu acolo. Acolo piața este supra-saturată. Aici nu e nimeni înafară de mine și Tünde Baczó, coregrafă la Teatrul Maghiar de Stat. Există secția de coregrafie de la Liceul de Arte, dar nivelul e foarte slab. Ei sunt departe de dansul contemporan”, a spus Lavinia.

În anul 2013, a înființat compania Unfold Motion. De atunci a colaborat cu artiști din diverse domenii: dans, teatru, muzică, design și arte vizuale. Își dorește să creeze o comunitate a dansului în Timișoara. Încet-încet, pentru că interesul oamenilor este scăzut.

„Am început să avem performance în stradă, să venim mai aproape de public. Au fost și multe întâmplări spontane, improvizații în parc. S-au oprit oamenii și au făcut cunoștință un pic cu dansul. Am fost într-o rezidență artistică în Danemarca într-o companie foarte bună pe dans contemporan și i-am chemat la noi să facă work-shop-uri, pe banii noștri, obținuți din diferite sponsorizări. Trebuie să vină foarte mulți artiști în Timișoara, să predea și să arate dans contemporan. Dacă suntem numai noi două – eu și Tünde – nu o să reușim să ajungem la mulți oameni. Eu organizez work-shop-uri pe banii mei”, explică Lavinia.

Public reticient

Din experiența ei, prin spectacolele pe care le-a făcut aici, și-a dat seama că există poate 100 de oameni care vin la astfel de evenimente. Publicul este reticient și are preconcepții când vine vorba despre dans contemporan. Unii au mai văzut la televizor, în emisiunile de profil, un anumit stil de dans contemporan, mai comercial, iar alții văd această artă ca fiind abstractă și de neînțeles.

„Am realizat un spectacol mai conceptual, cu mai multă esență decât estetică. Mulți au zis că nu au înțeles și că nu mai vin la astfel de spectacole. Asta se întâmplă pentru că nu au văzut destul de mult dans contemporan încât să înțeleagă anumite laturi ale lui. În dansul contemporan nu contează numai estetica, ca la balet. Există concept, abstract, și dacă nu ai cultură și educație în domeniu, nu ai cum să înțelegi. Publicul s-ar putea educa prin aducerea unor companii foarte cunoscute de dans. Care să ofere ceva pentru toate tipurile de public, pentru cei care merg la teatru, la jazz, dar și pentru cei care nu merg la spectacole în general. Sunt spectacole de dans contemporan la care mă uit și nu înțeleg nici eu. Deși poate acolo există un concept dar performerii nu reușesc să-l transmită. E greu să transmiți ceva non verbal. De aia îi cred pe cei care spun că nu înțeleg dansul contemporan” a mai spus Lavinia.

Lecție pentru acasă

Pentru Timișoara, anul 2021 va fi unul aglomerat, plin cu turiști și evenimente culturale. Această mare oportunitate oferită Timișoarei se poate transforma într-un haos multicolor sau într-o reușită multiculturală. Depinde de cum se pregătesc organizatorii împreună cu artiștii locali. E ca o lecție pentru acasă. Scopul clar e ca orașul să devină cu adevărat un hub cultural european care să transforme în bine viața culturală a cetățenilor săi și care să lase în urmă o moștenire durabilă.

„Timișoara trebuie să se dezvolte foarte repede până în anul 2021. Nu cred că e pregătită acum să fie capitală culturală. Îi lipsesc multe ramuri culturale.


Cum e dansul contemporan, performance-uri, teatru dans și mai ales partea de independent, în mai multe domenii. Noi suntem singura companie de dans contemporan din Timișoara, de teatru sunt vreo două. Din câte știu se lucrează la asta, se vrea o schimbare”, dezvăluie artista.

Spații de repetiții insuficiente

O problemă reală a artiștilor independenți este că nu au spații special amenajate pentru ei. E nevoie de spații de repetiții, de spectacole, de ateliere, expoziții. Lista e lungă. Lavinia se confruntă și ea cu această problemă. Spune că repetă pe unde apucă, prin baruri, acasă, locații de tot felul care îi oferă spațiul gratis. Nu își permite să plătească o chirie din banii pe care îi căștigă acum din spectacole.

„Nu cred că cineva își imaginează că în Timișoara o să explodeze cultura. Eu nu-mi fac prea multe așteptări de la 2021 pentru că orașul nu are infrastructura necesară să susțină toate evenimentele care ar trebui să fie. E greu să obțin ajutor din partea instituțiilor pentru că mi se spune că nu există public și nu se consideră necesar efortul de a crea un spațiu pentru dans. Eu nu pot să stau să aștept ceva de la cineva, așa că am început să organizez work-shopuri cu coregrafi sau artiști din alte orașe sau din străinătate. Apoi, când o să avem fonduri, sper să putem vedea și spectacolele lor”, a mai spus coregrafa.

Metodă de eliberare a stresului

Dansul contemporan este o formă de exprimare prin care corpul transmite tot ce mintea vrea să ascundă. E o metodă de comunicare sinceră și reală. Orice mișcare poate fi dans și oricine poate fi dansator, cu sau fără experienșă în domeniu. Lavinia este singura care predă cursuri de dans contemporan în Timișoara pentru toate categoriile de vârstă, de la 3 ani în sus.
„E important ca cei mici să facă dans contemporan pentru că le dezvoltă creativitatea și îi învață o anumită rigurozitate, prin jocuri. Iar pentru cei care lucrează la birou, dansul poate fi o tehnică de eliberare a stresului.”

Strategia Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană este de a dezvolta fiecare latură artistică a orașului. Evenimentele mari, cu impact vizibil asupra cetățenilor, sunt importante pentru că atrag mulți oameni. Dar rămânem la stadiul de spectatori și atât. Ne bucurăm câteva ore de spectacol și plecăm acasă. Se organizează multe evenimente muzicale, diverse, cu artiști cunoscuți. Timișoara are deja o istorie în organizarea evenimentelor muzicale. Dar nu putem fi doar o capitală a muzicii. Ca titlul câștigat, care obligă să aibă un efect real asupra artiștilor, Timișoara trebuie să includă în primul rând artiștii locali. Să-i ajute să se dezvolte și să-i promoveze. Cultura nu e divertisment. Ea se dezvoltă zilnic în fiecare dintre noi. Dacă vom reuși să nu ne mai ignorăm, ci să ne includem și să participăm ca și comunitate, atunci vom putea spune că suntem pe drumul cel bun, care duce spre capitala culturii. Asta se poate realiza și în pași de dans contemporan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.