Trei echipe care au venit cu idei inovatoare de business vor reprezenta România la finala unui concurs european organizat în Cipru, în această toamnă. Ieri, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de unic partener oficial în România al Programului ClimateKIC, a organizat finala națională a competiției de idei ClimateLaunchPad. În total, șase echipe și-au prezentat ideile de business, iar trei cele mai bune proiecte au fost premiate.
Primul loc a fost câștigat de Teodor Vintilă, de la Universitatea de Agronomie din Timișoara, care a prezentat proiectul “Sweet Circular Refinery”.
”Este foarte important să ști cum să-ți prezinți un produs, este mult mai important decât calitatea produsului în sine. Ceea ce ne-a oferit proiectul prin Camera de Comerț este acest plus de valoare pe care l-am adăugat unui produs inovativ creat pe băncile Universității de Științe Agricole din Timișoara. Este vorba despre un proces de biorafinare a plantelor și al zaharurilor, astfel încât planta este considerată cea mai verde și ecologică baterie care acumulează energie solară și apoi prin biorafinărie noi transformăm această energie în diferite produse, bioproduse și produse biochimice care sunt purtători de energie și pot fi folosite în diferite sectoare, cum este în principal domeniul energiei regenerabile prin biocombustibil.
Partea originală este că este un proces versatil și este dependent de piață, adică dacă piața cere la un moment dat un produs, acest proces se poate direcționa spre acest sector de piață”, a explicat Teodor Vintilă.
Potrivit reprezentanților CCIA Timiș, competiția de idei ClimateLaunchPad se desfășoară în 35 de țări.
“Am ales cei trei câștigători, cele trei idei care ne vor reprezenta ca și țară în finala din luna octombrie din Cipru. Participanții s-au înscris cu o aplicație, în jur de 30 în toată țara, am selectat opt dintre ele și au participat la cursuri intensive, două zile cu traineri internaționali specializați în probleme climatice, în timpul celor două zile ei și-au definitivat business-planul, și-au definitivat prezentarea”, a afirmat Cristina Bădulescu, organizator al finalei naționale a concursului, din partea CCIA Timiș.
Finala europeană a ClimateLaunchPad se va organiza la Limasol, în Cipru, iar top trei idei naționale vor avea posibilitatea să-și prezinte conceptul la nivel internațional și să intre astfel în competiția pentru câștigarea unei prime investiții în business-ul lor: 10.000 euro locul I, 5.000 euro locul II și 2.500 euro locul III.
“Misiunea competiției este aceea de a atrage potențialul de tehnologii inovative din Europa și de a crea oportunități pentru inovatori în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice. Scopul este accelerarea inovațiilor care conduc la un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, transmit reprezentanții CCIA Timiș.